Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αλληλεγγύη στον σουδανικό λαό

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) σε ανακοίνωσή της «καταγγέλλει το στρατιωτικό πραξικόπημα σε βάρος του πολύπαθου σουδανικού λαού και δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στους αγώνες του για ένα ειρηνικό, δημοκρατικό μέλλον».

Υπενθυμίζει τα συνεχή βάσανα του σουδανικού λαού όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τη βρετανική αποικιοκρατία και την «κληρονομιά» που άφησε η Βρετανία με την αποχώρησή της το 1956, με τον 50ετή εμφύλιο πόλεμο και την επιβολή πολλών δικτατοριών με μικρά διαλείμματα «δημοκρατίας», με τελευταία, μακροβιότερη και πιο αιματηρή δικτατορία αυτή του ισλαμιστή στρατηγού Ομάρ Αλ Μπασίρ από το 1986.

Επισημαίνεται η διχοτόμηση της χώρας το 2011 σε Σουδάν και Νότιο Σουδάν, με την άμεση παρέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως στο πιο πρόσφατο παρελθόν, το καλοκαίρι του 2020, η επίσκεψη του τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Σουδάν, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων Σουδάν - Ισραήλ.

«Ολα αυτά τα χρόνια ο σουδανικός λαός με τους ασίγαστους αγώνες του επιδίωκε την ανατροπή δικτατοριών και "σωτήρων"», επισημαίνει η ΕΕΔΔΑ. «Ομως, μέχρι σήμερα συνεχίζει να ζει στη δίνη των αντικρουόμενων συμφερόντων των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και της Ρωσίας και της Κίνας».

Η ΕΕΔΔΑ χαιρετίζει «τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Σουδάν αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, στέκεται στο πλευρό του σουδανικού λαού και καλεί τον ελληνικό λαό να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στον λαό, που ζει ξανά τον εφιάλτη ενός πραξικοπήματος, και στις οργανώσεις του. Ο σουδανικός λαός δεν είναι μόνος!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ