ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Σπουδαίο γεγονός για όλη την περιοχή τα εγκαίνια του νέου Μνημείου - Μουσείου

Στην εκδήλωση που οργανώνει η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 31/10, στις 11.30 π.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μέσα στη βδομάδα που πέρασε, το Μνημείο - Μουσείο των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο της Καστοριάς έπαψε πλέον να είναι «εργοτάξιο». Μετά από έναν χρόνο και δύο μήνες απαιτητικής δουλειάς, είναι πλέον έτοιμο να προστεθεί στο δίκτυο ιστορικών χώρων και μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ που απλώνονται σε όλη τη χώρα, για να αποδώσουν την ελάχιστη οφειλόμενη τιμή στους χιλιάδες αλύγιστους της ταξικής πάλης και να συμβάλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Η εκδήλωση των εγκαινίων που οργανώνει η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ θα γίνει την Κυριακή 31 Οκτώβρη, στις 11.30 π.μ., με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το μεγάλο αυτό εγχείρημα, αντάξιο της προσφοράς του λαού της περιοχής στους αγώνες της περιόδου 1940 - 1949, έγινε πραγματικότητα χάρη στη δωρεά του οικοδομήματος από τον σύντροφο Χάρη Τουτούνη, στη μνήμη των αγωνιστών γονιών του, Μάρκου και Ελένης Τουτούνη. Η εθελοντική δουλειά δεκάδων μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η συμβολή των κατοίκων της περιοχής με εργασία και οικονομική στήριξη, καθώς και η υποστήριξη του δήμου Νεστορίου σε ό,τι χρειάστηκε, ήταν τα «υλικά» που το μετέτρεψαν σε ένα καλαίσθητο Μουσείο.

Ντοκουμέντα μιας δεκαετίας ηρωικών αγώνων και θυσιών

Τα υλικά που θα αντικρίσει ο επισκέπτης του Μουσείου, απαιτούν να αφιερώσει χρόνο. Δεν είναι απλά κειμήλια μιας άλλης εποχής αλλά ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας της ταξικής πάλης στη χώρα, πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι οι τρεις χειρόγραφες σελίδες από το ημερολόγιο της μαχήτριας του ΔΣΕ Καλλιόπης Χαριζοπούλου, που περιγράφει την τελευταία μάχη στο Παπούλι, στις 26 Αυγούστου του 1949.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια ενός από τους γέροντες του χωριού, που επισκεπτόταν το Μουσείο την περίοδο των εργασιών και έριχνε κλεφτές ματιές στα υλικά. Κάποια στιγμή πλησίασε έναν σύντροφο από τα συνεργεία και του είπε με απαιτητικότητα: «Ολα αυτά πρέπει να βγουν και σε βιβλίο για να μπορούμε να τα διαβάζουμε με την ησυχία μας, δεν προλαβαίνει κανείς να τα διαβάσει σωστά μόνο την ώρα της επίσκεψης».

Δύο άλλες θεματικές των εκθεμάτων προκαλούν ιδιαίτερη συγκίνηση: Σε δύο στήλες στις κολόνες υπάρχουν οι μορφές και τα σύντομα βιογραφικά των αγωνιστών που έπεσαν στη μάχη και χαρακτηρίστηκαν «τιμημένοι νεκροί». Παραδίπλα, έχουν τοποθετηθεί άλλες δύο στήλες με φωτογραφίες παιδιών που σώθηκαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Σειρά από τα εκθέματα του Μουσείου προβάλλουν ειδικότερα τον αγώνα στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και τη μεγάλη προσφορά των κατοίκων του Νεστορίου: Εκατοντάδες - πάνω από 600 - στον μόνιμο και τον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Ολοι τους σχεδόν οργανωμένοι στο ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, όπως και την Εθνική Αλληλεγγύη. Και βέβαια, πάρα πολλοί από αυτούς μέλη του ΚΚΕ, εμπνευστή και καθοδηγητή αυτού του αγώνα.

Συγκλονιστική προσφορά στον αγώνα

Η τεράστια αυτή προσφορά αποτυπώνεται και σε μια από τις επιφάνειες της έκθεσης, όπου καταγράφονται συγκλονιστικά στοιχεία και στιγμιότυπα από την Ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του. Διαβάζουμε:

«28 Απρίλη 1943: Οι Ιταλοί καίνε το Νεστόριο.

4 Οκτώβρη 1943: Γερμανική δύναμη από 600 άνδρες με 5 πυροβόλα, με άρματα μάχης και κομιτατζήδες επιτέθηκαν ξανά στο Νεστόριο. Τα μικρά αντάρτικα τμήματα ύστερα από σκληρή μάχη αναγκάζονται να υποχωρήσουν στη Λάγγα.

Γερμανοί και κομιτατζήδες ολοκλήρωσαν το κάψιμο του Νεστορίου. Σκότωσαν τον τυφλό γερο - Κώστα Κύρου έξω από το σπίτι του κι ύστερα έριξαν το πτώμα του στις φωτιές του σπιτιού, όπου κάηκε ζωντανή και η γυναίκα του.

Σκότωσαν επίσης την Θωμαή Νούμπα, ηλικιωμένη γυναίκα του Κοσμά Καραμίνη, τη γριά του Σαρόπουλου (μπαρμπα - Γκάντζια). Εσφαξαν στην τοποθεσία "Πάντσκα" 4 παλικάρια και πήραν 2 ομήρους στην Καστοριά.

Σκοτώθηκαν στις "Καστανιές" οι Πέτρος Φυσσέας, Γιώργος Φιλινάδας και Θανάσης Πούνης πολεμώντας τους Γερμανούς.

40 εχθρικές επιθέσεις δέχτηκε το ηρωικό χωριό. 680 σπίτια έγιναν στάχτη. 18 μήνες (μέσα στους οποίους δύο χειμώνες) έζησαν οι νεστορίτικες οικογένειες σε καλύβες, στα δάση και τις σπηλιές.

Δεν λύγισαν!

Η προσφορά των κατοίκων του Νεστορίου στον απελευθερωτικό αγώνα είναι τεράστια».

Μοναδικά στιγμιότυπα, συγκινητική ανταπόκριση

Από τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου
Από τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου
Την προηγούμενη βδομάδα, καθώς στήνονταν οι μεταλλικές πλάκες με τα ονόματα των περισσότερων από 500 νεκρών από 22 χωριά του Ανατολικού Γράμμου, που συγκροτούν το υλικό του μνημείου στην πρόσοψη του κτιρίου, ένα παιδί, γύρω στα 10, στάθηκε και τις περιεργαζόταν. Κάποια στιγμή εντοπίζει το δικό του όνομα, κοντοστέκεται λίγο και φεύγει τρέχοντας. Προτού περάσει λίγη ώρα, επιστρέφει κρατώντας από το χέρι μια φίλη του και την φέρνει μπροστά στις ατσάλινες πλάκες. Σηκώνει ύστερα το χέρι, της δείχνει το όνομα και λέει «ο παππούς μου!».

Ο μικρός δεν ήταν ο μόνος που έσπευσε να βρει τα ονόματα των δικών του. Αλλοι δύο κάτοικοι, αφού βρήκαν τα ονόματα των συγγενών τους, άρχισαν να ψάχνουν και στις άλλες πλάκες. «Να, αυτόν τον είχαν στήσει στον τοίχο οι Ιταλοί και τον έγδερναν λουρίδα λουρίδα όλο το σώμα του».

Δεν είναι μόνο οι χωριανοί, οι κάτοικοι του ηρωικού Νεστορίου που έχουν αγκαλιάσει το Μουσείο - Μνημείο. Ηταν βράδυ όταν είχαν πια τελειώσει οι εργασίες, και γινόταν το τελικό καθάρισμα του χώρου. Καθώς τα φώτα έκλειναν, έφτασαν έξω τρία αυτοκίνητα. Οι επιβάτες τους είπαν στους συντρόφους πως δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί για τα εγκαίνια και ρώτησαν μήπως μπορούσαν να ρίξουν εκείνη τη στιγμή μια ματιά στο εσωτερικό. Κι έτσι, έγιναν οι πρώτοι επισκέπτες του Μουσείου.

Αντάρτες του ΕΛΑΣ από τα Καστανοχώρια
Αντάρτες του ΕΛΑΣ από τα Καστανοχώρια
Τόσο από τις περιοδείες που πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, όσο και από την όλη προσπάθεια συγκέντρωσης των εκθεμάτων του Μουσείου και κατασκευής του, αναδείχθηκαν οι ισχυροί δεσμοί του ΚΚΕ με τον λαό της περιοχής. Δεσμοί αίματος, στην κυριολεξία, καθώς αναρίθμητοι είναι οι αγωνιστές που πάλεψαν στην περιοχή για την απελευθέρωση της χώρας από την τριπλή φασιστική κατοχή μέσα από το ΕΑΜ και το ένοπλο τμήμα του, τον ΕΛΑΣ, θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους στις πλαγιές του Ανατολικού Γράμμου από τις τάξεις του ΔΣΕ και συνέχισαν μετά στην πολιτική προσφυγιά στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Ο λαός της περιοχής έχει ήδη αγκαλιάσει το Μνημείο - Μουσείο. Η κουβέντα «τιμή μου να ζητά το Κόμμα κάτι από μένα» ακούστηκε ξανά και ξανά όλη την περίοδο που στηνόταν αυτό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για το πώς εντάχθηκε στα εκθέματα ο πυροσωλήνας «πάντζερ φάουστ». Το ιστορικό κειμήλιο βρισκόταν στην αυλή ενός σπιτιού, όταν το είδαν οι σύντροφοι σ' ένα από τα γύρω χωριά. Οταν ο ιδιοκτήτης ρωτήθηκε αν μπορεί να το δανείσει για τα εγκαίνια, χωρίς δεύτερη σκέψη αποκρίθηκε: «Τιμή μου να το πάρετε δικό σας».

Κάθε μέρα, ο μπαρμπα-Θόδωρας περνούσε από το Μουσείο κατά τη διάρκεια των εργασιών και έκανε την «επιθεώρησή» του στα υλικά που στήνονταν στις προθήκες. Οταν οι εργασίες είχαν σχεδόν τελειώσει, μόλις βράδιασε, έφυγε για το σπίτι του. Σύντομα όμως επέστρεψε κρατώντας δύο φωτογραφίες: «Αυτές δεν τις έχετε, να τις βάλετε», είπε. Ηταν μια φωτογραφία από την πρώτη ανταρτοομάδα που βγήκε στο βουνό και μια άλλη από την εκπαίδευση στα πολυβόλα στα λιβάδια της Κοτύλης.

Οι μεταλλικές πλάκες με τα ονόματα των νεκρών μαχητών
Οι μεταλλικές πλάκες με τα ονόματα των νεκρών μαχητών
Η συμβολή του λαού της περιοχής δεν περιορίστηκε όμως εκεί. Ελαβε και έμπρακτη μορφή, στηρίζοντας τις εργασίες κατασκευής. Ενας παραχώρησε στην ομάδα που ανέλαβε τις εργασίες τις σκαλωσιές, άλλος έφερε μερικά εργαλεία, ένας τρίτος φρόντισε να εξασφαλίζει το καθημερινό κολατσιό για τα συνεργεία. Οι τεχνίτες που ήρθαν για να κάνουν μια εξειδικευμένη εργασία, το στήσιμο μιας γιγαντοεπιφάνειας διαστάσεων 7Χ3 μέτρων που δείχνει τις ανατολικές πλαγιές του Γράμμου, έμειναν μετά να βοηθήσουν και σε μερικές ακόμα εργασίες που ήθελαν έμπειρο χέρι.

Προσπάθεια αντάξια του ηρωικού παρελθόντος

Σε συμμετοχή στα εγκαίνια του Μουσείου στο Νεστόριο καλεί ο 95χρονος σύντροφος Γιώργος Νικόπουλος, ένας από τους τελευταίους εν ζωή ΕΠΟΝίτες και μαχητές του ΔΣΕ.

Σε δήλωσή του αναφέρει: «Χαιρετίζω με μεγάλη συγκίνηση την προσπάθεια που κάνει το Κόμμα μας τις τελευταίες δεκαετίες να αναδείξει την Ιστορία ολόκληρης της δεκαετίας του '40. Είναι η Ιστορία που γράψαμε εμείς, ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Είναι η Ιστορία που δείχνει ότι όταν ένας λαός θέλει, μπορεί να βάλει εμπόδια, να ανακόψει ανώτερους αντιπάλους, να κινήσει γη και ουρανό για να υπερασπιστεί τα δίκια της τάξης του, της πατρίδας του.

Από το αλβανικό μέτωπο, την τριπλή κατοχή, την ίδρυση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, τα Δεκεμβριανά, τον ΔΣΕ, τη σύγκρουση του πρωτοπόρου τμήματος των απλών ανθρώπων της Ελλάδας, των εργατών, των αγροτών με την αστική τάξη της Ελλάδας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ.

Εχει μεγάλη σημασία να πούμε ότι ποτέ δεν ήμασταν "όλοι μαζί", όπως υποστηρίζουν σημερινοί πολιτευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, άλλων κομμάτων. Τι κοινό μπορεί να έχουμε εμείς, ο απλός λαός, με αυτούς που πήγανε στο Κάιρο, με αυτούς που γερμανοντύθηκαν και μπήκαν κάτω από τις διαταγές του Χίτλερ, με τους μαυραγορίτες που πλούτιζαν όταν ο ελληνικός λαός πεινούσε;

Ολη αυτή η δεκαετία, και με τα σωστά της και με τα λάθη της, αποτελεί δίδαγμα, εμπειρία για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για τους νεότερους συντρόφους μας, για τους αγώνες του αύριο. Μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας, στη σοσιαλιστική κομμουνιστική κοινωνία.

Είναι αντάξια του ηρωικού παρελθόντος η προσπάθεια του ΚΚΕ να αποτυπωθούν 500 και πλέον ονόματα μαχητών από όλα τα χωριά του σημερινού δήμου Νεστορίου. Είναι συγκινητική η ανταπόκριση απλού κόσμου, που μπορεί και να μη συμφωνεί με αυτά που λέει το ΚΚΕ, θέλησε όμως να δώσει φωτογραφίες, υλικά, κειμήλια, γράμματα, ποιήματα. Εκανε την ηρωική πράξη να ξεθάψει αυτά τα μνημεία Ιστορίας, να μην τα αφήσει να καταχωνιαστούν σε συρτάρια και ντουλάπια, αλλά να τα εμπιστευτεί στο ΚΚΕ. Και αυτό με τη σειρά του να τα εκθέσει στις νεότερες γενιές του ελληνικού λαού».

Ενα έκθεμα που θα προκαλέσει έκπληξη στους επισκέπτες

Η δεύτερη ενότητα των ντοκουμέντων ξεκινά από την περίοδο της Απελευθέρωσης και της τρομοκρατίας κατά των λαϊκών αγωνιστών, περνά στη συγκρότηση του νέου λαϊκού στρατού, του ΔΣΕ, παρουσιάζει τις μάχες που δόθηκαν και κλείνει με την περίοδο της πολιτικής προσφυγιάς. Ο όρκος του μαχητή του ΔΣΕ πλαισιώνεται με ένα βιβλιάριο μαχητή και ένα δίκοχο, ενώ ξεχωριστή συγκίνηση επιφυλάσσει ένα έκθεμα - έκπληξη, που μεταφέρει τον επισκέπτη κατευθείαν σε κείνη την εποχή και αναδεικνύει τους δεσμούς του λαού με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Λεωφορεία για την εκδήλωση

Οι Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ στα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου. Λεωφορεία για το Νεστόριο προγραμματίζεται να δρομολογηθούν το πρωί της Κυριακής 31 Οκτώβρη από: Γρεβενά (αναχώρηση από τη λαχαναγορά στις 9 π.μ.), Καστοριά (από τον «Μασούτη» στις 9.30 π.μ.), Αμύνταιο (από την πλατεία στις 8.30 π.μ.), Φλώρινα (από τα ΚΤΕΛ στις 8 π.μ.), Πτολεμαΐδα (από το δημαρχείο στις 8.30 π.μ.), Σέρβια (από το 1ο Δημοτικό Σχολείο στις 8.30 π.μ.), Κοζάνη (από την κεντρική πλατεία στις 8.30 π.μ.), Σιάτιστα (από την Μπάρα στις 9.30 π.μ.). Ακόμη από τα Ιωάννινα στις 8 π.μ. από την κεντρική πλατεία.

Μαζικό θα είναι το «παρών» που θα δώσουν στην εκδήλωση και οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, στις 7 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ