ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
Εντείνονται διεθνείς παρεμβάσεις που καθρεφτίζουν τους ανταγωνισμούς

Με απεργία συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις στο εσωτερικό ενάντια στο πραξικόπημα

Ερημοι δρόμοι και οδοφράγματα στο Χαρτούμ, στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο πραξικόπημα

Copyright 2021 The Associated

Ερημοι δρόμοι και οδοφράγματα στο Χαρτούμ, στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο πραξικόπημα
Με απεργία που «νέκρωσε» τους περισσότερους χώρους δουλειάς συνεχίστηκαν χτες οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο πραξικόπημα στο Σουδάν που οργανώθηκε από τον «μεταβατικό» πρόεδρο, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, ενώ κλιμακώνονται διεθνείς παρεμβάσεις και διεργασίες στο πλαίσιο του σφοδρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού γύρω από το Σουδάν και την ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ.

Ανταποκρινόμενοι σε έκκληση της Ενωσης Σουδανών Επαγγελματιών, δημόσιοι υπάλληλοι και γιατροί κάλεσαν σε γενική απεργία κατά του πραξικοπήματος, ενώ κλειστά έμειναν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και τα περισσότερα πανεπιστήμια και σχολεία.

Από την απεργιακή κινητοποίηση ερήμωσε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας Χαρτούμ και της δίδυμης πόλης Ομντουρμάν, στην απέναντι όχθη του Νείλου, με τους στρατιώτες να κλείνουν δρόμους και τους διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα.

Οι πραξικοπηματίες ανέστειλαν τη λειτουργία του διαδικτύου μπλοκάροντας τις τηλεπικοινωνίες, για να σαμποτάρουν τον συντονισμό κινητοποιήσεων και αντιδράσεων ενάντια στο πραξικόπημα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το πρακτορείο «Reuters» επικαλούμενο τοπικές πηγές έκανε λόγο για θάνατο τουλάχιστον 7 διαδηλωτών και για τραυματισμό άνω των 140.

Για «αποφυγή εμφυλίου πολέμου» κάνει λόγο ο επικεφαλής του πραξικοπήματος

Ο στρατηγός Μπουρχάν, επιχειρώντας να «δικαιολογήσει» το πραξικόπημα και την κατάλυση της «μεταβατικής» κυβέρνησης της χώρας, ισχυρίστηκε πως έτσι «αποφεύχθηκε εμφύλιος πόλεμος». Κατηγόρησε ορισμένα στελέχη της «μεταβατικής» κυβέρνησης ότι υποκίνησαν τον λαό να εξεγερθεί κατά του στρατού, ενώ ανέφερε ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους θα παραπεμφθούν σε δίκη και εάν αθωωθούν θα αφεθούν ελεύθεροι. Σε σχέση με τον πρωθυπουργό Α. Χαμντόκ, είπε πως είναι ασφαλής και έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ ισχυρίστηκε πως θα αφεθεί ελεύθερος «σήμερα ή αύριο».

Πληροφορίες που βγαίνουν από την πλευρά του ανατραπέντος μεταβατικού πρωθυπουργού, πάντως, συσχετίζουν το πραξικόπημα με δυνάμεις προσκείμενες στον πρώην δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ και το διαλυθέν (από το 2019) «Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου».

Καταδίκη και κυρώσεις από ΗΠΑ - Εκκληση για «αυτοσυγκράτηση» από τη Ρωσία

Σε ένα τέτοιο φόντο εντάθηκαν και χτες διεθνείς αντιδράσεις και διεργασίες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χτες κεκλεισμένων των θυρών για τις εξελίξεις στο Σουδάν, μετά από αίτημα των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν ανακοίνωσε αναστολή της αμερικανικής οικονομικής «βοήθειας» ύψους 700 εκατ. δολαρίων στο Σουδάν (που είχε δοθεί ουσιαστικά ως «επιβράβευση» για την αμερικανόπνευστη συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων με το Ισραήλ). Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε το πραξικόπημα, καταδικάζοντας τη διάλυση της «μεταβατικής κυβέρνησης» και απαιτώντας την άμεση αποκατάστασή της χωρίς προϋποθέσεις.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος - αντανακλώντας τα ανταγωνιστικά συμφέροντα ΗΠΑ και Ρωσίας στο Σουδάν - ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε μεν πως η Μόσχα αναμένει «το συντομότερο δυνατόν την επαναφορά της κατάστασης στη χώρα στα συνταγματικά πλαίσια», τονίζοντας ωστόσο πως «οι Σουδανοί πρέπει να χειριστούν μόνοι τους την κατάσταση στη χώρα τους» και καλώντας «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση». Εσπευσε μάλιστα να υπογραμμίσει πως το Σουδάν είναι «πολύ σημαντικό για μας και τις σχέσεις μας σε διάφορους τομείς» και πως η Μόσχα παρακολουθεί «στενά τις εξελίξεις» εκεί.

Ο δε επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, βρέθηκε χτες στη Ρουάντα με αφορμή την (δεύτερη από τον Γενάρη του 2019) υπουργική σύνοδο ΕΕ - Αφρικανικής Ενωσης. Σε δηλώσεις του για το Σουδάν ανέφερε ότι θα πρέπει οι δυνάμεις ασφαλείας να αφήσουν ελεύθερους όσους συνέλαβαν «δίχως όρους και προϋποθέσεις», ενώ νωρίτερα είχε καταδικάσει τις ενέργειες του σουδανικού στρατού σαν «προδοσία της επανάστασης, της διαδικασίας μετάβασης των νόμιμων αιτημάτων του σουδανικού λαού για ειρήνη, δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη». Αργότερα, εξέδωσε αντίστοιχη δήλωση εκ μέρους της ΕΕ, αναφέροντας ότι αυτή «επαναλαμβάνει την ισχυρή της δέσμευση στη μετάβαση του Σουδάν, καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους και περιφερειακούς εταίρους να υποστηρίξουν την άμεση επιστροφή της χώρας στη δημοκρατική πορεία».

ΗΠΑ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα «McDonald's»

...και νέες προσπάθειες οργάνωσης σε εγκαταστάσεις της «Amazon»

Απέναντι στις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, στις συνεχείς υπερωρίες, στα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και στις «αυξήσεις» - ψίχουλα μπροστά στα υπερκέρδη που βγάζουν τεράστιοι επιχειρηματικοί όμιλοι στις ΗΠΑ, ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί εργαζόμενοι βγαίνουν στον δρόμο του αγώνα.

Μετά τους 10.000 βιομηχανικούς εργάτες της «Deere Co» σε Ιλινόις και Κάνσας και τους περίπου 1.400 εργάτες σε εργοστάσια της γνωστής πολυεθνικής τροφίμων «Kellogg's», που ξεκίνησαν προ ημερών απεργίες διεκδικώντας αυξήσεις σε μισθούς και περισσότερα δικαιώματα, χτες πήραν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού «McDonald's». Στη λίστα των αιτημάτων τους, μαζί με το πάγιο αίτημα για αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου σε τουλάχιστον 15 δολάρια (προεκλογική «δέσμευση» της κυβέρνησης Μπάιντεν, που δεν υλοποιήθηκε ποτέ - κι ας μην φτάνει «ούτε για ζήτω»...) οι εργαζόμενοι της αλυσίδας προβάλλουν την απαίτηση για τερματισμό των σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος υπαλλήλων, με αφορμή τον βιασμό μίας εργαζόμενης μόλις 14 ετών τον περασμένο Φλεβάρη στο Πίτσμπουργκ από διευθυντή εστιατορίου ο οποίος είχε καταδικαστεί για σεξουαλικές επιθέσεις κατά το παρελθόν. Οι υπάλληλοι των «McDonald's» πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία ή στάσεις εργασίας, μεταξύ άλλων σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ όπως το Σικάγο, το Σεντ Λιούις, η Τάμπα κ.ά.

Το ίδιο διάστημα, σε αποθήκες του μονοπωλίου ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon» στη Νέα Υόρκη εντείνεται η προσπάθεια των εργαζομένων για τη συγκρότηση σωματείου. Μετά τη συγκέντρωση περίπου 2.000 υπογραφών από εργάτες της «Amazon» και την υποβολή τους στην αρμόδια υπηρεσία του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας, ο κρατικός «Εθνικός Φορέας Εργασιακών Σχέσεων» ανακοίνωσε χτες ότι υπάρχει «επαρκές ενδιαφέρον» για τη συγκρότηση σωματείου στο κέντρο διανομής προϊόντων στη Νέα Υόρκη.

Να καταγραφεί τέλος ότι οι συνθήκες σε πολλούς εργασιακούς χώρους είναι τόσο άσχημες και εξαντλητικές, που περίπου 4,3 εκατομμύρια Αμερικανοί αναγκάστηκαν τον περασμένο Αύγουστο να υποβάλουν παραίτηση.

ΗΠΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
«Γεμάτη» και με ευρύτερες προεκτάσεις η ατζέντα των συναντήσεων

«Γεμάτη» ατζέντα και θεματολογία άμεσα συνδεδεμένη με ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις είχαν οι συναντήσεις που πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά είναι όσα επισημαίνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, υπογραμμίζοντας ότι «δεν επρόκειτο για εθιμοτυπικές επαφές». Μεταξύ άλλων, στις συναντήσεις τέθηκαν ζητήματα που άπτονται του οξυμένου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Ρωσίας και αντικατοπτρίζουν την εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αιχμή τη στήριξη του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, εξέλιξη που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και προκαλεί την έντονη αντίδραση της Ρωσίας και του Πατριαρχείου Μόσχας. Σύμφωνα με τους εν λόγω κύκλους, στις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον τέθηκαν επί τάπητος οι συστηματικές κινήσεις που γίνονται από την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι υπάρχει «δυσαρέσκεια στον αμερικανικό παράγοντα για τον μη εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία».

Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Κατά πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΠΕ στην Ουάσιγκτον, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι σύμβουλοί του ζήτησαν αφενός τον ενεργότερο ρόλο και την επιρροή των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας και αφετέρου την αποσύνδεση του θέματος από τα Ελληνοτουρκικά, αναφέροντας ότι αξιοποιείται και αυτό το ζήτημα από την Αγκυρα στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών αξιώσεων στο ευρύτερο παζάρι με την Αθήνα. Στη συνάντηση με τον Μπάιντεν αναφέρθηκε πως η Τουρκία επιχειρεί να θέσει το θέμα στη βάση της αμοιβαιότητας με την Ελλάδα και ζητάει «παράλογα ανταλλάγματα». Για τον λόγο αυτό, ζήτησαν από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να κάνουν ένα επιπλέον βήμα που θα κινείται πέρα από το επίπεδο της ρητορικής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αλληλεγγύη στον σουδανικό λαό

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) σε ανακοίνωσή της «καταγγέλλει το στρατιωτικό πραξικόπημα σε βάρος του πολύπαθου σουδανικού λαού και δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στους αγώνες του για ένα ειρηνικό, δημοκρατικό μέλλον».

Υπενθυμίζει τα συνεχή βάσανα του σουδανικού λαού όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τη βρετανική αποικιοκρατία και την «κληρονομιά» που άφησε η Βρετανία με την αποχώρησή της το 1956, με τον 50ετή εμφύλιο πόλεμο και την επιβολή πολλών δικτατοριών με μικρά διαλείμματα «δημοκρατίας», με τελευταία, μακροβιότερη και πιο αιματηρή δικτατορία αυτή του ισλαμιστή στρατηγού Ομάρ Αλ Μπασίρ από το 1986.

Επισημαίνεται η διχοτόμηση της χώρας το 2011 σε Σουδάν και Νότιο Σουδάν, με την άμεση παρέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως στο πιο πρόσφατο παρελθόν, το καλοκαίρι του 2020, η επίσκεψη του τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Σουδάν, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων Σουδάν - Ισραήλ.

«Ολα αυτά τα χρόνια ο σουδανικός λαός με τους ασίγαστους αγώνες του επιδίωκε την ανατροπή δικτατοριών και "σωτήρων"», επισημαίνει η ΕΕΔΔΑ. «Ομως, μέχρι σήμερα συνεχίζει να ζει στη δίνη των αντικρουόμενων συμφερόντων των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και της Ρωσίας και της Κίνας».

Η ΕΕΔΔΑ χαιρετίζει «τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Σουδάν αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, στέκεται στο πλευρό του σουδανικού λαού και καλεί τον ελληνικό λαό να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στον λαό, που ζει ξανά τον εφιάλτη ενός πραξικοπήματος, και στις οργανώσεις του. Ο σουδανικός λαός δεν είναι μόνος!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ