Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η τελετουργία του κατοστάρικου

Τριακόσια εξήντα έξι κατοστάρικα μέσα σ' έναν κουμπαρά. Κάθε μέρα για όλο τον προηγούμενο χρόνο, έβγαζε ένα κατοστάρικο από τη σύνταξή του για το ΚΚΕ. Για το Κόμμα του. Τριακόσια εξήντα έξι του βγήκαν, μιας και ο χρόνος ήταν δίσεχτος, αλλά εκείνος δεν καταλάβαινε από τέτοια. Είχε περάσει πολλά "δίσεχτα" χρόνια. Τα έφερε στη Νομαρχιακή Επιτροπή της Μυτιλήνης μέσα στον κουμπαρά του και τα έδωσε.

Εναν ολόκληρο χρόνο, αυτός ο κουμπαράς μάζευε το μεγαλείο ενός ανθρώπου που η υπόθεση της επανάστασης είναι μια καθημερινή έγνοια, ένας τρόπος ζωής, η ίδια η ζωή. Με τον ίδιο τρόπο που φιλεύει τα εγγόνια του, που αγοράζει το "Ριζοσπάστη", που φοράει τα "καλά" του για να πάει να ψηφίσει. Με τον ίδιο τρόπο που στα νιάτα του ήταν αυτονόητο για τη γενιά του να παίξεις κορόνα - γράμματα τη ζωή σου για ένα καλύτερο αύριο, με μόνο αντάλλαγμα την ηθική ικανοποίηση ότι δεν πέρασες από αυτόν τον πλανήτη δίχως να αφήσεις κάτι για την ανθρωπότητα.

Πόσα μπορεί να σου διδάξει ένας αυτοσχέδιος κουμπαράς, φτιαγμένος από ένα κουτί με μια σχισμή στην κορφή του; Πόσα μπορεί να σου απαντήσει στα ερωτήματα και τα ερωτηματικά μιας γενιάς που μεγαλώνει στην πιο άγρια, μέχρι τώρα, επέλαση του καπιταλισμού; Μιας γενιάς που στο σύνολό της δεν έχει νιώσει πλήρως τη δύναμή της; Πόσο πιο απλά, πιο συμβολικά, πιο "σημειολογικά" μπορεί να σου πει κάποιος ότι όχι μόνο τίποτα δε χάθηκε, αλλά ήρθε ο καιρός της αντεπίθεσης;

Παλιά, πολύ παλιά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες έλεγαν παραμύθια στα εγγόνια τους δίπλα στο τζάκι. Τώρα διαδηλώνουν στους δρόμους. Τώρα το ηθικό δίδαγμα του "παραμυθιού" είναι: "Αγωνίσου"! Αγωνίσου για να μη μείνεις αιώνια είκοσι χρονών στη Βοσνία, στα Τίρανα, στον Περσικό, στην Αδριατική, ή όπου αλλού θα σε καλέσουν σε λίγο να "υπερασπιστείς" την πατρίδα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά της - Πάλεψε για να μη μαζεύεις τους φίλους σου απ' το δρόμο με μια σύριγγα στο χέρι. Πάλεψε για να μη γίνεις ένας αριθμός στα ηλεκτρονικά κελιά της Σένγκεν. Για να μην σκουπίζεις με το πτυχίο σου τα δάκρυά σου. Για να μη φέρνουν τον πατέρα σου νεκρό από τη Ζώνη.

Αυτή η καθημερινή "τελετουργία" του κατοστάρικου δεν είχε καμία σχέση με οποιαδήποτε ανάγκη εντυπωσιασμού. Πόσο μάλλον που τώρα, που θα διαβάζει αυτές τις γραμμές, μπορεί και να θυμώνει. Ο θυμός της σεμνότητας - και όχι της σεμνοτυφίας - που γεννιέται από την ελεύθερη έκφραση του χρέους. Τόσο αγνός, τόσο ανθρώπινος θυμός που τόσο μας λείπει γύρω μας.

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ