Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μονόδρομος ο αγώνας για υπογραφή Συμβάσεων με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα

Οι «λελογισμένες προτάσεις» είναι κήρυγμα στους εργαζόμενους να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους

Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, προστασία των όρων εργασίας και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων διεκδικεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τις ΣΣΕ ανάμεσα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και τις εργοδοτικές ενώσεις, η Γραμματεία στηλιτεύει τις προτάσεις για «λελογισμένες» αυξήσεις, στο πλαίσιο «του ρεαλισμού και των αντοχών της οικονομίας», προτάσεις που επί της ουσίας καλούν τους εργαζόμενους «να μειώσουν τις απαιτήσεις και να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα διότι κάθε "υπερβολική" διεκδίκηση θα τροφοδοτεί τον πληθωρισμό».

«Η αντοχή των εργαζομένων στο εμπόριο, στις αποθήκες, στα γραφεία και στην καθαριότητα έχει ήδη ξεπεραστεί», ξεκαθαρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία. Οπως υπενθυμίζει, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με «παγωμένους» μισθούς, που έχουν «ταβάνι» τις μειωμένες αποδοχές που είχε υπογράψει η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ στις Συμβάσεις της περασμένης δεκαετίας. Βρίσκονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία «στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια» ενώ συντρίβονται «στις μυλόπετρες των "ελαστικών" σχέσεων εργασίας», με αποτέλεσμα οι αποδοχές τους, αποδοχές 4ωρης και 6ωρης εργασίας, να κινούνται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα ακόμα και από το επίπεδο του ονομαστικού μισθού της ΕΓΣΣΕ που νομοθετεί η κυβέρνηση. Στο φόντο αυτό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπογραμμίζουν πως ο διεκδικητικός αγώνας για υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, με προστασία και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, επιδόματα και ωριμάνσεις, προϋπηρεσίες, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, είναι μονόδρομος.

«Οι ανάγκες των εργαζομένων κάτω από το καθημερινό σφυροκόπημα των αυξήσεων σε βασικά αγαθά δεν μπορούν να περιμένουν. Εδώ και τώρα να υπογραφτούν κλαδικές Συμβάσεις με βάση την πρόταση που έχουν καταθέσει δεκάδες κλαδικά σωματεία στο εμπόριο και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, με αιτήματα που καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με τους αγώνες και τις παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς να σπάσουν στην πράξη τη φωνή του «ρεαλισμού» και των «λελογισμένων» διεκδικήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ