Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα «McDonald's»

...και νέες προσπάθειες οργάνωσης σε εγκαταστάσεις της «Amazon»

Απέναντι στις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, στις συνεχείς υπερωρίες, στα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και στις «αυξήσεις» - ψίχουλα μπροστά στα υπερκέρδη που βγάζουν τεράστιοι επιχειρηματικοί όμιλοι στις ΗΠΑ, ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί εργαζόμενοι βγαίνουν στον δρόμο του αγώνα.

Μετά τους 10.000 βιομηχανικούς εργάτες της «Deere Co» σε Ιλινόις και Κάνσας και τους περίπου 1.400 εργάτες σε εργοστάσια της γνωστής πολυεθνικής τροφίμων «Kellogg's», που ξεκίνησαν προ ημερών απεργίες διεκδικώντας αυξήσεις σε μισθούς και περισσότερα δικαιώματα, χτες πήραν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού «McDonald's». Στη λίστα των αιτημάτων τους, μαζί με το πάγιο αίτημα για αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου σε τουλάχιστον 15 δολάρια (προεκλογική «δέσμευση» της κυβέρνησης Μπάιντεν, που δεν υλοποιήθηκε ποτέ - κι ας μην φτάνει «ούτε για ζήτω»...) οι εργαζόμενοι της αλυσίδας προβάλλουν την απαίτηση για τερματισμό των σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος υπαλλήλων, με αφορμή τον βιασμό μίας εργαζόμενης μόλις 14 ετών τον περασμένο Φλεβάρη στο Πίτσμπουργκ από διευθυντή εστιατορίου ο οποίος είχε καταδικαστεί για σεξουαλικές επιθέσεις κατά το παρελθόν. Οι υπάλληλοι των «McDonald's» πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία ή στάσεις εργασίας, μεταξύ άλλων σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ όπως το Σικάγο, το Σεντ Λιούις, η Τάμπα κ.ά.

Το ίδιο διάστημα, σε αποθήκες του μονοπωλίου ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon» στη Νέα Υόρκη εντείνεται η προσπάθεια των εργαζομένων για τη συγκρότηση σωματείου. Μετά τη συγκέντρωση περίπου 2.000 υπογραφών από εργάτες της «Amazon» και την υποβολή τους στην αρμόδια υπηρεσία του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας, ο κρατικός «Εθνικός Φορέας Εργασιακών Σχέσεων» ανακοίνωσε χτες ότι υπάρχει «επαρκές ενδιαφέρον» για τη συγκρότηση σωματείου στο κέντρο διανομής προϊόντων στη Νέα Υόρκη.

Να καταγραφεί τέλος ότι οι συνθήκες σε πολλούς εργασιακούς χώρους είναι τόσο άσχημες και εξαντλητικές, που περίπου 4,3 εκατομμύρια Αμερικανοί αναγκάστηκαν τον περασμένο Αύγουστο να υποβάλουν παραίτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ