ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 7 Νοέμβρη 2021
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Απεργούν και κατεβαίνουν στην Αθήνα το Σάββατο 13 Νοέμβρη

Δηλώσεις του Παναγιώτη Πολίτη και του Γιώργου Καζά για τη μεγάλη κινητοποίηση

Από συνέλευση των εργαζομένων της Λάρυμνας
Από συνέλευση των εργαζομένων της Λάρυμνας
Για έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στον μεγάλο αγώνα που δίνουν εδώ και δύο χρόνια περίπου ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με την 24ωρη απεργία και το νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα, το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος.

Δύο χρόνια τώρα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με στήριγμα την πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη, έχουν γίνει το αγκάθι στα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων. Οχι μόνο έχουν βάλει εμπόδια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς για τη διάλυση και εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και των κοιτασμάτων νικελίου, για να πεταχτούν εκτός εργασίας, αλλά ταυτόχρονα έχουν πετύχει σημαντικές νίκες.

Πρώτα από όλα έχουν καταφέρει να βρίσκονται ακόμη στην εργασία τους. Να μην προχωρήσουν απολύσεις και διαθεσιμότητες, είτε στο μόνιμο είτε στο εργολαβικό προσωπικό. Να πάρει πίσω τις μειώσεις στις αποδοχές που επέβαλε ο ειδικός εκκαθαριστής. Εχουν στριμώξει την κυβέρνηση και έχουν αναδείξει ότι η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ένα «βαρέλι δίχως πάτο», αλλά ένα «χρυσωρυχείο», στο οποίο μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, των υπόλοιπων αστικών κομμάτων και της ΕΕ, θέλουν να «μπήξουν τα νύχια τους».

Δύο χρόνια τώρα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με δεκάδες απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις, άλλες πολύμορφες δράσεις, με ενότητα και συσπείρωση στα Σωματεία τους, έχουν δώσει έναν μεγαλειώδη αγώνα, που αποτελεί παρακαταθήκη για ολόκληρη την εργατική τάξη. Εναν δύσκολο αγώνα με αντιπάλους την κυβέρνηση, την ΕΕ, τα μονοπώλια και τους μηχανισμούς τους μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ.

Στον ηρωικό αυτό αγώνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δίνουν συνέχεια με την 24ωρη απεργία και το συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 13 Νοέμβρη. Στέλνουν ένα ακόμη μαχητικό αγωνιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να ξεμπερδεύει με το «βαρίδι» των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους και να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ «καθαρή» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Δεν το βάζουμε κάτω. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Μπαίνουμε στην τελική μάχη για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και τον μόχθο μας», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Και προσθέτει: «Σε αυτόν τον αγώνα που δίνουμε δύο χρόνια τώρα δεν είμαστε μόνοι, έχουμε στο πλευρό μας τους εργαζόμενους και τον λαό ολόκληρης της χώρας. Χάρη σε αυτήν την αλληλεγγύη είμαστε σήμερα όρθιοι και ξέρουμε ότι όλοι όσοι μας στήριξαν μέχρι τώρα συνεχίζουν να είναι δίπλα μας. Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Το οφείλουμε στους δεκάδες νεκρούς της ΛΑΡΚΟ, στα παιδιά μας».

«Η κυβέρνηση δύο χρόνια τώρα εμπαίζει τους εργαζόμενους. Ξεπουλάει τη ΛΑΡΚΟ και θέλει να πετάξει στον δρόμο πάνω από 1.000 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, χωρίς να διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας και το μέλλον των εργαζομένων. Οδηγεί στην εξαθλίωση και τον οικονομικό μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία σε 5 νομούς της χώρας», δηλώνει από την πλευρά του ο Γιώργος Καζάς, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της Λάρυμνας, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής 5 Νοέμβρη αντιπροσωπεία των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τους δημάρχους Λοκρών, Διρφύων - Μεσσαπίων και Ορχομενού, τους οποίους κάλεσε να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων.

  • Τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., έχει οριστεί η επαναληπτική Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.
ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ «ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΤΡΕΣ» ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
«Κάτω τα χέρια από τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα»

Απεργία από τους μεταλλωρύχους ενάντια σε απολύσεις και περικοπές

Σε 24ωρη απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο της «Ελληνικός Χρυσός» στο Στρατώνι προχώρησαν την Παρασκευή οι μεταλλωρύχοι, που παλεύουν ενάντια στις σχεδιαζόμενες απολύσεις με το κλείσιμο του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες και την απόφαση της εταιρείας να τους κόψει το διμηνιαίο μπόνους παραγωγής που λαμβάνουν εδώ και μια δεκαετία, το οποίο αποτελεί σημαντική ανακούφιση.

Την απεργία αποφάσισαν τα σωματεία «Αγία Βαρβάρα», Μεταλλείων Κασσάνδρας και «ΣΤΟΑ 59». Στη συνέλευση που έκαναν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης, αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα τους με 48ωρη απεργία Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Νοέμβρη και νέα 48ωρη την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) με επικεφαλής τον Νίκο Τζανετή, μέλος του ΔΣ και πρόεδρο του Συνδικάτου Μεταλλείων - Λατομείων Β. Ελλάδος, που απολύθηκε από την εργολάβο εταιρεία «Edilmac» (δουλεύει για την «Ελληνικός Χρυσός»), με βάση τον νόμο έκτρωμα - Χατζηδάκη.

Ο Νίκος Τζανετής, μιλώντας στους εργαζόμενους, ανέδειξε ότι η επίθεση που εξαπολύει η διοίκηση της «Ελληνικός Χρυσός» στους μεταλλωρύχους αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι μοναδικό κριτήριο για τις «επενδύσεις» αποτελεί το κυνήγι του κέρδους για τους μετόχους - επενδυτές και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων.

Τους κάλεσε να μην σκύψουν το κεφάλι στη νέα επίθεση, να παλέψουν όλοι μαζί οι μεταλλωρύχοι ενωμένοι (εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» και εργολαβικοί) κόντρα στον διαχωρισμό - κανιβαλισμό μεταξύ των εργαζομένων που θέλει να επικρατήσει η εργοδοσία, για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και αναβαθμισμένα δικαιώματα για όλους τους μεταλλωρύχους. Για να μη γίνει καμία περικοπή εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων. Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλα τα μεταλλεία. Καμία συνδικαλιστική δίωξη - απόλυση εργαζόμενου.

Το ΚΚΕ δίπλα στους απεργούς

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε κλιμάκιο της ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ μαζί με τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη, ο οποίος τους μίλησε για τη ληστρική σύμβαση μεταξύ κυβέρνησης και «Ελληνικός Χρυσός», με την οποία δίνεται γη και ύδωρ στην πολυεθνική. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και τόνισε: «Δείχνετε ότι έχετε τη δύναμη να αποκρούσετε και τις απολύσεις και τα χτυπήματα στο μισθό και να προχωρήσετε σε διεκδικήσεις και νέες κατακτήσεις. Να πάρετε υπόψη την τελευταία πείρα από τους εργαζόμενους της "e-food", της COSCO, που έδειξαν ποιος έχει την πραγματική δύναμη στα χέρια. Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο και όχι τα παράσιτα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που τσεπώνουν αυτό τον μόχθο. Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα σας σε όποια μάχη επιλέξετε. Τα ταξικά συνδικάτα όποτε κληθούν θα ριχθούν κι αυτά στη μάχη για να συμβάλουν στην τελική νίκη».

Αρχαιρεσίες σωματείων

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις αρχαιρεσίες του έως και τις 10 Νοέμβρη. Τις επόμενες μέρες θα στήνονται κάλπες σε εργασιακούς χώρους, καθημερινά από τις 7 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Στα γραφεία του Συνδικάτου στο κέντρο της πόλης (Σουρή 2): Καθημερινά 3.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. και Σάββατο - Κυριακή 11 π.μ. - 7 μ.μ. Επίσης σε: Καλοχώρι, 7 Νοέμβρη, 11 π.μ. - 7 μ.μ., στο κοινοτικό κατάστημα Καλοχωρίου. Εύοσμο, 7 Νοέμβρη, 11 π.μ. - 7 μ.μ. και 8 Νοέμβρη, 3.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου & 28ης Οκτωβρίου).

-- Μέχρι τις 14 Νοέμβρη συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Το Σάββατο 6 Νοέμβρη, 10 π.μ. - 6 μ.μ., στο ΕΚΑ και στο Μαρούσι (Λ. Κηφισίας 207 και Σαλαμίνος). Την Κυριακή 7 Νοέμβρη, 10 π.μ. - 6 μ.μ., στο ΕΚΑ και στο Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών). Τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη 10 π.μ. - 6 μ.μ. στο ΕΚΑ, 9.30 π.μ. - 12.30 μ.μ. στο Χαλάνδρι (Σοφ. Βενιζέλου 62), 1 μ.μ. - 5.30 μ.μ. στη «Vodafone» στο Φάληρο, 1 μ.μ. - 9 μ.μ. στην Καλλιθέα (Αραπάκη 69).

-- Ξεκίνησαν την Παρασκευή και συνεχίζονται έως τις 14 Νοέμβρη οι εκλογές στην Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν τις επόμενες μέρες στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27) καθημερινά (1 μ.μ. - 9 μ.μ.) και τα Σαββατοκύριακα (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Το Σάββατο 6 Νοέμβρη 11 π.μ. - 9 μ.μ. στο ΕΚ Πειραιά. Τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη 1 μ.μ. - 9 μ.μ. στο Χαλάνδρι (Σοφοκλή Βενιζέλου 62).

-- Οι εκλογές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) παρατείνονται. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν την Κυριακή 7 Νοέμβρη στο ΕΚΑ (10 π.μ. - 5 μ.μ.).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης συνεχίζει τις αρχαιρεσίες του το Σάββατο 6 Νοέμβρη στον Κρόκο (5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Την Κυριακή 7 Νοέμβρη στα Σέρβια, στο δημαρχείο (9 π.μ. - 2 μ.μ.) και στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης (3 μ.μ. - 9 μ.μ.). Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 14 Νοέμβρη.

-- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές. Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν το Σάββατο 6 Νοέμβρη στο ΕΚΑ (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και στη Θεσσαλονίκη (11 π.μ. - 7 μ.μ., Μπότσαρη και Μυκηνών 17) και τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη στο Κάτω Χαλάνδρι (9.30 π.μ. - 12 μ., Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου 62), στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Φάληρο (1 μ.μ. - 4.30 μ.μ.) και στην Καλλιθέα (5 μ.μ. - 8 μ.μ., Αραπάκη 69).

-- Οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συνεχίζονται στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως) την Κυριακή 7/11 (10.30 π.μ. έως 7.30 μ.μ.), την Κυριακή 14/11 (10.30 π.μ. έως 7.30 μ.μ.) και την Κυριακή 21/11 (10.30 π.μ. έως 7.30 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ