Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Κινδυνεύει η υγεία ασθενών από τις ελλείψεις και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, με συνέπεια τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, προκειμένου να προσφέρουν όλο και περισσότερο χώρο στους μεγαλοεπιχειρηματίες να αλωνίζουν σε βάρος της υγείας του λαού, παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αντικρίζοντας κανείς την τραγική εικόνα που εμφανίζει το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά. Αυτήν την κατάσταση ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, με Επίκαιρη Ερώτηση η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια την περασμένη Δευτέρα.

Το Νοσοκομείο «Μεταξά», που έχει να κάνει με καρκινοπαθείς, ανθρώπους που καθημερινά δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, αυτήν τη στιγμή, από την πολιτική της συνεχούς υποχρηματοδότησης, έχει πλέον καταντήσει, από τις 6 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες να λειτουργούν από 1 έως 3 λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων με συνέπεια τη μείωση των χειρουργείων.

Για την ακρίβεια, 5 αναισθησιολόγοι εξωθήθηκαν να αποχωρήσουν με σύνταξη εξαιτίας της τακτικής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της κυβέρνησης, να τους μετακινεί συνεχώς στα νησιά του Αιγαίου για να καλυφθούν και εκεί οι τεράστιες ανάγκες με αποτέλεσμα να τους εξουθενώσει. Την ώρα της συζήτησης ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε δε ότι «αυτήν τη στιγμή είναι υπό μετακίνηση ένας ακόμα αναισθησιολόγος στη Λήμνο». Δηλαδή, το νοσοκομείο μετράει μείον 6 ειδικευμένους αναισθησιολόγους, ενώ η προσθήκη μίας επικουρικής γιατρού που έγινε είναι και αυτή αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο! Μπαλώματα δηλαδή που ανοίγουν μεγαλύτερες τρύπες.

Λόγω αυτών των ελλείψεων το Ιατρείο Πόνου ενός αντικαρκινικού νοσοκομείου, ενώ μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε 4 μέρες τη βδομάδα, τώρα λειτουργεί μία.

Στο φαρμακείο του νοσοκομείου υπηρετούν πια μόνο 2 φαρμακοποιοί, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος αδυναμίας χορήγησης χημειοθεραπειών και λοιπών αγωγών σε περίπτωση ασθένειας ή και κανονικής άδειας ενός από τους δύο.

Η κορύφωση του εμπαιγμού σε βάρος υγειονομικών και ασθενών ήρθε όταν η κυβέρνηση αύξησε μεν σε 11 τα κρεβάτια στη ΜΕΘ από 6 που ήταν, χωρίς όμως να προσλάβει και το απαραίτητο παραπάνω προσωπικό. Χαρακτηριστικά, αντί να είναι 44 οι νοσηλευτές, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, αυτοί παραμένουν 23, με αποτέλεσμα να εργάζονται μέχρι τελικής πτώσης. Αντίστοιχα, οι γιατροί από 15 που θα έπρεπε να είναι παραμένουν 10. Ομως, και ο χώρος που επιλέχθηκε για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ είναι εντελώς ακατάλληλος, δηλαδή πολύ μικρός, με αποτέλεσμα το στρίμωγμα διασωληνωμένων, γιατρών και νοσηλευτών, με τους τελευταίους να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Τραγικές ελλείψεις υπάρχουν συνολικά σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Εντελώς ενδεικτικά στο Νοσηλευτικό τμήμα από τις 428 οργανικές θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα του 2012, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ πίσω από τις σημερινές ανάγκες, αυτήν τη στιγμή είναι καλυμμένες οι 300, αλλά, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, πρόκειται για πλασματικό νούμερο, καθώς σε αυτό συμπεριλαμβάνονται αποσπάσεις, μετακινήσεις και εγκυμοσύνες. Την ίδια ώρα, αρκετοί εργαζόμενοι είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, για το τι μέτρα θα πάρει το υπουργείο αναμάσησε τη γνωστή καραμέλα για τις ...χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που έχει κάνει η κυβέρνηση, που βέβαια παραμένουν «μαγική εικόνα», με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο «κόκκινο». Οσον αφορά το διά ταύτα, δηλαδή για την κάλυψη εδώ και τώρα των κενών για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα χειρουργεία του «Μεταξά», το φαρμακείο και η ΜΕΘ, δεν είπε λέξη, πέρα από τη γενική του αναφορά ότι «φέρνουμε διατάξεις ώστε οι ιδιώτες να μπορούν να εργαστούν στο ΕΣΥ παρέχοντας υπηρεσία κατ' αποκοπή για το διάστημα αυτού του τριμήνου - τετραμήνου που είναι απαραίτητη».

Στη δευτερολογία του ο Γ. Λαμπρούλης επέμεινε στην ανάγκη να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις στο «Μεταξά» και ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα σαθρά υλικά με τα οποία «οικοδόμησαν» το σύστημα Υγείας, δηλαδή τη λογική του ελάχιστου δυνατού κόστους και όχι την προστασία της υγείας του λαού.

Οπως τόνισε, η προάσπιση της υγείας του λαού απαιτεί να γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι δομές Υγείας από υγειονομικό προσωπικό, ενώ η κυβέρνηση φρόντισε οι χρόνιοι ασθενείς να μην μπορούν να περάσουν ούτε έξω από το νοσοκομείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με κλιμάκωση των διεκδικήσεων απαντούν στις κυβερνητικές προκλήσεις οι εργαζόμενοι(2024-05-23 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι μετακινήσεις αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού(2023-01-19 00:00:00.0)
Κραυγή αγωνίας και χτες για μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας(2021-12-02 00:00:00.0)
Σοβαρές οι επιπτώσεις της κατάργησης Γενικών ΜΕΘ για τους χρονίως πάσχοντες(2021-03-09 00:00:00.0)
Κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το δημόσιο σύστημα Υγείας(2020-11-24 00:00:00.0)
Φιέστες ανθυγιεινής κοροϊδίας(1997-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ