ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μαχητική απάντηση στην επίθεση φασιστοειδών σε μετανάστες

Συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σωτήρας στην Παλιά Κοκκινιά πραγματοποίησαν χτες το βράδυ σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά, έπειτα από το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν υπάρχει χώρος για τους φασίστες στην περιοχή και καταδικάζοντας τη νέα επίθεση φασιστοειδών, εναντίον μεταναστών από το Πακιστάν, που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 27 Οκτώβρη. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της Παλιάς Κοκκινιάς, όπου αντήχησαν τα συνθήματα «Τραμπούκοι, δολοφόνοι των εργατών, φασίστες είστε μπράβοι των αφεντικών» και «Ούτε στον Πειραιά ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε η Μυρσίνη Κορωναίου, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά «Η Πρόοδος» (μέλους της ΟΓΕ). Εκ μέρους και των υπόλοιπων συλλόγων της ΟΓΕ στους δήμους του Πειραιά, καταδίκασε τη φασιστική - ρατσιστική επίθεση κατά των μεταναστών στην περιοχή, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εχθρός μας δεν είναι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, δεν είναι οι συνάδελφοι άλλου χρώματος, άλλης εθνικότητας, άλλης θρησκείας. Εχθρός μας είναι η πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας στη δουλειά και στη ζωή».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Με τη σημερινή μας συγκέντρωση στέλνουμε ξανά ένα αποφασιστικό μήνυμα! Στον Πειραιά των ιστορικών και σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αγώνων, των εργατογειτονιών, των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Μπλόκου της Κοκκινιάς και της Μάχης της Ηλεκτρικής, στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα, κανένας φασίστας δεν θα βρίσκει σπιθαμή γης! Θα βρίσκουν απέναντί τους τη σιδερένια γροθιά του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των συνδικάτων!

Υπεύθυνοι για τα βάσανα του λαού και της νεολαίας δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι εργάτες άλλης εθνικότητας και θρησκείας. Υπεύθυνη για όσα ζούμε, για την εκμετάλλευση και την αδικία, είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που υπηρετεί τα κέρδη των αφεντικών και τους δίνει το δικαίωμα να μας ξεζουμίζουν και να ξεσαλώνουν με αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς.

Οι φασίστες αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά τον ρόλο τους ως μαντρόσκυλα του συστήματος, στοχοποιώντας τα θύματα της αδικίας και της εκμετάλλευσης, τους αδύναμους και τους κατατρεγμένους. Θέλουν να ξελασπώσουν από τις ευθύνες τους αυτούς που είναι πραγματικά υπεύθυνοι, αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, την εργοδοσία, τα αφεντικά, τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τώρα αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας, παίρνοντας παράδειγμα από τους εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά, που αυτές τις μέρες παλεύουν για δουλειά με δικαιώματα και μέτρα υγείας και ασφάλειας, για να μη θρηνήσουν κι άλλον νεκρό συνάδελφό τους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Ν. Ξουράφης τόνισε πως «Ελληνες και μετανάστες εργάτες και εργάτριες μόνο ενωμένοι μπορούμε να αναμετρηθούμε με τους φασίστες και με το σύστημα που τους γεννά και τους αναπαράγει» και κάλεσε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, συνολικά τον λαό του Πειραιά να δώσει μαζικό «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο στο Πασαλιμάνι.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων».

Μόνη προοδευτική διέξοδος η οργάνωση και η αντεπίθεση του λαού

Σε εκδήλωση της ΤΕ Εκπαιδευτικών της Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σύσκεψη για το Κάλεσμα της ΚΕ για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας η ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Οπως τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Θεανώ Καπέτη, οι πρόσφατοι αγώνες των εκπαιδευτικών, με την τεράστια κινητοποίηση του κλάδου στη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων και την απεργία - αποχή, κατάφεραν να ανοίξει η συζήτηση για την Παιδεία, για το σχολείο που θα προσφέρει σύγχρονη μόρφωση σε όλα τα παιδιά, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να μην υποτιμήσουν, σε καμία περίπτωση, τον αγώνα αυτό, πλάι και στους υπόλοιπους που έχουν αναπτυχθεί αυτό το διάστημα σε μια σειρά από μέτωπα.

«Το ΚΚΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων η ομιλήτρια, «καλεί τον λαό να πάρει συνολικά την υπόθεση στα χέρια του, να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στο σημερινό κράτος και τις κυβερνήσεις του, που εφαρμόζουν διαμετρικά αντίθετη πολιτική με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού». Ως παράδειγμα αυτής της πολιτικής παρέθεσε στοιχεία που αναδεικνύουν την τεράστια υποχρηματοδότηση της Παιδείας, αφού οι δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 1,8 δισ. ευρώ τα τελευταία 11 χρόνια. Σε αυτά πρόσθεσε και τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας μέσα σε συνθήκες πανδημίας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων, σχολιάζοντας πως ο κλάδος των εκπαιδευτικών έχει μεγάλη πείρα από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από όλες τις κυβερνήσεις.

«Μπορεί οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί Παιδείας να αλλάζουν», πρόσθεσε, «αλλά όλοι παλεύουν για να συνεχιστούν οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΟΟΣΑ, του ΣΕΒ κ.ά. για ένα σχολείο δήθεν αυτόνομο», όμως τόνισε πως στην ουσία είναι περισσότερο εξαρτημένο από τις τσέπες των γονιών και πως σε αυτήν τη στρατηγική δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων. «Αυτή είναι και η πηγή των αντιδραστικών αλλαγών στα σχολεία», συνέχισε, «και γι' αυτόν τον λόγο όλα τα μνημόνια που ψηφίστηκαν έθεταν τη δέσμευση και τη σαφή κατεύθυνση για εφαρμογή της αντιδραστικής "αξιολόγησης"».

Η Θεανώ Καπέτη ανέφερε επίσης πως το ΚΚΕ παλεύει με όλες του τις δυνάμεις στον χώρο για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο αντιδραστικό περιεχόμενο της «αξιολόγησης» και όλων των νόμων που έχουν φέρει συνολικά οι παλιές και νέες κυβερνήσεις. Παράλληλα, όμως, σημείωσε πως η συνολική επίθεση σε βάρος του λαού δεν θα σταματήσει εάν δεν οργανώσει ο ίδιος την αντεπίθεσή του, και εκεί είναι που βρίσκεται η προοδευτική διέξοδος. Και σε αυτόν τον αγώνα ο λαός έχει πολύτιμα αλλά και αναξιοποίητα όπλα, την οργάνωση, την κοινωνική συμμαχία, την αλληλεγγύη, τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από φίλους και μέλη του Κόμματος, η οποία κινήθηκε γύρω από τα συμπεράσματα των πρόσφατων κινητοποιήσεων και άλλων αγώνων που είχαν να κάνουν άμεσα και έμμεσα με τον χώρο της Εκπαίδευσης, όπως και τον ρόλο των κομμουνιστών σε αυτούς.

Ενα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν αυτό της συμβολής των κομμουνιστών στην αντιμετώπιση των φασιστικών, δολοφονικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης το προηγούμενο διάστημα και την αποκάλυψη του ρόλου και του χαρακτήρα των φασιστικών ομάδων. Τονίστηκε πως η συμβολή των κομμουνιστών ήταν καθοριστική στο να σπάσει ο φόβος που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί, ενώ έδειξε στην πράξη πως χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται αγωνιστικά δίπλα στο Κόμμα. Επισημάνθηκε δε πως οι κομμουνιστές απέδειξαν πως δεν υποτιμούν κανέναν αγώνα που ξεκινά, μικρό ή μεγάλο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά τον σ. Γαβριήλ Γαβριηλίδη

Η ΕΠ της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Γαβριήλ Γαβριηλίδη που «έφυγε» τη Δευτέρα από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Ο σύντροφος Γαβριήλ Γαβριηλίδης τίμησε μέχρι το τέλος της ζωής του την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος, υπηρετώντας τους σκοπούς και τα ιδανικά του ΚΚΕ για 76 χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια φιλοξενούνταν στο «Σπίτι του Αγωνιστή» στην Αθήνα.

Γεννήθηκε το 1925 στο Σιτοχώρι Εβρου. Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1945 και το 1947 εντάχτηκε στον ΔΣΕ, παίρνοντας μέρος σε διάφορες δύσκολες αποστολές και μάχες. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ το 1949 πέρασε στη Βουλγαρία και αργότερα στην Πολωνία. Επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα το 1985, συνδέθηκε με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Λάρισα και μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν μέλος της ΚΟΒ Αγίου Κωνσταντίνου - Κέντρου Λάρισας.

«Ο σύντροφος Γαβριήλ Γαβριηλίδης στάθηκε όρθιος σ' όλη τη διάρκεια της πολύχρονης κομματικής ζωής του, ήταν πάντα παρών στις μάχες που έδινε το Κόμμα, τον χαρακτήριζαν η σεμνότητα και η αταλάντευτη στάση», τονίζει η Οργάνωση του Κόμματος και σημειώνει: «Ολοι μας τον θυμόμαστε να έρχεται στα γραφεία του Κόμματος, πριν μπει στο "Σπίτι του Αγωνιστή", για να προμηθευτεί και να διακινήσει τον "Ριζοσπάστη", ενώ χαρακτηριστικό της ανιδιοτελούς προσφοράς του στο Κόμμα είναι το γεγονός ότι άφησε όλη του την περιουσία στο Κόμμα. Το παράδειγμά του, η πολύχρονη και πολυκύμαντη αγωνιστική ζωή του μένουν ως μια μεγάλη παρακαταθήκη για άντληση πείρας, δύναμης και αισιοδοξίας».

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 4 Νοέμβρη, στη 1 μ.μ. στο νέο κοιμητήριο Λάρισας και θα είναι πολιτική.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 80χρονα του ΕΑΜ

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ οργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 7 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας, με θέμα «80 χρόνια ΕΑΜ - Συμπεράσματα και διδάγματα από την πάλη του ΚΚΕ την περίοδο του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Γιώργος Σανίδας, πανεπιστημιακός καθηγητής και μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα «Οι δύο κόσμοι της κατεχόμενης Θεσσαλονίκης. Αντίσταση και δοσίλογοι».

Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ και η δράση του στις αρχές του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Βαγγέλη Μπούτα

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον σύντροφο Βαγγέλη Μπούτα, που «έφυγε» από τη ζωή στις 18 Σεπτέμβρη του 2020.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 7 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο ξενοδοχείο «Thessalikon Grand» (3ο χλμ. Καρδίτσας - Μητρόπολης). Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την ηρωική απεργία των χαλυβουργών

Εκδήλωση με θέμα «10 χρόνια από την ηρωική απεργία των χαλυβουργών - Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον δρόμο της πάλης, της ελπίδας, της ανατροπής» οργανώνει την Κυριακή 7 Νοέμβρη στις 11 π.μ., στον χώρο της Ελαιουργικής στην Ελευσίνα, η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» κατά τη διάρκεια της απεργίας, ενώ την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Βιομηχανίας. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με εργατικά τραγούδια.

«Εφυγε» ο σ. Βαγγέλης Πολάτος

Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής εκφράζει τα θερμά της συλληπτήρια για το θάνατο του συντρόφου Βαγγέλη Πολάτου, στους συντρόφους, την γυναίκα του Βιργινία και στα παιδιά του δύναμη και κουράγιο.

Η κηδεία του Β. Πολάτου θα γίνει την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, στις 3.30 μ.μ στο Νεκροταφείο των Αγ. Θεοδώρων (Θηβών, Ιλιον).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ