Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνη προοδευτική διέξοδος η οργάνωση και η αντεπίθεση του λαού

Σε εκδήλωση της ΤΕ Εκπαιδευτικών της Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σύσκεψη για το Κάλεσμα της ΚΕ για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας η ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Οπως τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Θεανώ Καπέτη, οι πρόσφατοι αγώνες των εκπαιδευτικών, με την τεράστια κινητοποίηση του κλάδου στη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων και την απεργία - αποχή, κατάφεραν να ανοίξει η συζήτηση για την Παιδεία, για το σχολείο που θα προσφέρει σύγχρονη μόρφωση σε όλα τα παιδιά, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να μην υποτιμήσουν, σε καμία περίπτωση, τον αγώνα αυτό, πλάι και στους υπόλοιπους που έχουν αναπτυχθεί αυτό το διάστημα σε μια σειρά από μέτωπα.

«Το ΚΚΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων η ομιλήτρια, «καλεί τον λαό να πάρει συνολικά την υπόθεση στα χέρια του, να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στο σημερινό κράτος και τις κυβερνήσεις του, που εφαρμόζουν διαμετρικά αντίθετη πολιτική με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού». Ως παράδειγμα αυτής της πολιτικής παρέθεσε στοιχεία που αναδεικνύουν την τεράστια υποχρηματοδότηση της Παιδείας, αφού οι δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 1,8 δισ. ευρώ τα τελευταία 11 χρόνια. Σε αυτά πρόσθεσε και τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας μέσα σε συνθήκες πανδημίας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων, σχολιάζοντας πως ο κλάδος των εκπαιδευτικών έχει μεγάλη πείρα από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από όλες τις κυβερνήσεις.

«Μπορεί οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί Παιδείας να αλλάζουν», πρόσθεσε, «αλλά όλοι παλεύουν για να συνεχιστούν οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΟΟΣΑ, του ΣΕΒ κ.ά. για ένα σχολείο δήθεν αυτόνομο», όμως τόνισε πως στην ουσία είναι περισσότερο εξαρτημένο από τις τσέπες των γονιών και πως σε αυτήν τη στρατηγική δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων. «Αυτή είναι και η πηγή των αντιδραστικών αλλαγών στα σχολεία», συνέχισε, «και γι' αυτόν τον λόγο όλα τα μνημόνια που ψηφίστηκαν έθεταν τη δέσμευση και τη σαφή κατεύθυνση για εφαρμογή της αντιδραστικής "αξιολόγησης"».

Η Θεανώ Καπέτη ανέφερε επίσης πως το ΚΚΕ παλεύει με όλες του τις δυνάμεις στον χώρο για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο αντιδραστικό περιεχόμενο της «αξιολόγησης» και όλων των νόμων που έχουν φέρει συνολικά οι παλιές και νέες κυβερνήσεις. Παράλληλα, όμως, σημείωσε πως η συνολική επίθεση σε βάρος του λαού δεν θα σταματήσει εάν δεν οργανώσει ο ίδιος την αντεπίθεσή του, και εκεί είναι που βρίσκεται η προοδευτική διέξοδος. Και σε αυτόν τον αγώνα ο λαός έχει πολύτιμα αλλά και αναξιοποίητα όπλα, την οργάνωση, την κοινωνική συμμαχία, την αλληλεγγύη, τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από φίλους και μέλη του Κόμματος, η οποία κινήθηκε γύρω από τα συμπεράσματα των πρόσφατων κινητοποιήσεων και άλλων αγώνων που είχαν να κάνουν άμεσα και έμμεσα με τον χώρο της Εκπαίδευσης, όπως και τον ρόλο των κομμουνιστών σε αυτούς.

Ενα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν αυτό της συμβολής των κομμουνιστών στην αντιμετώπιση των φασιστικών, δολοφονικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης το προηγούμενο διάστημα και την αποκάλυψη του ρόλου και του χαρακτήρα των φασιστικών ομάδων. Τονίστηκε πως η συμβολή των κομμουνιστών ήταν καθοριστική στο να σπάσει ο φόβος που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί, ενώ έδειξε στην πράξη πως χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται αγωνιστικά δίπλα στο Κόμμα. Επισημάνθηκε δε πως οι κομμουνιστές απέδειξαν πως δεν υποτιμούν κανέναν αγώνα που ξεκινά, μικρό ή μεγάλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ