Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προκλητικό "αίτημα" της αμερικανικής πρεσβείας!

Ζητάει χώρο 18,5 στρεμμάτων που προορίζεται για πράσινο, για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της. Παρεμβάσεις στη Βουλή βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Χώρο έκτασης 18.470 τετραγωνικών μέτρων, που σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπεται να γίνει χώρος πρασίνου, ζήτησε η αμερικανική πρεσβεία να της παραχωρηθεί, προκειμένου να κατασκευάσει κτίσμα 3.700 τετραγωνικών μέτρων, υπαίθριο πάρκιγκ και γήπεδο άθλησης του προσωπικού φύλαξης της πρεσβείας! Για το προκλητικό αυτό αίτημα της αμερικανικής πρεσβείας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ που αποκάλυψε το "Ποντίκι", οι βουλευτές του ΚΚΕ Λεων. Αυδής,Ορ. Κολοζώφ και Στρ. Κόρακας,κατέθεσαν χτες Ερώτηση και Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη.

"Η οικοδόμηση μεγάλου τμήματος του χώρου και η χρήση του υπολοίπου για ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και εγκαταστάσεις στρατοπέδευσης των πεζοναυτών της πρεσβείας, ανατρέπει τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία χώρου κοινόχρηστου πρασίνου", επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ποντίκι" (10.4), το τσιμεντένιο τέρας που σκοπεύει να χτίσει η πρεσβεία στο χώρο, στο έγγραφό της, το "βαφτίζει" βελτίωση του "αισθητικού χαρακτήρα της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων"! Η προκλητικότητα όμως δε σταματά εδώ. Οι Αμερικάνοι στο ίδιο έγγραφο προς το ΥΠΕΧΩΔΕ κάνουν λόγο για "αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής" και πως η πρότασή τους για τσιμεντοποίηση του χώρου "βοηθά στην κατεύθυνση της ενοποίησης των χώρων πρασίνου της Αθήνας, σύμφωνα μάλιστα με τα σχέδια του Οργανισμού Αθήνας"... Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν στην Ερώτησή τους ότι, σε περίπτωση που ο χώρος παραχωρηθεί στην αμερικανική πρεσβεία και τσιμεντοποιηθεί, "καταδικάζει την περιοχή σε οριστική υποβάθμιση και ματαιώνει τις ελπίδες για την αναπλήρωση του χώρου πρασίνου που καταστρέφουν ή υποβαθμίζουν διάφοροι επίσημοι καταπατητές και "αναγκαστικοί ευεργέτες" όπως ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής του κ. Λαμπράκη".

Σε αμηχανία φαίνεται να έχει περιέλθει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ από το αίτημα της πρεσβείας, αφού παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου μιλά με σαφήνεια για "δημιουργία χώρου κοινόχρηστου πρασίνου της τάξεως των 10.000 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευή υπογείου χώρου στάθμευσης και απόδοση στην πρεσβεία μικρού τμήματος του οικοδομικού τετραγώνου", μέχρι τώρα δεν υπάρχει άρνηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο συγκεκριμένο αίτημα!

Σημειώνεται ότι η αίτηση της αμερικανικής πρεσβείας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, επικαλείται κυρίως λόγους ασφαλείας της πρεσβείας, αλλά περιέχει και τους αβάσιμους και προσβλητικούς ισχυρισμούς ότι με τα έργα που σχεδιάζει θα αναβαθμιστεί αισθητικά η περιοχή. "Οι λόγοι που επικαλείται η πρεσβεία των ΗΠΑ αποτελούν απλό πρόσχημα για να καλυφθεί η προοδευτική παραχώρηση προνομιακού οικοπέδου για τις ανάγκες των βοηθητικών εγκαταστάσεων της πρεσβείας", αναφέρουν οι κομμουνιστές βουλευτές. Τέλος, ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ικανοποιήσει το προκλητικό αίτημα της αμερικανικής πρεσβείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ