ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 7 Νοέμβρη 2021
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ - 6 ΝΟΕΜΒΡΗ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αθήνα!

Στις 12 το μεσημέρι το αγωνιστικό ραντεβού διεκδίκησης στην πλατεία Συντάγματος

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές από μια σειρά περιοχές της χώρας (Εύβοια, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Κρήτη), απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στον συντονισμό του αγώνα που αποφασίστηκε στις 12 Οκτώβρη, σε σύσκεψη στην Αθήνα, από εκπροσώπους των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί μετά τις μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες τα προηγούμενα έτη και τον πύρινο εφιάλτη του φετινού καλοκαιριού. Πυρόπληκτοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, ρετσινάδες, αυτοαπασχολούμενοι της Βόρειας Εύβοιας, που αφέθηκε να γίνει στάχτη το καλοκαίρι, ενώνονται με τους πλημμυροπαθείς του Ληλάντιου Πεδίου, τους χτυπημένους σταφιδοπαραγωγούς, ελαιοκαλλιεργητές, μελισσοκόμους της Ηλείας και όλης της Πελοποννήσου, τους πυρόπληκτους της Αττικής σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Βίλια και Γεράνεια, τους πληγέντες από πλημμύρες παλιότερων χρόνων στη Θεσσαλία, τους φετινούς σεισμοπαθείς σε Θεσσαλία και Κρήτη.

Ολοι αυτοί, μαζί με τα δεκάδες συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις που τους συμπαραστέκονται όπως δείχνει η πολύμορφη αλληλεγγύη που εκφράστηκε και εκφράζεται καθημερινά, δίνουν απάντηση στην πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης, των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, του κράτους, που αντιμετωπίζει σαν κόστος τις λαϊκές ανάγκες και θυσιάζει το περιβάλλον, την υγεία, ακόμα και τη ζωή του λαού. Η συνειδητή γύμνια του κράτους που φάνηκε στις φωτιές, στις πλημμύρες και τους σεισμούς, τόσο την ώρα της καταστροφής όσο και στα ψίχουλα της ...αποκατάστασης μετά, είναι το αποτέλεσμα της γενναιοδωρίας προς το μεγάλο κεφάλαιο που αυξάνει την κερδοφορία του ακόμα και εν μέσω πανδημίας, ενώ και οι πόροι του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν προς αυτό.

Σ' αυτήν την εχθρική για τον λαό πολιτική δίνουν απάντηση ο πανελλαδικός συντονισμός και ο οργανωμένος αγώνας των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, διεκδικώντας μέτρα που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν στον τόπο τους και αποκατάσταση και προστασία με ολοκληρωμένο αντιπυρικό, αντιπλημμυρικό, αντισεισμικό σχεδιασμό.

Στην πρώτη γραμμή η Εύβοια

Οι πυρόπληκτοι της Εύβοιας που πρώτοι κάλεσαν σε συντονισμό έχοντας παρακαταθήκη το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς στις 21 Αυγούστου, τη συναυλία αλληλεγγύης στις 2 Οκτώβρη και τις υπόλοιπες πολύμορφες κινητοποιήσεις, κλιμακώνουν τον αγώνα τους για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, πραγματικά μέτρα στήριξης και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Δίνουν τη δική τους απάντηση στα σχέδια «ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης και του Στ. Μπένου, που θέλουν να μετατρέψουν την καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας σε «ευκαιρία» και πεδίο κερδοφορίας για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και οργανώνουν τον αγώνα τους με κριτήρια την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών, ενάντια στα σχέδια και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, που με μια σειρά «κόφτες», όρους και προϋποθέσεις εξαιρεί λαϊκές οικογένειες από τα ψίχουλα των αποζημιώσεων. Ενάντια στην κυβερνητική κοροϊδία που τους άφησε να πνιγούν στην πρώτη βροχόπτωση, που «τιμωρεί» μαθητές πυρόπληκτων χωριών υποβαθμίζοντας τα σχολεία τους, που αφήνει υποστελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Το «παρών» στο συλλαλητήριο της Αθήνας δίνουν και οι πλημμυροπαθείς του Ληλάντιου Πεδίου Χαλκίδας και της Καστέλλας Ψαχνών, που 15 μήνες μετά από τις φονικές πλημμύρες τον Αύγουστο του 2020 συνεχίζουν να αγωνίζονται για αποζημιώσεις και μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στο πλευρό τους είναι επίσης το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, το Σωματείο «AVRAMAR», το Σωματείο εργαζομένων στη «ΜΙΜΙΚΟΣ», το Σωματείο εργαζομένων στην «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ», το Σωματείο εργαζομένων στην «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ», το Παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Εύβοιας, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δυναμικά στο Σύνταγμα και συνέχεια σε νέες κινητοποιήσεις

Μαχητικό μήνυμα από τις Επιτροπές Αγώνα, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους και άλλους φορείς

Από τις κινητοποιήσεις στην Ηλεία
Από τις κινητοποιήσεις στην Ηλεία
Μέχρι την τελευταία ώρα μαζεύονταν συμμετοχές από Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές, καθώς και Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους από νομούς της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ως επιστέγασμα της συνεχούς προηγούμενης δράσης όχι μόνο στα πυρόπληκτα χωριά, αλλά και των γενικότερων προβλημάτων στην ύπαιθρο και την αγροτική παραγωγή, όπως αυτό της εξευτελιστικής τιμής της σταφίδας.

Από την Αχαΐα, τα λεωφορεία ξεκινούν στις 7.30 π.μ. από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει η Συντονιστική Επιτροπή προστασίας του δάσους και της λαϊκής περιουσίας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ωλενίας και Ερυμάνθου, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η δημοτική αρχή της πόλης, η Επιτροπή πυρόπληκτων Σουλίου και η Τοπική Κοινότητα του χωριού.

«Πέρα από τα 600 ευρώ βοήθημα που έδωσε άμεσα η δημοτική αρχή, δεν έχει βοηθήσει κανένας άλλος», τονίζει το μέλος της Επιτροπής πυρόπληκτων Σουλίου, Βαγγέλης Λάζος, σημειώνοντας πως «ακόμα οι οικογένειες που κάηκαν ολοσχερώς στα σπίτια τους ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές μένουν σε συγγενείς, χωρίς να μπορούν να τα επισκευάσουν».

Αναφέροντας πως «δίνουμε το "παρών" στην Αθήνα για να ακουστεί δυνατά η φωνή μας», προειδοποίησε ότι «δεν σταματάμε, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».

Στην Ηλεία, η προσπάθεια τρομοκράτησης των πληγέντων με τα τηλεφωνήματα της Αστυνομίας στον πρόεδρο της ΟΑΣ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των πληγέντων, Θανάση Βομπίρη, δεν πέρασε. Τα λεωφορεία της Συντονιστικής και της Ομοσπονδίας αναχωρούν από Πύργο (6.30 π.μ. πλατεία ΟΤΕ) και Αμαλιάδα (6.30 π.μ. πλατεία Μπελογιάννη) και όλοι τονίζουν πως η προσπάθεια που ξεκίνησε μέσα στις καταστροφικές πυρκαγιές, για να παραμείνουν στον τόπο τους οι πληγέντες, θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειάζεται, μέχρι τη δικαίωση και του τελευταίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ο ΑΣ Καινούργιου και η Επιτροπή κατοίκων και πλημμυροπαθών του χωριού θα δώσουν το δικό τους «παρών» στο Σύνταγμα. «Από το 2017 το χωριό μας πλημμυρίζει συνεχώς στα ίδια σημεία. Δεν έκαναν και βλέπουμε να συνεχίζουν να μην θέλουν να κάνουν καμιά παρέμβαση», δηλώνει το μέλος της επιτροπής πλημμυροπαθών του Καινούργιου, Γιάννης Καρναβιάς, σημειώνοντας πως «δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, μέχρι να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα προστασίας μας».

Δυναμικό «παρών» ετοιμάζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τον γραμματέα της, Βασίλη Βρουλίτη, να επισημαίνει: «Με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, έξι στους δέκα πληγέντες από τις πυρκαγιές στη Λακωνία δεν πρόκειται να πάρουν καμιά αποζημίωση. Για τους τέσσερις που θα βγει κάτι, θα είναι πολύ πίσω απ' τις πραγματικές ανάγκες». Τα λεωφορεία της ΟΑΣΠΠ ξεκινούν στις 7 π.μ. στο Γύθειο, 8.30 π.μ. στην Τρίπολη (πρώην σταθμό τρένων) και 9.30 π.μ. στον Ισθμό (πρώην σταθμό λεωφορείων).

Στο Σύνταγμα καλούν επίσης ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας, ο Περιβαλλοντολογικός Πολιτιστικός Ομιλος Μάνης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αθήνας για τη Μάνη και η Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Γορτυνίας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σε ανακοινώσεις τους οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και Πελοποννήσου, καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις Ενώσεων, εμπόρων και υπουργείου, να «οργανώσουν» την Παρασκευή «κινητοποίηση» στην Αθήνα, για την αντιμετώπιση δήθεν του προβλήματος της σταφίδας, προκειμένου να διασπάσουν και τη συμμετοχή των σταφιδοπαραγωγών στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του Σαββάτου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση της πρότασης του Κόμματος για την Πολιτική Προστασία

Την Τετάρτη 10/11, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του Κόμματος για την Πολιτική Προστασία, την Τετάρτη 10 Νοέμβρη και ώρα 19.00, στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4-6 στην Αθήνα).

Την παρουσίαση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν σύντομες θεματικές παρεμβάσεις επιστημόνων, καθηγητών, στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και φορέων πληγέντων.

Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν:

-- Δημήτρης Κουτζής, πολιτικός μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΔΕ του ΤΕΕ, με θέμα «Αντισεισμική προστασία: Εμπόρευμα ή δικαίωμα;».

-- Βασίλης Μπέλλος, πολιτικός μηχανικός, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα «Για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία».

-- Εύη Γεωργιάδου, δρ. χημικός μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του Κόμματος, με θέμα «Οι πραγματικοί ένοχοι για τα Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ)».

-- Αντώνης Ραλλάτος, δασολόγος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ του Κόμματος, με θέμα «Οι βαθύτεροι στόχοι του νέου αστικού σχεδίου για τη δασοπροστασία».

-- Δημήτρης Βλάχος, αρχιπυροσβέστης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου, με θέμα «Η υπονόμευση των δυνατοτήτων της Πυρόσβεσης από την αστική πολιτική».

-- Πέτρος Καράμπελας, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων, με θέμα «Η πρωτοβουλία των κατοίκων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στον αντίποδα της κρατικής απουσίας».

Θα παρέμβει επίσης εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται μετά τις μεγάλες καταστροφές και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Β. Εύβοια και αλλού, τους σεισμούς στην Κρήτη, τις πλημμύρες στην Αττική κ.α., που ανέδειξαν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, την παντελή έλλειψη σχεδιασμού, υποδομών και προσωπικού, τον διαρκή κίνδυνο «κάθε καλοκαίρι να καιγόμαστε και κάθε χειμώνα να πνιγόμαστε».

Περισσότερο, όμως, ανέδειξαν την αναγκαιότητα για έναν σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας με βάση τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες, που θα υπηρετεί την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και δεν θα αντιμετωπίζει ως «κόστος» τα επείγοντα και απαραίτητα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και άλλα έργα, όπως γίνεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ακόμα και τα αυτονόητα μέτρα αποκατάστασης και προστασίας απαιτούν αγώνα και διεκδίκηση

Από τις κινητοποιήσεις των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας
Από τις κινητοποιήσεις των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας
Το δικό τους «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, δυναμώνοντας τη διεκδίκηση για μέτρα αποκατάστασης και προστασίας, δίνουν οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία.

Στο κάλεσμα για το συλλαλητήριο έχουν ανταποκριθεί, μεταξύ άλλων, οι 4 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας και δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς.

Τον τόνο της συμμετοχής δίνουν οι πληγέντες της Καρδίτσας, που 13 μήνες μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν, αφού κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνουν την ανεπάρκεια αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα ζουν με τον φόβο νέων καταστροφών μιας και καθυστερούν δραματικά τα αντιπλημμυρικά έργα.

Αλλωστε, όπως έχουν καταγγείλει, τα όποια έργα γίνονται είναι κυρίως έργα αποκατάστασης, δηλαδή διορθώνουν και μπαλώνουν τη ζημιά που έγινε από την πλημμύρα, ενώ και οι αποζημιώσεις, που θα δοθούν σε βάθος 4ετίας (!), υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών ζημιών που έγιναν. Χαρακτηριστικά, ένας στους τρεις αγρότες από τους χιλιάδες που έκαναν αίτηση έχει πάρει μόλις το 20% της ζημιάς και αυτό μετά από μήνες.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και οι σεισμόπληκτοι του νομού Λάρισας και κυρίως της Ελασσόνας, που 8 μήνες μετά μένουν ακόμα σε οικίσκους, δεν έχουν πάρει ούτε προκαταβολή για την ανακατασκευή των σπιτιών τους, ενώ εκατοντάδες οικογένειες δεν πήραν ούτε ευρώ, αφού εφαρμόστηκαν μια σειρά από «κόφτες» και αποκλεισμοί, οι δε διαδικασίες έμπλεξαν σε πολυδαίδαλους και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.

Αλλά και οι αγρότες της Μαγνησίας, που διεκδικούν έργα προστασίας της παραγωγής τους, καθώς, όπως λένε, «τον χειμώνα πνιγόμαστε και το καλοκαίρι τα χωράφια μένουν απότιστα».

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, στις 6 Νοέμβρη, στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν Επιτροπές και φορείς των πληγέντων από διάφορες φυσικές καταστροφές, από όλη την Ελλάδα.

Οι προσυγκεντρώσεις
  • 11 π.μ. στην Ομόνοια: Φορείς - Επιτροπές από πληγείσες περιοχές και φορείς από συνοικίες της Αθήνας.
  • 11 π.μ. στην πλ. Κλαυθμώνος: Εργατικά σωματεία και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.
Λεωφορεία στην Αττική

-- Μενίδι, στις 10 π.μ. από την πλατεία Καράβου.

-- Ελευσίνα, στις 10 π.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ.

-- Ασπρόπυργος, στις 10.10 π.μ. από την παραλία.

-- Κόκκινος Μύλος, στις 10.15 π.μ. από την τριγωνική πλατεία.

-- Ανω Λιόσια, στις 10 π.μ. από την τριγωνική πλατεία (όπισθεν δημαρχείου).

-- Βαρυμπόμπη, στις 10 π.μ. από την πλατεία.

Συμμετέχουν ακόμα στο συλλαλητήριο

Από την Αττική: Επιτροπή Κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων, Σύνδεσμος Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών, Συνδικάτο Οικοδόμων Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, Ενωση ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, οι Ομάδες Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Μοσχάτου - Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Γλυφάδας, Π. Φαλήρου.

Από την Κρήτη: Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων Αγίων Παρασκιών, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σεισμόπληκτων Αρκαλοχωρίου, σωματεία και μαζικοί φορείς

Καλούν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ