Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συμφωνίες και συγκρότηση επιτροπών μεταξύ Ταλιμπάν - Πεκίνου

Νέα περιφερειακή συνάντηση για το Αφγανιστάν σήμερα στην Τεχεράνη

Την εντεινόμενη προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχύσει τη γεωπολιτική επιρροή του στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή αποτύπωσε η συνάντηση που είχε στο Κατάρ ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ και τον ΥΠΕΞ Αμίρ Χαν Μουτάκι.

Σύμφωνα με το αφγανικό δίκτυο «Tolo News», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ζ. Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων αλλά και για την υλοποίηση κινεζικών σχεδίων στο Αφγανιστάν. Αν και δεν ανακοινώθηκε κάτι νεότερο για το αν η Κίνα θα αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ο Μουτζαχίντ είπε ότι το Πεκίνο υποσχέθηκε την άμεση προσφορά «ανθρωπιστικής βοήθειας» στο Αφγανιστάν ύψους 5 εκατ. δολαρίων και αναφέρθηκε σε τρεις επιτροπές που οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτηθούν:«Η πρώτη θα εργαστεί για τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις, η δεύτερη θα εστιάσει στη διαμόρφωση της κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών και η τρίτη θα εργαστεί πάνω σε οικονομικά σχέδια», είπε.

Το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε ακόμα ότι «ο Μπαραντάρ διαβεβαίωσε το Πεκίνο ότι η αφγανική επικράτεια δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ενάντια σε άλλη χώρα και η κινεζική αντιπροσωπεία δεσμεύτηκε με τη σειρά της να μην αναμειχθεί στις αφγανικές υποθέσεις».

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται η συνάντηση για το Αφγανιστάν που οργανώνει στην Τεχεράνη το ιρανικό ΥΠΕΞ, με τη διά ζώσης συμμετοχή των ΥΠΕΞ Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Πακιστάν, αλλά και τη διαδικτυακή σύνδεση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κίνας. Ο πρέσβης του Ιράν στην Καμπούλ Μπαχαντούρ Αμινιάν δήλωσε - σύμφωνα με το «Tolo» - ότι θα συζητηθεί η πολιτική και οικονομική κατάσταση του Αφγανιστάν, αλλά και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στη χώρα και την περιοχή. «Ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει πιο κοντά τις απόψεις των χωρών που θα συμμετάσχουν», πρόσθεσε, αλλά και «μέσα στο Αφγανιστάν θα διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς».

Μεταδόθηκαν επίσης δηλώσεις εκπροσώπου του ηγέτη του Εθνικού Κινήματος για την Αλληλεγγύη στο Αφγανιστάν (πολιτικού κόμματος που εκφράζει σιίτες), Σαγέντ Ισάκ Γκαϊλάνι, που υπογράμμισε ότι «οι γείτονές μας θα εκφράσουν την ανησυχία τους για το μέλλον του Αφγανιστάν και ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση και οι αντίπαλοι του "Ισλαμικού Εμιράτου" (σ.σ. όπως μετονόμασαν οι Ταλιμπάν τη χώρα) δυναμώσουν και προσπαθήσουν να βγουν εκτός συνόρων Αφγανιστάν, αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα τόσο για το ίδιο το "Ισλαμικό Εμιράτο" όσο και για τους γείτονές του». Η ίδια η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση της Τεχεράνης, αλλά ο εκπρόσωπός της εξέφρασε προσδοκίες ότι αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Καμπούλ και Τεχεράνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεθνείς διεργασίες στο όνομα της «ανθρωπιστικής στήριξης» (2021-12-01 00:00:00.0)
Με επίσημες συνομιλίες στην Ντόχα συνεχίστηκαν τα παζάρια ΗΠΑ - Ταλιμπάν (2021-10-12 00:00:00.0)
Αναζητούν κοινή γραμμή για τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή (2021-08-25 00:00:00.0)
Πολύνεκρη επίθεση από το «Ισλαμικό Κράτος» (2021-06-10 00:00:00.0)
Προσδοκίες μερίδας των Ταλιμπάν από μια επανεκλογή Τραμπ (2020-10-13 00:00:00.0)
Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ - Ταλιμπάν (2019-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ