ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Με συντονισμένη πάλη, επιτροπές παντού συνεχίζουν τον αγώνα

Το Σάββατο το μεσημέρι διατράνωσαν ότι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους

Αγρότες ρίχνουν συμβολικά τα προϊόντα τους έξω από τη Βουλή
Αγρότες ρίχνουν συμβολικά τα προϊόντα τους έξω από τη Βουλή
Δυναμικό «παρών» στον συντονισμένο αγώνα που έχουν αποφασίσει, μέσα από τους φορείς και τις Επιτροπές Αγώνα τους, έδωσαν το Σάββατο το μεσημέρι, στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, πληγέντες από φυσικές καταστροφές (φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς) από πολλές περιοχές της χώρας, έχοντας στο πλευρό τους τους εργατοϋπαλλήλους και επαγγελματίες της Αθήνας.

Με προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, όπου έφταναν τα κομβόι του αγώνα από την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τη Στερεά και τη Θεσσαλία και αντιπροσωπεία των σεισμόπληκτων της Κρήτης, ενώθηκαν με τους πληγέντες της Κινέτας και των Γερανείων και το δυναμικό μπλοκ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και διατράνωσαν ότι δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης για να μείνουν στον τόπο τους, για πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών, μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας. Στη συνέχεια έγινε δυναμική πορεία στη Σταδίου, όπου στην πλατεία Κλαυθμώνος τους υποδέχτηκαν εργαζόμενοι και σωματεία της Βιομηχανίας, του Μετάλλου, των Οικοδόμων, της Ναυπηγοεπισκευής, των Μισθωτών Δικηγόρων, φορείς και σωματεία του Μενιδίου, της Φυλής και της Ελευσίνας, η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματεία Αττικής, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σεπολίων «Αναγέννηση», Σωματεία και φορείς της Νότιας Αθήνας καθώς και φοιτητές με τους συλλόγους τους, και μαζί πορεύτηκαν μέχρι το Σύνταγμα.

Αποψη από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Αποψη από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Στην πρώτη γραμμή οι πυρόπληκτοι της Εύβοιας, με τη Συντονιστική Επιτροπή Βόρειας Εύβοιας με το πανό της «Ως εδώ, μέτρα τώρα προστασίας της ζωής μας», το Σωματείο των Ρετσινάδων, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, οι Επιτροπές Αγώνα Κηρίνθου, Ροβιών Βασιλικών - Τσαπουρνίας, Λιλάντειου Πεδίου, Καστέλλας - Ψαχνών. Κάτω από τα πανό της Εύβοιας νέες κοπέλες διακωμωδούσαν το μήνυμα προειδοποίησης «112» για την εκκένωση, του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που οι κάτοικοι δεν υπάκουσαν και γι' αυτό κατάφεραν τουλάχιστον να σώσουν τα σπίτια τους.

Ακολουθούσαν από την Πελοπόννησο οι αγρότες της Ηλείας, της Λακωνίας, της Αρκαδίας, οι Αιτωλοακαρνανοί με το Εργατικό Κέντρου Αγρινίου, οι φορείς της Θεσσαλίας. Στο Σύνταγμα η υποδοχή συνεχίστηκε από άλλους εργαζόμενους και την Επιτροπή των πυρόπληκτων κατοίκων της Βαρυμπόμπης, της Φλόγας, των Θρακομακεδόνων, επίσης η «Ενωτική Aγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Ξεχωριστή στιγμή και η έκφραση αλληλεγγύης στους πυροσβέστες από το βήμα της συγκέντρωσης, που δέχτηκαν την Παρασκευή με εντολή της κυβέρνησης απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ, γιατί διεκδικούν τα αυτονόητα.

Το μήνυμα του συλλαλητηρίου ξεκάθαρο: «Ολοι οι πληγέντες είμαστε μια γροθιά. Διεκδικούμε να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια». Τα συνθήματά τους το διατράνωναν: «Πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμός, διεκδικούμε πίσω το ίδιο μας το βιος», «Η καταστροφή δεν έρχεται σε δόσεις, μέτρα προστασίας και αποζημιώσεις», «Λεφτά για τα Ραφάλ και τις φρεγάτες, σε κάθε βροχή ψάχνουμε για ...βάρκες», «Τόσα χρόνια η ίδια ιστορία, μελέτη στα χαρτιά και κοροϊδία», «Μέτρα τώρα αντιπλημμυρικά, για να μην πεθάνει η αγροτιά».


Μετά την ομιλία και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των Επιτροπών Αγώνα, το συλλαλητήριο έκλεισε με μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια της βιοπάλης και με πορεία και διαδήλωση μπροστά από τη Βουλή.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών παρέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στα κόμματα. Είχε συνάντηση μόνο με το ΚΚΕ, το οποίο εξέφρασε τη στήριξή του, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα παρότι είχαν ειδοποιηθεί απουσίαζαν.

Επίσης αγρότες από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα συμβολικά πέταξαν έξω από τη Βουλή τα απαξιωμένα από το κράτος και τους εμπόρους προϊόντα τους, σταφίδα και πατάτες.

Χτες χαιρετίζοντας το συλλαλητήριο του Σαββάτου οι Επιτροπές σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν:

«Η συγκέντρωσή μας και η πορεία στους δρόμους της Αθήνας ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στις πληγείσες περιοχές, αφού τόσο η αποκατάσταση όσο και οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουμε υποστεί, όχι μόνο δεν προχωρούν με γρήγορο ρυθμό, όπως θα έπρεπε, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτονται κάτω από ημίμετρα, από αποκλεισμούς στις αποζημιώσεις και φυσικά από πενιχρές αποζημιώσεις, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις αυξημένες από τις καταστροφές ανάγκες μας».

Πόρτες ερμητικά κλειστές

Από τη μαχητική πορεία στη Σταδίου
Από τη μαχητική πορεία στη Σταδίου
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Σ' αυτή τη μαζική, αγωνιστική κινητοποίηση και στα μηνύματα που έστειλε δεν ανταποκρίθηκε η πλειοψηφία των κομμάτων του Κοινοβουλίου στα οποία θέλαμε να επιδώσουμε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου μας, παρά το γεγονός ότι τους είχαμε αποστείλει έγκαιρα την επιστολή μας για συνάντηση στα γραφεία τους στη Βουλή. Οχι μόνο δεν μας απάντησαν, αλλά έκλεισαν και ερμητικά τις πόρτες των γραφείων τους κατά την επίσκεψή μας στη Βουλή. Δείχνει πώς η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 αντιλαμβάνονται την κατάσταση που βιώνουμε, πώς εκφράζουν τη συμπαράστασή τους και πόσο υποκριτικά είναι τα μεγάλα λόγια και το συμπονετικό χτύπημα στην πλάτη μας, όταν επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, η οποία μας δέχτηκε και εξέφρασε τη συμπαράστασή της και την ολόπλευρη στήριξη στον δίκαιο αγώνα μας.

Οι φορείς και οι Επιτροπές θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, γιατί ξέρουμε ότι χωρίς τον οργανωμένο αγώνα και χωρίς τη μαχητική και ανυποχώρητη στάση μας δεν μπορεί να υπάρξουν λύσεις προς όφελός μας.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε - Συνεχίζουμε...».


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗΣ
Αποφασιστικά υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα να μείνουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας και πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, ο οποίος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Είμαστε σήμερα εδώ! Οι ρετσινάδες από τη Βόρεια Εύβοια και τα Γεράνεια Ορη, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι επαγγελματίες και βιοτέχνες, οι νέοι και οι γυναίκες από την Εύβοια, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αρκαδία και τη Μεσσηνία, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, την Αιτωλοακαρνανία, την Κρήτη. Αλλά και τη Βαρυμπόμπη, στους Θρακομακεδόνες, τη Μάνδρα. Μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους και τους νέους της Αθήνας. Γιατί όλοι είμαστε θύματα διαχρονικά της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων που λογαριάζουν ως κόστος την προστασία της ζωής μας.

Είμαστε σήμερα εδώ όλοι όσοι μας πνίγει το δίκιο, για να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια, να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα άμεσα μέτρα για την επιβίωση των οικογενειών μας, για αποζημιώσεις στο 100% για όλες τις καταστροφές σε σπίτια, υποδομές, καλλιέργειες, ζώα, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις.

Είμαστε σήμερα εδώ να διεκδικήσουμε ζωή και δικαιώματα που μας στερούσαν και πριν από τις καταστροφές. Το δικαίωμα στην προστασία της υγείας που η κατάσταση έγινε ανυπόφορη ακόμα περισσότερο τα δύο τελευταία χρόνια με την πανδημία. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας που πληρώνουμε ακριβά για να τα στηρίζουμε. Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς μας, εγγυημένο εισόδημα σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους και αυτοαπασχολούμενους, δωρεάν, καθολική και δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους».

Ο κεντρικός ομιλητής, Βαγγέλης Γεωργαντζής
Ο κεντρικός ομιλητής, Βαγγέλης Γεωργαντζής
Σε άλλο σημείο τόνισε χαρακτηριστικά:

«Οι καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα μπορούν να αποφευχθούν ιδιαίτερα σήμερα, με τα τεράστια άλματα της επιστήμης και της τεχνικής. Οι καταστροφές και οι τραγικές συνέπειες που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων, διαχρονικά, που λογαριάζουν ως κόστος τα μέτρα προστασίας, γιατί δεν αφήνουν όφελος στους επιχειρηματίες. Θέλουν το χρήμα που μόνο ο λαός πληρώνει από τη δυσβάσταχτη φορολογία να γίνεται κίνητρο χρηματοδότησης, προνόμια για τους λίγους.

Η Βόρεια Εύβοια κάηκε με 0 μποφόρ, με μια φωτιά που πήγαινε με την όπισθεν. Γιατί δεν πάρθηκε κανένα μέτρο καθαρισμού του δάσους από τις καταστροφές του περσινού χιονιά, διάνοιξης και καθαρισμού δρόμων, αντιπυρικών ζωνών. Αλλά γιατί ακόμα τα μέσα καταστολής δεν επαρκούσαν. Τις πρώτες μέρες που ήταν ακόμα στην αρχή η εξέλιξη της φωτιάς, δεν πέταξε ούτε για δείγμα ένα πυροσβεστικό εναέριο μέσο. Οσο εξαπλωνόταν και μεγάλωνε το μέτωπο, τα χωριά σώθηκαν από την αυτοθυσία των κατοίκων και όχι από τα πυροσβεστικά μέσα, γιατί δεν υπήρχαν.

Τα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας είχαν ζητήσει 200.000 ευρώ για τις ανάγκες προστασίας των δασών της περιοχής μας. Δόθηκαν μόνο 28.000. Απ' αυτό και μόνο το γεγονός μπορεί να γίνει αντιληπτό στον καθένα το μέγεθος της αδιαφορίας ή καλύτερα για το ποιες ήταν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Γι' αυτό και μας τριβελίζουν το μυαλό για την "κλιματική κρίση".

Δεν είναι, φίλοι και φίλες, συμπατριώτες, η "κλιματική αλλαγή" η αιτία των καταστροφών ούτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα ούτε ο "κακός τους ο καιρός". Είναι προδιαγεγραμμένα εγκλήματα της πολιτικής τους, με ηθικούς αυτουργούς την αντιλαϊκή πολιτική που μετρά ως όφελος τα κέρδη των επιχειρηματιών και κόστος τα δικαιώματα και την προστασία της ζωής μας.

Εγκληματική η πολιτική που βλέπει την προστασία του λαού ως κόστος

Στη Βόρεια Εύβοια τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά ζούμε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα άμεσης στήριξης για την επιβίωσή μας, να μην προχωρά σε αποζημιώσεις στο 100% όλων των ζημιών. Η εγκληματική της πολιτική μαζί με τους άλλους κρίκους της κρατικής αλυσίδας, Περιφέρεια και δήμους, έχουν αφήσει ανοχύρωτη την περιοχή και με την πρώτη βροχή πλημμύρισαν χωριά, κάνοντας την καταστροφή ανεπανόρθωτη. Ζούμε κυριολεκτικά με τον φόβο των επόμενων βροχών, ζούμε με τον εφιάλτη μιας νέας καταστροφής, και μόνοι μας παίρνουμε μέτρα προστασίας, που φυσικά δεν επαρκούν. Μέχρι σήμερα δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό μπετόν για αντιπλημμυρικά σε όλη τη Βόρεια Εύβοια.

Είναι ή δεν είναι εγκληματικές οι ευθύνες τους;

(...) Αυτό που καλά γνωρίσαμε τρεις μήνες τώρα, είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων να μας καθησυχάσουν, να μας κρατήσουν σε αναμονή, να σπείρουν την απογοήτευση εάν δεν καταφέρουν να συναινέσουμε στην εγκληματική πολιτική τους.

Επιδίωξαν και επιδιώκουν να διασπάσουν τον αγώνα μας, προσπαθώντας να φέρουν σε αντιπαράθεση τους ρετσινάδες με τους κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους με τους εργαζόμενους, το ένα χωριό με το άλλο και αφού δεν το κατάφεραν, πήραν την απάντηση που τους ταίριαζε με το πρωτοφανές συλλαλητήριο στις 21 Αυγούστου, τη συναυλία διεκδίκησης και αλληλεγγύης, τις δεκάδες Επιτροπές και τις Γενικές Συνελεύσεις στα χωριά, το δυνάμωμα του Σωματείου των ρετσινάδων και του Αγροτικού Συλλόγου. Δυναμώσαμε τον συντονισμό με τους πλημμυροπαθείς από την Κεντρική Εύβοια.

Επιστράτευσαν ακόμα και τον θεομπαίχτη κ. Μπένο, πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, ορίζοντάς τον επικεφαλής μιας "επιτροπής ανασυγκρότησης", όπου συμμετέχουν όλα τα "ευαγή" ιδρύματα επιχειρηματιών στις Κατασκευές, στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, που τώρα εμφανίζονται σαν ευεργέτες που θα μας σώσουν, για να βάλουν στο χέρι τα φιλέτα της περιοχής για τις επιχειρηματικές τους μπίζνες».

Κλιμακώνουμε ακόμα πιο αποφασιστικά

Στη συνέχεια επισήμανε: «Με τον συνεχή αγώνα μας από την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς, από την πρώτη μέρα που αντιμετωπίσαμε τις πύρινες φλόγες για να σώσουμε τα σπίτια μας και τα χωριά μας, αψηφώντας το 112, στη συνέχεια με την οργάνωση του αγώνα μας, βάζοντας μπροστά τις άμεσες ανάγκες μας, ασκήσαμε και ασκούμε πίεση στους κυβερνώντες, στην Περιφέρεια και στους δήμους της περιοχής και γι' αυτόν τον λόγο μετράμε ορισμένα αποτελέσματα. Εμείς, ρετσινάδες, καταφέραμε να βάλουμε στην ατζέντα της συζήτησης με τους απεσταλμένους της κυβέρνησης την άμεση απασχόλησή μας στο δάσος και στην ανασύστασή του και η πίεσή μας αυτή οδήγησε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την επταετή προς το παρόν απασχόλησή μας με 800 ευρώ καθαρά και Ασφάλιση και φυσικά συνεχίζουμε τον αγώνα, πιέζοντας για δεκαπενταετή απασχόληση για να αναστήσουμε το δάσος, να το καταστήσουμε παραγωγικό για τις επόμενες γενιές.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Επιστρέφουμε, πάμε ξανά στα χωριά, στους συλλόγους μας, στις επιτροπές, οργανώνουμε συνελεύσεις, οργανώνουμε τη ζωή μας, συνεχίζουμε τη διεκδίκηση. Δεν υποχωρούμε. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε και από δω, από αυτήν τη μεγάλη συγκέντρωση από το Σύνταγμα, προς όλες τις κατευθύνσεις, για να γνωρίζουν ότι όταν ο λαός θέλει και πιστέψει στη δύναμή του, μπορεί να αντιμετωπίσει και τις καταστροφές, να ορίσει και τη δική του προοπτική για το μέλλον.

Καλή δύναμη σε όλους, με πείσμα προχωράμε για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Είμαστε παρόντες, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, διεκδικούμε

Ενθετο στο πρώτο
Ενθετο στο πρώτο
Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ, που δήλωσε:

«Είμαστε εδώ παρόντες, για να εκφράσουμε όχι απλά την αλληλεγγύη μας, αλλά κυρίως να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, για αποζημιώσεις στο 100% για τις ζημιές που υπέστησαν όλοι οι πληγέντες σε όλη την Ελλάδα, για να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης, σε όλες τις περιοχές της χώρας».


Το ψήφισμα του μεγάλου συλλαλητηρίου

Οι φοιτητές έδωσαν κι αυτοί το «παρών»
Οι φοιτητές έδωσαν κι αυτοί το «παρών»
Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου που εγκρίθηκε από τη μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα διάβασε ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

«Ολοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στο Σύνταγμα, ερχόμενοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συντονισμένοι σε έναν κοινό αγώνα διεκδίκησης του δίκιου μας και μετατρέποντας την οργή και την αγανάκτηση για την κατάσταση που βιώνουμε μετά τις καταστροφές από διάφορες αιτίες, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πάρουμε πίσω όσα μας πήρε η πυρκαγιά, η πλημμύρα, ο σεισμός.

Είμαστε εδώ σε αυτήν την κοινή πορεία μαζί με τους εργαζόμενους της Αθήνας, που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και παλεύουν μαζί μας, για πραγματική και ουσιαστική προστασία της ζωής μας από τις φυσικές καταστροφές και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα ανυποχώρητα, αταλάντευτα, διεκδικώντας όλα όσα μας ανήκουν.

Αντίπαλοί μας δεν είναι μόνο τα φυσικά φαινόμενα, που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες, αντίπαλοί μας είναι και όλες οι κυβερνήσεις, Περιφέρειες και δήμοι που έχουν την ευθύνη υλοποίησης μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας μας, τα οποία όπως αποδεικνύεται είναι ανύπαρκτα. Ζούμε όλα αυτά τα χρόνια τη λογική που λέει ότι τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής μας από όλες τις κυβερνήσεις θεωρούνται κόστος, ανεξάρτητα από το ποιος έχει την κυβερνητική ευθύνη.


Με βάση τις ανάγκες που είχαμε και πριν, πολύ δε περισσότερο αυτές που προέκυψαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, και έχοντας υποστεί σοβαρές ζημιές σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, απαιτούμε την υλοποίηση από όλους τους υπεύθυνους μιας σειράς μέτρων που αποτυπώνονται στο ψήφισμα, το οποίο θα καταθέσουμε και στα κόμματα της Βουλής.

Διεκδικούμε:

- Αμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές, με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών μας και με επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, στελέχωση σε αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κ.λπ.

- Προτεραιότητα σε έργα αντιδιαβρωτικής και κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες αλλά και τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων σε όλη τη χώρα.

- Αποκατάσταση άμεσα όλων των ζημιών που έχουμε υποστεί σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης κ.λπ. Αμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

- Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσοι χάσανε τα σπίτια τους και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους.


- Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντα.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες στις πληγείσες περιοχές. Εξασφάλιση των αναγκαίων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και για όσο διάστημα θα διαρκεί η απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές. Αντίστοιχα, εξασφάλιση μελισσοτροφών για τους μελισσοκόμους. Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές - δασεργάτες, εξασφάλιση τουλάχιστον 15ετούς απασχόλησης στην ανασύσταση των δασών, αφού έχουν απολέσει το αντικείμενο εργασίας τους.

- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, και να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων. Στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, σχολείων και προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων, αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές. Καμία κατάργηση - συγχώνευση σχολικών τμημάτων.

- Αφορολόγητο όριο για τους μικρούς επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ. Απαλλαγή πληρωμών το 2021 και το 2022 για ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για όλους στις πληγείσες περιοχές».

Οι αγωνιστές πυροσβέστες στο πλευρό των πληγέντων
Οι αγωνιστές πυροσβέστες στο πλευρό των πληγέντων
Κλείνοντας ο Μπ. Τσιβίκας υπογράμμισε:

«Ξέρουμε ότι μπροστά μας έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο αγώνα. Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών, όμως είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας.

Εχουμε δίκιο και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε. Για μας το σύνθημα "Να ζήσουμε στον τόπο μας" δεν είναι κενό γράμμα, ενσαρκώνει τον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια, και αυτήν την αξιοπρέπεια δεν την χαρίζουμε σε κανέναν.

Καλή δύναμη, καλούς αγώνες, θα τα καταφέρουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ