ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιοποίηση του φονικού στο Πέραμα για ενίσχυση της καταστολής

Την ώρα που η αστυνομική αυθαιρεσία «πυροβολεί» στηριζόμενη στο θεσμικό πλαίσιο και την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Π. Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε χτες μέτρα αναβάθμισης της αστυνομικής δράσης, στην πραγματικότητα ενίσχυσης της καταστολής, αξιοποιώντας και τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά, μετά από καταδίωξη μέχρι το Πέραμα κλεμμένου αυτοκινήτου και τον τραυματισμό ενός 16χρονου.

Οπως είπε ο υπουργός, «η κοινή γνώμη ασφαλώς είναι προβληματισμένη με όσα διαδραματίστηκαν, με εντολές που δόθηκαν για λήξη της καταδίωξης, με αλλεπάλληλες διαρροές εσωτερικών επικοινωνιών της Αμεσης Δράσης, με την έλλειψη συντονισμού». Ετσι αποδίδει την ευθύνη κυρίως στο κέντρο επιχειρήσεων. Από τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι θα υπάρξει «νέος κανονισμός λειτουργίας της Αμεσης Δράσης και ακριβής περιγραφή των επιχειρησιακών σχεδίων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν στους αστυνομικούς», ότι «δεν θα μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας» στοχοποιώντας και την κοινότητα των Ρομά. Παράλληλα, γίνεται λόγος για χρήση καμερών πάνω στους αστυνομικούς, επανεκπαίδευση του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες και τη γνώση των νόμων. Ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, αλλαγές στη διάταξη δυνάμεων και στην ηγεσία της Αμεσης Δράσης, ενώ σε θεσμικό επίπεδο προωθείται τους επόμενους τρεις μήνες το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σύνολο των αστυνομικών της χώρας.

Σύμφωνα με διαρροές σε ΜΜΕ, στο πόρισμα που είχε παραγγείλει ο Π. Θεοδωρικάκος στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα, το οποίο του παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τις 32 από τις 38 σφαίρες τις έριξαν τρεις αστυνομικοί από τους εφτά που βρίσκονταν στο σημείο της ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, υπήρξαν κακός συντονισμός, ελλιπής εικόνα, έλλειψη εκπαίδευσης στη διαχείριση αλλά και αναφορές για αδυναμία του κέντρου επιχειρήσεων.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του δολοφονημένου 18χρονου Νίκου Σαμπάνη σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου έκαναν λόγο για «επιχειρησιακό φιάσκο της αστυνομίας στο Πέραμα» για «συγκάλυψη και νομιμοποίησή του, που κατέληξε στην ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη» και σημειώνουν: «Ο υπουργός δεν προχώρησε ούτε καν στο στοιχειώδες: Στη θέση σε διαθεσιμότητα των επτά αστυνομικών που πυροβόλησαν 36 τουλάχιστον σφαίρες, σε κατοικημένη περιοχή, στους θώρακες δύο νεαρών ατόμων». Επίσης λένε ότι «το πέρασμα από τον κολασμό της εγκληματικής πράξης στη στοχοποίηση ομάδων πληθυσμού (οι Ρομά είναι μία από αυτές) συνιστά οριστικό διαζύγιο της Ελληνικής Αστυνομίας με τις βασικές ορίζουσες του κράτους δικαίου».

  • Τη Δευτέρα τα ξημερώματα αστυνομικός των ΟΠΚΕ εκτός υπηρεσίας πυροβόλησε την ώρα που δύο άτομα επιχειρούσαν διάρρηξη σε φαρμακείο στον Αγ. Δημήτριο. Ο αστυνομικός μένει στην απέναντι πολυκατοικία και φέρεται να πυροβόλησε τέσσερις φορές για εκφοβισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σφαίρες φέρεται να κατέληξαν στην τζαμαρία του φαρμακείου αλλά και σε ένα παρκαρισμένο ΙΧ. Οι δράστες διέφυγαν, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός κατοίκου και σε βάρος του αστυνομικού σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί οπλοχρησίας.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σήμερα η συγκέντρωση των συνδικάτων του Πειραιά

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην Αγ. Σωτήρα στην Π. Κοκκινιά

Χτυπημένος από θρασύδειλα φασιστοειδή μετανάστης στη Νίκαια
Χτυπημένος από θρασύδειλα φασιστοειδή μετανάστης στη Νίκαια
Συγκέντρωση σήμερα στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Σωτήρας στην Παλιά Κοκκινιά πραγματοποιούν σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά έπειτα από το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά προκειμένου να δοθεί απάντηση στη νέα επίθεση φασιστοειδών εναντίον μεταναστών από το Πακιστάν που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 27 Οκτώβρη, στην προαναφερόμενη πλατεία.

Οπως αναφέρει το κάλεσμα του ΕΚΠ, «καλούμε την εργατική τάξη, τα σωματεία και τα συνδικάτα του Πειραιά να μπούνε εμπόδιο στη φασιστική δράση, να τους πετάξουν έξω από τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές. Εχθρός μας δεν είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, δεν είναι οι συνάδελφοι εργαζόμενοι άλλου χρώματος, άλλης θρησκείας ή άλλης εθνικότητας. Εχθρός μας είναι η πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας στη δουλειά και στη ζωή. Οι φασίστες αποδεικνύουν ακόμα μια φορά ότι είναι όπλο του συστήματος. Κυνηγώντας τα θύματα της αδικίας και της εκμετάλλευσης θέλουν να καλύψουν τα αφεντικά, τους εκμεταλλευτές του ιδρώτα μας».

Επισημαίνει ότι «τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, ο κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας. Να ενταθεί η προσπάθεια για μεγάλη εργατική κινητοποίηση στις 4 Νοέμβρη στον Πειραιά, στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο απέναντι στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου. Να πάρουμε παράδειγμα από τον μεγάλο αγώνα των λιμενεργατών στον Πειραιά, στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, που διεκδικούν δικαιώματα και μέτρα υγείας και ασφάλειας, ώστε να γυρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι σώοι και αβλαβείς από τη δουλειά στο σπίτι τους, να μην υπάρξει και άλλος νεκρός εργάτης».

Καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά θα πολεμάμε πάντα! Στις γειτονιές του Πειραιά, στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς οι φασίστες είναι ανεπιθύμητοι! Πίσω στα λαγούμια τους!

Ολοι στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο Πασαλιμάνι».

Αρνητικές αποφάσεις για αποφυλακίσεις χρυσαυγιτών

Ομόφωνα το πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε χτες τις αιτήσεις αποφυλάκισης των χρυσαυγιτών - ναζιστών Χρυσαφίτη και Αναδιώτη, που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η αίτηση αποφυλάκισης του Πανταζή, γνωστού και ως πυρηνάρχη Περάματος, επίσης απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (4-1). Η εισαγγελέας της έδρας, Νίκη - Αναστασία Μουζάκη, ήταν «καταπέλτης» στην πρότασή της, απορρίπτοντας μεταξύ άλλων τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάπραξης νέων αδικημάτων γιατί δεν λειτουργεί η Χρυσή Αυγή. «Η οργάνωση αυτή συνεχίζει υπόγεια τη δράση της, αυτά διαβάζω εγώ», είπε η εισαγγελέας.

Να υπογραμμιστεί ότι ο δικαστής που μειοψήφησε ήταν ο εφέτης Δ. Ανέστης, αναπληρωματικό μέλος στη δίκη της ΧΑ, ο οποίος για τον Χρυσαφίτη και τον Αναδιώτη ψήφισε κατά της αποφυλάκισης, ενώ αντίθετα για τον Πανταζή υπέρ... Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσαυγίτης Πανταζής ήταν ο αρχηγός του «τάγματος εφόδου» στη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη. Το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης, στη συνομιλία των Λαγού - Δεβελέκου ακούγεται το όνομα του, με τη χαρακτηριστική φράση «Θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια. Εχουν βγει και βάφουνε. Μάζεψε ο Τάσος καμιά τριανταριά».

ΚΚΕ
Στο απυρόβλητο την αστυνομική βία κι αυθαιρεσία

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημειώνεται:

«Η κυβέρνηση, προκειμένου να συγκαλύψει τα αιματηρά γεγονότα στο Πέραμα, εξαγγέλλει μέτρα που όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο την αστυνομική βία κι αυθαιρεσία, αλλά κι εντείνουν παραπέρα τον αυταρχισμό και την καταστολή, το χτύπημα των λαϊκών ελευθεριών. Την ίδια στιγμή, στοχοποιούνται ως "παραβατικές" ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αντί να υπάρξει μέριμνα για τη στήριξη και την κοινωνική τους ένταξη.

Πιο συγκεκριμένα, η αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Αμεσης Δράσης, με την "αξιοποίηση" των πρακτικών που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές χώρες, που εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είναι πρακτικές που είναι ενσωματωμένες στο πλαίσιο της "Λευκής Βίβλου για την ασφάλεια", που ενισχύουν την κατασταλτική λειτουργία της αστυνομίας.

Ο εφοδιασμός με κάμερες καταγραφής του συνόλου των αστυνομικών των ειδικών ομάδων και των περιπολικών, σημαίνει γενίκευση της υλοποίησης του ηλεκτρονικού φακελώματος, που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια σε όσους αγωνίζονται και συμμετέχουν σε λαϊκές κινητοποιήσεις.

Ενώ, όσον αφορά την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών, το περιεχόμενο αυτής καθορίζεται από την ενίσχυση του κατασταλτικού ρόλου της αστυνομίας, σε βάρος του λαού και των αγώνων του».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ
Δίκη νέων που είχαν ξυλοκοπηθεί από αστυνομικούς

Συνεχίστηκε χτες η δίκη των αδελφών Ορέστη και Λυδίας Καττή και δύο οικογενειακών φίλων τους (οι τρεις είναι φοιτητές) που συνελήφθησαν στα Σεπόλια στις 17 Νοέμβρη του 2020, οπότε είχαν απαγορευθεί από την κυβέρνηση οι διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο με πρόσχημα την πανδημία. Τότε το ΚΚΕ είχε σπάσει την απαγόρευση και την αστυνομοκρατία.

Οι τέσσερις που δέχτηκαν επίθεση από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. στα Σεπόλια διώκονται για «βία κατά υπαλλήλων, σωματική βλάβη, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εξύβριση με λόγο και έργο, απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου, διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας από κοινού», όταν με βάση όλα τα στοιχεία ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς με βάναυσο τρόπο έξω από το σπίτι των αδελφών, ξυλοκόπησαν και τη μητέρα όταν διαμαρτυρήθηκε, ενώ ο πατέρας κατέληξε στο νοσοκομείο. Από την πρώτη δικάσιμο την προηγούμενη φορά αλλά και χτες, οι καταθέσεις των αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας της ομάδας Δράσης βρίθουν από αντιφάσεις, παραποιήσεις γεγονότων και αναλήθειες, ενώ καταρρίπτονταν επίσης και από το οπτικό και ηχητικό υλικό που υπάρχει αλλά και από όσα έχουν καταγγελθεί από αυτόπτες μάρτυρες. Προκλητική ήταν η συμπεριφορά 15 περίπου αστυνομικών που βρίσκονταν στο ακροατήριο της δίκης και χασκογελούσαν, έκαναν θόρυβο, ψιθύριζαν και σχολίαζαν όταν μιλούσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της έδρας, η οποία πάντως αρκέστηκε σε συστάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ