ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η κυβέρνηση επιμένει στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης

Από κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών στις αρχές της σχολικής χρονιάς
Από κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών στις αρχές της σχολικής χρονιάς
Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει για μία ακόμα φορά επιτακτικά την ανάγκη για επιπλέον μέτρα, ώστε να εξασφαλιστούν η προστασία της υγείας και η μόρφωση των παιδιών σε ανοιχτά σχολεία.

Το υπουργείο εξακολουθεί να απαντά στις ανησυχίες προβάλλοντας σαν απόλυτο μέτρο τα τεστ και μάλιστα μόνο σε ανεμβολίαστους, ενώ η αγωνία κορυφώνεται για την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Σύμφωνα με τα προχτεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τη βδομάδα 25 - 31 Οκτώβρη το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4 - 18 ετών ήταν 6.682, αποτελώντας το 25% στο σύνολο των κρουσμάτων, ενώ από 1η Οκτώβρη μέχρι 3 Νοέμβρη έχουν νοσήσει με COVID 26.194 παιδιά κάτω των 17 ετών. Η υφυπουργός Ζ. Μακρή δήλωσε χτες στη Βουλή ότι «υπάρχει μικρός αριθμός κρουσμάτων στα σχολεία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό».

Την ίδια στιγμή, σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη, η οποία απλώς καταγράφεται από το υπουργείο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι 12 ετών δεν προβλέπεται ακόμα εμβολιασμός ενώ η εικόνα για τα μεγαλύτερα παιδιά, σύμφωνα με όσα δήλωνε η υπουργός Παιδείας την Τρίτη μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, στις ηλικίες 15 - 18 έχει εμβολιαστεί ένα 35% και ένα ποσοστό 23% στις ηλικίες 12 - 14.

Για το υπουργείο το γεγονός ότι ένα μικρό ποσοστό τμημάτων είναι κλειστό λόγω κρουσμάτων, δείχνει ούτε λίγο ούτε πολύ πως... τα μέτρα του αποδίδουν. Ομως για να κλείσει ένα τμήμα σύμφωνα με τα πρωτόκολλα «υπερμετάδοσης» που ισχύουν τη φετινή σχολική χρονιά, θα πρέπει να έχει ήδη νοσήσει το 50%+1 των μαθητών του, δηλαδή η διασπορά να ...μην «μαζεύεται». Στα, δε, διαρκή αιτήματα γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών για αραίωση στις τάξεις και αύξηση της καθαριότητας, η κυβέρνηση «απαντά» με συγχωνεύσεις και κενά...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι μαθητές δεν είναι νούμερα στατιστικής - Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

«Οι μαθητές δεν είναι νούμερα στατιστικής! Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους!», ζητά η ΚΝΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ, στην οποία σημειώνει:

«Κάθε μέρα έχουμε ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στις σχολικές τάξεις, οι οποίες έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μέσα σε έναν μόλις μήνα νόσησαν 25.000 μαθητές, δηλαδή το 1/4 όσων μαθητών νόσησαν συνολικά τους προηγούμενους 19 μήνες!

Η κυβέρνηση έχει όλη την ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία τόσο σε σχέση με την υγεία όσο και με τη μόρφωση των μαθητών:

  • 3η συνεχόμενη σχολική χρονιά δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών - εκπαιδευτικών. Τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων με μοναδικό μέτρο τα self test και το "κλείσιμο τμήματος μόνο αν αρρωστήσει το 50%+1" είναι πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού. Στα σχολεία δεν έχει γίνει ούτε μισή επίσημη ενημέρωση για τον εμβολιασμό στους εφήβους.
  • Προχώρησε στην παράλογη και προκλητική - εν μέσω πανδημίας - απόφαση να συγχωνευτούν πάνω από 1.000 τμήματα στα σχολεία. 700.000 μαθητές και μαθήτριες φοιτούν σε τμήματα από 21 έως 30 μαθητών, χιλιάδες στοιβαγμένοι σε αίθουσες - κλουβιά, σε κοντέινερ, χωρίς παράθυρα, σε σχολεία που καταρρέουν οι οροφές! Βγαίνουν διάλειμμα σε στενούς διαδρόμους, σε λίγα τετραγωνικά μέτρα αυλές. Αντί να προχωρήσει η αραίωση των μαθητών, αξιοποιώντας κι άλλες αίθουσες που υπάρχουν στα σχολεία, αίθουσες δήμων κ.τ.λ., τους συγχωνεύουν κι από πάνω σε 28άρια και βάλε τμήματα!
  • Αφησε τα σχολεία με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών. Εχουν χαθεί ήδη δεκάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες. Νοέμβρης μήνας και συναντάμε ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα κενά. Αυτό δεν εμποδίζει το υπ. Παιδείας να μη θέλει να πάρει πίσω το άδικο και σκληρό σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και να αφήσει ακόμα μια φορά χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών εκτός πανεπιστημίων.
  • Επιμένει να βάλει φέτος για πρώτη φορά σε εφαρμογή την Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο με εκατοντάδες θέματα ανά μάθημα. Πρακτικά οι μαθητές, με συσσωρευμένα κενά δύο χρόνων webex, έχουν γυρίσει στο σχολείο και τρέχουν να "βγάλουν" θέματα εξετάσεων, αντί να βοηθηθούν με κατάλληλη και μελετημένη προσαρμογή της ύλης, με ενισχυτική διδασκαλία.

Τα νούμερα δεν λένε ψέματα. Οι δαπάνες για την Παιδεία έχουν μειωθεί κατά 1,8 δισ. ευρώ στα τελευταία 11 χρόνια. Οι ζωές, η υγεία και η μόρφωση των μαθητών είναι κόστος που δεν θέλουν να κάνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και το υπ. Παιδείας. Αυτό θέλει να κρύψει η κυβέρνηση της ΝΔ και γι' αυτό επιλέγει να μιλά μόνο για την ατομική ευθύνη του καθένα.

Οι μαθητές, όμως, δεν είναι νούμερα στατιστικής. Εχουν ανάγκη από ασφαλή σχολεία. Εχουν ανάγκη να μη σταματήσουν οι δραστηριότητές τους. Εχουν ανάγκη εδώ και τώρα να αντιμετωπιστούν κατάλληλα τα μορφωτικά και ψυχοκοινωνικά τους κενά και όχι να γεμίσουν κι άλλο άγχος για να τα βγάλουν πέρα σε αυτό το ατελείωτο κέντρο εξετάσεων που έχει μετατραπεί το σχολείο. Ολα αυτά θα μπορούσαν να είχαν γίνει προ πολλού, αν αξιοποιούνταν οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, αν δεν είχαν το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των πολεμικών αναγκών του ΝΑΤΟ ως προτεραιότητα και τις ανθρώπινες ανάγκες τις μετρούσαν σε ευρώ.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε αυτή την πολιτική. Ηδη, δεκάδες συγχωνεύσεις έχουν "παγώσει" από τον οργανωμένο αγώνα μαθητών - καθηγητών - γονιών. Οι μεγάλοι μαθητικοί αγώνες έχουν μπλοκάρει την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων εδώ και δύο χρόνια μετά την ψήφισή της. Σε θέση μάχης ακόμα μια φορά για την υγεία, τη μόρφωση και τις ζωές όλων μας!».

Να παρθούν τώρα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Να παρθούν τώρα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων απαιτεί το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Η εικόνα που θέλει να δημιουργήσει η υπουργός "Παιδείας" και συνολικά η κυβέρνηση, ότι "όλα βαίνουν καλώς στα σχολεία", είναι πλασματική, γιατί διαμορφώνεται με βάση τα πρωτόκολλα - λάστιχο, που ουσιαστικά κουκουλώνουν τα προβλήματα. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι η κυβερνητική πολιτική είναι επικίνδυνη, γιατί συνεχίζει να αφήνει απροστάτευτα τα σχολεία.

Σε συνθήκες που το ποσοστό εμβολιασμού στις σχολικές ηλικίες είναι καθηλωμένο σε χαμηλά επίπεδα, ούτε πρόγραμμα εμβολιαστικής ενημέρωσης πραγματοποιείται, ούτε, κυρίως, αραίωση των μαθητών σε κάθε τάξη, με επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών και αξιοποίηση όλων των αναγκαίων υποδομών. Την ίδια στιγμή, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος οι γονείς αναγκάζονται τελικά να καταλήγουν σε ιδιωτικούς φορείς για τη διενέργεια των τεστ, αφού οι δημόσιες δομές Υγείας είναι υποστελεχωμένες.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα, αλλά:

  • Αντί για αραίωση μαθητών, προχωρά σε συμπτύξεις τμημάτων.
  • Αντί για μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, κατηγορεί τους εκπαιδευτικούς ότι παίρνουν αναρρωτικές άδειες.

Σήμερα, δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με βάση τα στοιχεία περίπου 100.000 μαθητές στοιβάζονται σε τάξεις με 25 μαθητές και πάνω. Δεκάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται κάθε βδομάδα από τα σχολεία.

Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα για να μη βρεθούμε πάλι μπροστά στο απαράδεκτο κλείσιμο των σχολείων των παιδιών μας!

  • Επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια εμβολιασμού στα σχολεία. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία.
  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
  • Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών παντού, ώστε να μην υπάρξει καμία διδακτική ώρα χαμένη, να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που όξυνε η πανδημία. Ούτε σκέψη για διεξαγωγή εξετάσεων με Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο.
  • Προσλήψεις όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία, καθαριότητας κ.λπ.».
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, που βάζουν στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους τα ζητήματα της Εκπαίδευσης, εναντιώνονται στις συγχωνεύσεις, στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, παλεύουν για λύσεις σε προβλήματα υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, σε κινητοποίηση καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Επίσης, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Γ' Αθήνας, σήμερα, Παρασκευή, στις 13.30, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τα ειδικά σχολεία βιώνουν τεράστια προβλήματα και λειτουργούν με πρωτόκολλα - λάστιχο.

Μαθητική κινητοποίηση έγινε χτες στα Γιάννενα, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Ιωαννίνων, με πορεία στο κέντρο της πόλης και διαμαρτυρία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στη συνέχεια έγινε ανοιχτή συνέλευση της Συντονιστικής Επιτροπής και αποφασίστηκαν νέα συνέλευση το Σάββατο 6/11, στις 18.00, στο Εργατικό Κέντρο και συμμετοχή στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 10/11 και στη διαδήλωση για το Πολυτεχνείο στις 17/11.

  • Σε ανοιχτή συζήτηση στην Γκράβα καλεί μαθητές και μαθήτριες, μαθητικά συμβούλια από όλα τα σχολεία της Αττικής, την Κυριακή, από τις 15.00 η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, για να συζητήσουν, να ανταλλάξουν γνώμες, ιδέες, απόψεις για την κατάσταση στα σχολεία τους και να αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για το σχολείο που τους αξίζει.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ