Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΙΝΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
Εστίασαν σε διμερείς σχέσεις και «κατάλληλη διαχείριση» των διαφορών

Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Γαλλία, δήλωσε χτες ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.

Μεταξύ άλλων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Σινχουά», «παρατηρώντας ότι η διεθνής κατάσταση αλλάζει γοργά, ο Σι είπε πως η διατήρηση τακτικής επικοινωνίας και συντονισμού με τον Μακρόν για σοβαρά θέματα θα συμβάλει στην ομαλή πορεία των σινο-γαλλικών σχέσεων και θα προσφέρει περισσότερη σταθερότητα στον κόσμο. Επίσης, ο Σι τόνισε ότι οι πολλές πρόσφατες και σημαντικές διεθνείς συναντήσεις επιβεβαίωσαν ότι η Γαλλία ορθά επιμένει στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κίνας - ΕΕ, ο Κινέζος ηγέτης είπε ότι χρειάζεται «να ενισχυθούν η επικοινωνία και ο διάλογος σε ανώτατο επίπεδο, να ενισχυθούν η αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη και να μειωθούν οι παρεξηγήσεις και οι παρερμηνείες». Ακόμα ότι «πρέπει να διαχειριστούν τις διαφορές τους με τον κατάλληλο τρόπο» ώστε «να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων». Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει την ελπίδα ότι «η Γαλλία θα διαδραματίσει θετικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς και σταθερής ανάπτυξης των σινο-ευρωπαϊκών σχέσεων».

Από τη μεριά του, ο Μακρόν, σύμφωνα με το «Σινχουά», δήλωσε ότι η χώρα του δεσμεύεται στην ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ - Κίνας με εποικοδομητικό τρόπο και στη διευθέτηση των διμερών διαφωνιών, όπως και στην εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ - Κίνας σε οικονομία, εμπόριο, κλιματική αλλαγή και βιοποικιλότητα. Κατέληξε δε εκφράζοντας την προσδοκία οι δύο πλευρές να δυναμώσουν τον συντονισμό τους και στη Σύνοδο Κορυφής του G20 που συγκαλεί η Ιταλία το Σαββατοκύριακο, αλλά και στη νέα Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκόβη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ