Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φιέστες ανθυγιεινής κοροϊδίας

Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Υγείας εγκαινίαζε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Ερυθρού" - που λειτουργεί απ' το 1989 - οι γιατροί της ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" και η ΕΙΝΑΠ κατήγγειλαν ότι αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και η Μονάδα θα κλείσει. "Δεν κλείνει καμία ΜΕΘ. Δεν πά' να λέει η ΕΙΝΑΠ" δήλωσε προκλητικά ο Κ. Γείτονας

Την ίδια ώρα που χτες οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία" ανακοίνωναν το κλείσιμο της Μονάδας, αν δεν προσληφθεί άμεσα προσωπικό, ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας διοργάνωνε φιέστα για τα εγκαίνια μιας άλλης ΜΕΘ που υπάρχει απ' το 1989 - ανακαινίστηκε το 1992 και άρχισε να λειτουργεί, ως έχει, πριν από δυο χρόνια.

Ανερυθρίαστα ο υπουργός Υγείας διάβηκε χτες τους ίδιους διαδρόμους όπου προχτές μια γυναίκα με καρδιακό επεισόδιο αναζητούσε επειγόντως ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ - κάτι που έγινε μετά από εννιά ώρες - και το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο στις χτεσινές εφημερίδες. Και είχε το ...σθένος να εγκαινιάσει μια απ' τις παλιότερες ΜΕΘ.

Η φιέστα ήταν πολύ καλά οργανωμένη, αλλά ετεροχρονισμένη, καθώς η "άρτια εξοπλισμένη και στελεχωμένη σε προσωπικό" - όπως είπαν οι ομιλητές - 14 κλινών ΜΕΘ του "Ερυθρού" λειτουργεί, ως έχει, δύο χρόνια. Μάλιστα, μια κυρία που είχε έρθει ως επίσημη προσκεκλημένη, μετά την ομιλία του υπουργού, γύρισε και είπε σε μια φίλη της: "Λειτουργεί δύο χρόνια και κάνουν σήμερα τα εγκαίνια. Να χαθούν...".

Ο υπουργός βέβαια βρήκε την ευκαιρία για μια ακόμα φορά να μιλήσει για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, καθώς και τον πρωταρχικό στόχο που είναι η ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ, "ώστε σε τρία χρόνια να έχουμε συνολικά 600 κρεβάτια σε όλη τη χώρα". Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 300 κρεβάτια στις ΜΕΘ και οι ανάγκες είναι για 1.000 κρεβάτια.

Παραιτήθηκαν οι γιατροί

Βέβαια, οι εξαγγελίες για μετά από τρία χρόνια είναι ανέξοδες. Εκείνο που κοστίζει είναι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας σαν κι αυτή που βιώνουν οι γιατροί της ΜΕΘ του παιδιατρικού νοσοκομείου "Αγία Σοφία".

Οι γιατροί που στελεχώνουν τη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" μίλησαν για τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, βοηθητικό και παραϊατρικό προσωπικό που κάνουν αδύνατη τη λειτουργία της Μονάδας. Μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι παρότι πριν ένα μήνα υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, δυσαρεστημένοι με την αδιαφορία της κυβέρνησης, εντούτοις συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αφού η Μονάδα δέχεται καθημερινά περιστατικά από όλη την Ελλάδα. "Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται οχτώ παιδιά στη ΜΕΘ. Γι' αυτό δεν είναι εύκολο να πεις παραιτούμαι τώρα", τόνισε ο γιατρός Π. Καλαμπαλίκης.

Κι όμως παρά τα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν φέτος, η ΜΕΘ του νοσοκομείου "Αγία Σοφία", χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών κατάφερε να καλύψει 170 περιστατικά.

Η ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις παιδιατρικές Μονάδες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Οι άλλες δύο είναι του "Αγλαϊα Κυριακού", δυναμικότητας οχτώ κλινών και του Παίδων Πεντέλης έξι κλινών. Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, η Μονάδα του "Αγία Σοφία", δυναμικότητας δέκα κλινών, στελεχώνεται μόνο από τέσσερις γιατρούς και έναν διευθυντή. Για την ομαλή λειτουργία της χρειάζονται τουλάχιστον 13 γιατροί!Τους τελευταίους έξι μήνες τις ημέρες εφημερίας υπηρετεί στη ΜΕΘ μόνο ένας γιατρός, ο οποίος όχι μόνο αναγκάζεται να επιτελέσει έργο που απαιτεί πάνω από δύο γιατρούς, αλλά ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένος να εκτελεί χρέη φυσικοθεραπευτή, γραμματέα και συχνά νοσηλευτή. Ακόμη, σημειώθηκε, στο Νοσοκομείο υπηρετούν 27 αναισθησιολόγοι οι οποίοι έχουν γνώση και εμπειρία από εντατική θεραπεία, δεδομένου ότι αυτοί εργάζονταν στο τμήμα επί δέκα χρόνια. Ωστόσο, το αίτημα των γιατρών για απόσπαση αναισθησιολόγων στη ΜΕΘ δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του Νοσοκομείου.

Τον περασμένο χρόνο, που η ΜΕΘ συστάθηκε σε ανεξάρτητο τμήμα, προβλέπονταν μόνο τέσσερις θέσεις επιμελητών (δύο επιμελητές Α' και δυο επιμελητές Β'), κάτι που καθιστούσε τη λειτουργία του τμήματος ανεπαρκή και "επικίνδυνη για τα νοσηλευόμενα παιδιά", όπως τόνισε ο γιατρός Π. Καλαμπαλίκης.

Τις τελευταίες 20 μέρες, μετά τις κινητοποιήσεις των γιατρών, ξεκίνησε διαδικασία για να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των γιατρών του τμήματος με την προσθήκη δυο επιμελητών Β'. Οι δύο θέσεις που προκηρύχτηκαν, όπως είπε η γιατρός Μ. Ταμιωλάκη,είναι πρόταση του Παθολογικού Τμήματος του νοσοκομείου. "Αυτό σημαίνει - συνέχισε - ότι αν τις δεχτούν θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι τελικά να αναλάβουν καθήκοντα".

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υπογράμμισε ότι "αν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 - 150 άνεργοι εντατικολόγοι γιατροί που θα μπορούσαν να στελεχώσουν οποιαδήποτε ΜΕΘ".

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Σ. Ρηγάκης και ο Αλ. Αναστασάκης,πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Ο τελευταίος δήλωσε ότι "αν κλείσει μια τόσο σημαντική Μονάδα, πρέπει ορισμένοι να αυτοκτονήσουν. Ενα θέμα που θα μπορούσε να λυθεί με μία απόφαση, από εκείνες που ξέρουμε ότι ο υπουργός έχει δικαιοδοσία να παίρνει. Αυτό δείχνει ότι το ΕΣΥ δε διοικείται καλά γενικώς".

Οταν κλήθηκε ο Κ. Γείτονας να σχολιάσει απ' τον "Ερυθρό Σταυρό" τις καταγγελίες των γιατρών και της ΕΙΝΑΠ για τη ΜΕΘ στο "Αγία Σοφία" ο υπουργός απάντησε ενοχλημένος: "Δεν κλείνει καμία ΜΕΘ. Δεν πά' να λέει η ΕΙΝΑΠ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ