Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συνεχίζονται οι μετακινήσεις αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Από τις κινητοποιήσεις στο ΠαΓΝΗ
Από τις κινητοποιήσεις στο ΠαΓΝΗ
Ενάντια στην απόφαση της διοίκησης για συγχώνευση γενικών χειρουργικών κλινικών Α' και Β' και στη μετακίνηση των νοσηλευτών στη ΜΕΘ COVID διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι του ΚΑΤ, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, μετακινούνται 11 νοσηλευτές από τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα προς τη ΝΕΑ ΜΕΘ και την ΠΑΘ COVID (τα οποία τμήματα είναι επίσης υποστελεχωμένα) «και αυτό γίνεται για να καλύψουν τις ανάγκες που δημιούργησε η επιλογή της κυβέρνησης και η συμφωνία διοίκησης και Διευθύνσεων για άνοιγμα επιπλέον κλινών. Απόφαση που είναι αποτέλεσμα της επιλογής του υπουργείου για λειτουργία μόνο 2 ΜΕΘ COVID στην Αθήνα (στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" και στο ΚΑΤ όπως δηλώνει ο διοικητής). Ενώ γνωρίζουν τις 300 και πλέον κενές θέσεις νοσηλευτών στο ΚΑΤ, τις 150 και πλέον κενές θέσεις των υπόλοιπων ειδικοτήτων, επιλέγουν να συναινούν και να ανοίγουν επιπλέον θέσεις νοσηλείας ασθενών COVID βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο πρώτα και κύρια τη ζωή και την υγεία όλων των νοσηλευόμενων αλλά και των εργαζομένων».

Σε κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι μετέφεραν σε όλους τους τόνους ότι πλέον έχει ξεπεραστεί κάθε όριο αντοχής και ασφάλειας. «Η νοσηλεία των ασθενών με τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο γίνεται με επισφάλεια. Γιατί επισφάλεια είναι η μονοβάρδια, επισφάλεια είναι οι 34 νοσηλευτές για 21 διασωληνωμένους ασθενείς COVID, επισφάλεια είναι η βάρδια 2 νοσηλευτών σε 8 ασθενείς ΜΕΘ, επισφάλεια είναι η νοσηλεία με 2 νοσηλευτές ασθενών με πολυανθεκτικά μικρόβια (βλ Auris κ.ά.) ταυτόχρονα με "καθαρά" περιστατικά γενικής χειρουργικής. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς όταν έχει παγιωθεί σαν αναγκαστική πρακτική η μονοβάρδια όπου ο εργαζόμενος παραμένει ουσιαστικά μόνος και αβοήθητος (δεδομένης και της έλλειψης νοσοκόμων, τραυματιοφορέων κ.τ.λ.) σε οποιονδήποτε όγκο δουλειάς, έκτακτο συμβάν, ατύχημα, δικής του ασθένειας ή και της οικογένειάς του».

ΚΑΤ
ΚΑΤ
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το Σωματείο, ο διοικητής του νοσοκομείου αρνήθηκε πεισματικά να παραδεχτεί την επισφαλή λειτουργία των κλινικών. «Είναι ξεκάθαρο ότι στα σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργείου για το "νέο ΕΣΥ" που ανέλαβε να εφαρμόσει η διοίκηση οι εργαζόμενοι θα είναι λίγοι, φθηνοί και "ελαστικοί", μετακινούμενοι διαρκώς και η ποιότητα της φροντίδας για τους ασθενείς διαρκώς επιδεινούμενη».

Το Σωματείο καλεί εδώ και τώρα τη διοίκηση να ανακαλέσει όλες τις μετακινήσεις, με ευθύνη του υπουργείου και της ΥΠΕ να καλυφτούν οι ανάγκες σε προσωπικό των Μονάδων και των Τμημάτων ώστε να νοσηλεύονται με ασφάλεια οι ασθενείς, να δουλεύουν με ασφάλεια και δικαιώματα όλοι οι εργαζόμενοι.

Μεγάλη η συμμετοχή στη σύσκεψη για το ΠαΓΝΗ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε προχτές η σύσκεψη φορέων που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, για τα πολλαπλά προβλήματα της Υγείας στον νομό Ηρακλείου και αποκορύφωμα την αυταρχική στάση της διοίκησης του νοσοκομείου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου και την ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, την τριμελή Επιτροπή του ΠαΓΝΗ, την Ενωση Εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, το Σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού και το Σωματείο Εργαζομένων στην ΠΦΥ, τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Σχολής, το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, την Ενωση Γονέων ν. Ηρακλείου, την ΕΛΜΕ Ηρακλείου, το Σωματείο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, το Σωματείο ΟΤΑ ν. Ηρακλείου, την ΕΜΥΔΑΣ, την Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου της ΟΓΕ. Το «παρών» έδωσαν επίσης πολυπληθής αντιπροσωπεία αναισθησιολόγων του ΠαΓΝΗ μαζί με την αναπλ. καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του ΠαΓΝΗ Αλ. Παπαϊωάννου, ο αναπλ. καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης και μέχρι πρόσφατα διευθυντής του ΤΕΠ ΠαΓΝΗ, Γ. Νότας. Ακόμα εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν μέσα στο νοσοκομείο, η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση που συνοδεύεται και από τον αυταρχισμό της διοίκησης, καθώς και οι συνέπειες που θα έχουν για τους ασθενείς η διαχρονική υποβάθμιση της Υγείας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αναδείχθηκαν μέσα από την παρέμβαση του Σωματείου.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και δομές Υγείας, όπως μετέφεραν οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων σωματείων, ενώ καταγγέλθηκε από τους εργατικούς φορείς η εμπορευματοποίηση της Υγείας που μεταφράζεται σε ακριβές πληρωμές για τους ασθενείς και εντατικοποίηση και αυταρχισμό για τους υγειονομικούς. Ετσι, στο πρόσωπο της διοίκησης του ΠαΓΝΗ καταδικάστηκε η πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας και τονίστηκε η ανάγκη για κοινή πάλη των υγειονομικών και των υπόλοιπων εργατικών σωματείων για δημόσια και δωρεάν Υγεία, με πρόσβαση για όλους, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δηλώθηκαν επίσης η στήριξη και η συμμετοχή όλων των σωματείων και των φορέων στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, το συλλαλητήριο στο κέντρο του Ηρακλείου αύριο Παρασκευή 20/1 στις 6 μ.μ. και την παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ την Πέμπτη 26/1 στις 11 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ