Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Χρηματοοικονομικά εργαλεία παραπέρα εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ

Γιώργος Φερεντίνος, γιατρός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

«Για το έτος 2021 οι δαπάνες για την Υγεία διαμορφώνονται στα 4,257 δισ. ευρώ, είναι μειωμένες δηλαδή κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020. Το ποσό για την πρόσληψη έκτακτου επικουρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας το 2021 διαμορφώνεται στα 131 εκατ. ευρώ, από 786 εκατ. ευρώ το 2020, δηλαδή 655 εκατ. ευρώ λιγότερα. Δημοσιεύματα ήδη κάνουν λόγο για νέα μείωση του προϋπολογισμού για το 2022»: Τα παραπάνω στοιχεία μετέφερε μεταξύ άλλων ο Γ. Φερεντίνος, μιλώντας για τα «Χρηματοοικονομικά εργαλεία στο "νέο ΕΣΥ"», αναδεικνύοντας ότι στόχος του σχεδίου είναι «η απεμπλοκή του κρατικού προϋπολογισμού από τη χρηματοδότηση της Υγείας, με την αυτοτελή χρηματοδότηση των νοσηλευτικών μονάδων, που προϋποθέτει την ανεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης και εισροής εσόδων».

Μίλησε για τα εργαλεία προσαρμογής των δημόσιων νοσοκομείων στους κανόνες της αγοράς, φέρνοντας ως παράδειγμα τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, που ήδη αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως και τη μέθοδο του leasing, αλλά και τις ΣΔΙΤ, καθώς και τον θεσμό των DRGs. Σε ό,τι αφορά τις ΣΔΙΤ, ανέφερε ότι αναμένεται να αναπτυχθούν σε τρία στάδια: Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων, σε στοχευμένες μονάδες για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών Υγείας όπως είναι η αιμοκάθαρση, η αποκατάσταση, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ή η ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς τελικού σταδίου και στην ολοκληρωτική αλλαγή ενός νοσοκομείου. «Με αυτό τον τρόπο ιδιώτες θα επενδύουν στα δημόσια νοσοκομεία και θα αποζημιώνονται με βάση είτε τη διαχείριση ολόκληρων των μονάδων, είτε με βάση τον αριθμό των εξετάσεων που θα πραγματοποιούν τα επινοικιαζόμενα μηχανήματα που θα έχουν εγκαταστήσει στα νοσηλευτικά ιδρύματα».

Ανέφερε επίσης ότι προκρίνεται η αλλαγή της νομικής μορφής των νοσοκομείων και η μετατροπή τους σε θυγατρικές ανώνυμες εταιρείες του ΕΣΥ (ΝΠΔΔ) ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κατά το επικρατέστερο ευρωπαϊκό πρότυπο.

Ετσι, όπως είπε, θα δίνεται η δυνατότητα: Ανάθεσης της διοίκησης νοσοκομείων σε εξειδικευμένες εταιρείες, παραχώρησης των Αγροτικών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας σε κοινοπραξίες ιατρών με τη μορφή leasing τόσο του κτιρίου όσο και του εξοπλισμού, κατάρτιση του υγειονομικού χάρτη που προβλέπει κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων με μόνο αντιεπιστημονικό κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση, ανάπτυξη ενιαίου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας, ώστε να είναι πιο «ανταγωνιστικά» με τα αντίστοιχα του ιδιωτικού τομέα, κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου (στο οποίο σήμερα υπάγονται οι υγειονομικοί) και θέσπιση κριτηρίων και κινήτρων οικονομικής και κλινικής αποδοτικότητας που θα διαφοροποιήσουν τις αμοιβές των γιατρών, των νοσηλευτών και των διοικητικών υπαλλήλων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω του συστήματος αξιολόγησης υπαλλήλων και δομών. Επίσης συμπράξεις ασφαλιστικών εταιρειών με τα δημόσια νοσοκομεία, εξασφάλιση για τους άνεργους - ανασφάλιστους ασθενείς ενός βασικού πακέτου παροχών Υγείας που στόχο θα έχει μόνο την επιβίωση κ.ο.κ.

«Απέναντι σε αυτή την πολιτική που ζυγίζει την ανθρώπινη ζωή με γνώμονα το κέρδος, οι μαχόμενοι υγειονομικοί μαζί με τον λαό οφείλουν να δυναμώσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση», ανέφερε ο Χρ. Φερεντίνος. «Ενα ενιαίο πανελλαδικό κρατικό σύστημα Υγείας όπου θα παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, χωρίς πληρωμές, συμμετοχές, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια, χωρίς καμία διάκριση σε ασφαλισμένους/ανασφάλιστους, εθνικότητα ή χρώμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ