Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Με συντονισμένη πάλη, επιτροπές παντού συνεχίζουν τον αγώνα

Το Σάββατο το μεσημέρι διατράνωσαν ότι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους

Αγρότες ρίχνουν συμβολικά τα προϊόντα τους έξω από τη Βουλή
Αγρότες ρίχνουν συμβολικά τα προϊόντα τους έξω από τη Βουλή
Δυναμικό «παρών» στον συντονισμένο αγώνα που έχουν αποφασίσει, μέσα από τους φορείς και τις Επιτροπές Αγώνα τους, έδωσαν το Σάββατο το μεσημέρι, στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, πληγέντες από φυσικές καταστροφές (φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς) από πολλές περιοχές της χώρας, έχοντας στο πλευρό τους τους εργατοϋπαλλήλους και επαγγελματίες της Αθήνας.

Με προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, όπου έφταναν τα κομβόι του αγώνα από την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τη Στερεά και τη Θεσσαλία και αντιπροσωπεία των σεισμόπληκτων της Κρήτης, ενώθηκαν με τους πληγέντες της Κινέτας και των Γερανείων και το δυναμικό μπλοκ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και διατράνωσαν ότι δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης για να μείνουν στον τόπο τους, για πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών, μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας. Στη συνέχεια έγινε δυναμική πορεία στη Σταδίου, όπου στην πλατεία Κλαυθμώνος τους υποδέχτηκαν εργαζόμενοι και σωματεία της Βιομηχανίας, του Μετάλλου, των Οικοδόμων, της Ναυπηγοεπισκευής, των Μισθωτών Δικηγόρων, φορείς και σωματεία του Μενιδίου, της Φυλής και της Ελευσίνας, η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματεία Αττικής, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σεπολίων «Αναγέννηση», Σωματεία και φορείς της Νότιας Αθήνας καθώς και φοιτητές με τους συλλόγους τους, και μαζί πορεύτηκαν μέχρι το Σύνταγμα.

Αποψη από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Αποψη από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Στην πρώτη γραμμή οι πυρόπληκτοι της Εύβοιας, με τη Συντονιστική Επιτροπή Βόρειας Εύβοιας με το πανό της «Ως εδώ, μέτρα τώρα προστασίας της ζωής μας», το Σωματείο των Ρετσινάδων, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, οι Επιτροπές Αγώνα Κηρίνθου, Ροβιών Βασιλικών - Τσαπουρνίας, Λιλάντειου Πεδίου, Καστέλλας - Ψαχνών. Κάτω από τα πανό της Εύβοιας νέες κοπέλες διακωμωδούσαν το μήνυμα προειδοποίησης «112» για την εκκένωση, του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που οι κάτοικοι δεν υπάκουσαν και γι' αυτό κατάφεραν τουλάχιστον να σώσουν τα σπίτια τους.

Ακολουθούσαν από την Πελοπόννησο οι αγρότες της Ηλείας, της Λακωνίας, της Αρκαδίας, οι Αιτωλοακαρνανοί με το Εργατικό Κέντρου Αγρινίου, οι φορείς της Θεσσαλίας. Στο Σύνταγμα η υποδοχή συνεχίστηκε από άλλους εργαζόμενους και την Επιτροπή των πυρόπληκτων κατοίκων της Βαρυμπόμπης, της Φλόγας, των Θρακομακεδόνων, επίσης η «Ενωτική Aγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Ξεχωριστή στιγμή και η έκφραση αλληλεγγύης στους πυροσβέστες από το βήμα της συγκέντρωσης, που δέχτηκαν την Παρασκευή με εντολή της κυβέρνησης απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ, γιατί διεκδικούν τα αυτονόητα.

Το μήνυμα του συλλαλητηρίου ξεκάθαρο: «Ολοι οι πληγέντες είμαστε μια γροθιά. Διεκδικούμε να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια». Τα συνθήματά τους το διατράνωναν: «Πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμός, διεκδικούμε πίσω το ίδιο μας το βιος», «Η καταστροφή δεν έρχεται σε δόσεις, μέτρα προστασίας και αποζημιώσεις», «Λεφτά για τα Ραφάλ και τις φρεγάτες, σε κάθε βροχή ψάχνουμε για ...βάρκες», «Τόσα χρόνια η ίδια ιστορία, μελέτη στα χαρτιά και κοροϊδία», «Μέτρα τώρα αντιπλημμυρικά, για να μην πεθάνει η αγροτιά».


Μετά την ομιλία και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των Επιτροπών Αγώνα, το συλλαλητήριο έκλεισε με μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια της βιοπάλης και με πορεία και διαδήλωση μπροστά από τη Βουλή.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών παρέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στα κόμματα. Είχε συνάντηση μόνο με το ΚΚΕ, το οποίο εξέφρασε τη στήριξή του, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα παρότι είχαν ειδοποιηθεί απουσίαζαν.

Επίσης αγρότες από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα συμβολικά πέταξαν έξω από τη Βουλή τα απαξιωμένα από το κράτος και τους εμπόρους προϊόντα τους, σταφίδα και πατάτες.

Χτες χαιρετίζοντας το συλλαλητήριο του Σαββάτου οι Επιτροπές σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν:

«Η συγκέντρωσή μας και η πορεία στους δρόμους της Αθήνας ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στις πληγείσες περιοχές, αφού τόσο η αποκατάσταση όσο και οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουμε υποστεί, όχι μόνο δεν προχωρούν με γρήγορο ρυθμό, όπως θα έπρεπε, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτονται κάτω από ημίμετρα, από αποκλεισμούς στις αποζημιώσεις και φυσικά από πενιχρές αποζημιώσεις, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις αυξημένες από τις καταστροφές ανάγκες μας».

Πόρτες ερμητικά κλειστές

Από τη μαχητική πορεία στη Σταδίου
Από τη μαχητική πορεία στη Σταδίου
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Σ' αυτή τη μαζική, αγωνιστική κινητοποίηση και στα μηνύματα που έστειλε δεν ανταποκρίθηκε η πλειοψηφία των κομμάτων του Κοινοβουλίου στα οποία θέλαμε να επιδώσουμε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου μας, παρά το γεγονός ότι τους είχαμε αποστείλει έγκαιρα την επιστολή μας για συνάντηση στα γραφεία τους στη Βουλή. Οχι μόνο δεν μας απάντησαν, αλλά έκλεισαν και ερμητικά τις πόρτες των γραφείων τους κατά την επίσκεψή μας στη Βουλή. Δείχνει πώς η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 αντιλαμβάνονται την κατάσταση που βιώνουμε, πώς εκφράζουν τη συμπαράστασή τους και πόσο υποκριτικά είναι τα μεγάλα λόγια και το συμπονετικό χτύπημα στην πλάτη μας, όταν επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, η οποία μας δέχτηκε και εξέφρασε τη συμπαράστασή της και την ολόπλευρη στήριξη στον δίκαιο αγώνα μας.

Οι φορείς και οι Επιτροπές θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, γιατί ξέρουμε ότι χωρίς τον οργανωμένο αγώνα και χωρίς τη μαχητική και ανυποχώρητη στάση μας δεν μπορεί να υπάρξουν λύσεις προς όφελός μας.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε - Συνεχίζουμε...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ