Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαιρετισμοί από εκπροσώπους επιτροπών

Θ. Βομπίρης
Θ. Βομπίρης
Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα απηύθυναν εκπρόσωποι από Επιτροπές Αγώνα και από τις άλλες περιοχές:

Ο Θανάσης Βομπίρης, από τη Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, στάθηκε ιδιαίτερα και στα προβλήματα των αγροτών και ειδικά για την παραγωγή σταφίδας τόνισε:

«Βλέπουμε τον "μαύρο χρυσό" της Ηλείας και της Πελοποννήσου γενικότερα να μετατρέπεται σε άνθρακα. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας καταστράφηκε με τον παγετό την άνοιξη, όσο έμεινε θέλουν να το πάρουν μπιρ παρά».

Ταυτόχρονα, καυτηρίασε τη λεγόμενη «ελεύθερη αγορά», υπογραμμίζοντας: «Εχουμε μπλέξει στις δαγκάνες των μεγαλεμπόρων και μας κλέβουν την παραγωγή. Αυτό όμως δεν είναι το σύνηθες στο σημερινό σύστημα, της λεγόμενης "οικονομίας της αγοράς"; Εχουμε βιώσει επανειλημμένα στο πετσί μας τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα τη λεηλασία του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών. Αναγκαζόμαστε να διαθέσουμε τα προϊόντα μας πάμφθηνα στους εμπόρους, οι οποίοι εξασφαλίζουν υπερκέρδη πουλώντας στη συνέχεια τα δικά μας αγροτικά προϊόντα πανάκριβα στον λαό. Αυτό συμβαίνει αυτή την περίοδο για τη σταφίδα. Τα ίδια όμως είχαμε με το καρπούζι, την πατάτα και τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή όμως το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα και όλα τα άλλα εφόδια τα πληρώνουμε πανάκριβα».

Γ. Αναγνώστου
Γ. Αναγνώστου
Σημειώνοντας πως ό,τι κέρδισαν οι αγρότες ήταν αποτέλεσμα του αγώνα και του συντονισμού τους, κάλεσε να δυναμώσει η δράση σε κάθε περιοχή.

Ο Πέτρος Καράμπελας από την Επιτροπή Αγώνα Θρακομακεδόνων - Βαρυμπόμπης τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η καραμέλα της ατομικής ευθύνης και η λογική «τρεχάτε ποδαράκια μας». Κατήγγειλε ότι στην περιοχή έχουν δει σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες και κατέρριψε την κυβερνητική προπαγάνδα για ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα κατήγγειλε το γεγονός ότι δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις παρουσιάζουν ως σωτήρες τους επενδυτές. «Ο αγώνας για αποζημιώσεις και μέτρα προστασίας θα συνεχιστεί, γιατί αφορά τη ζωή και το βιος μας», υπογράμμισε.

«Ενα χρόνο μετά τον "Ιανό", που χάσαμε ανθρώπους και το βιος μας, δεν έχει γίνει κανένα έργο αποκατάστασης και προστασίας» τόνισε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καρδίτσας και μέλος της Επιτροπής των Μπλόκων, στον χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο των πληγέντων. Τόνισε ότι ένα χρόνο μετά δεν έχουν δοθεί στεγαστικά δάνεια σε ανθρώπους που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, το Κέντρο Υγείας Μουζακίου ακόμα δεν έχει επισκευαστεί και τόνισε την ανάγκη να «είμαστε όλοι μαζί» για «να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές και να παραμείνουμε στον τόπο μας». Επίσης, αναφέρθηκε στο αίτημα των αγροτών για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να δίνονται αποζημιώσεις για το 100% της ζημιάς.

Αθ. Καλαμπούκα
Αθ. Καλαμπούκα
Από τη Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων δήμου Μινώα Πεδιάδας του Ηρακλείου Κρήτης ο Γιάννης Βασιλάκης κατήγγειλε την τακτική των κρατικών αρχών να «πρασινίζουν» ακατάλληλα κτίρια για να «γλιτώσουν τις αποζημιώσεις», ενώ οι τοπικές αρχές αποφεύγουν να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα των σεισμόπληκτων και κατέληξε «καμία εμπιστοσύνη στα παχυλά λόγια της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα, εμπιστοσύνη μόνο στον αγώνα μας».

Ο Νίκος Σταθάκος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα πυρόπληκτων Ανατολικής Μάνης, έστειλε τον περήφανο χαιρετισμό από τον Ταΰγετο, σημείωσε ότι δεν αξιοποιούνται σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για να αντιμετωπίζονται οι φυσικές καταστροφές καταδεικνύει τη βαρβαρότητα που υπάρχει και κάλεσε σε δυνάμωμα της κοινής πάλης.

Τα προβλήματα από τις αλλεπάλληλες καταστροφές, πυρκαγιές, πλημμύρες, έχουν δημιουργήσει θέμα επιβίωσης για χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους που παραμένουν χωρίς μέτρα προστασίας και στήριξης, τόνισε στον χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ο Βασίλης Βρουλίτης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει κατομμύρια ευρώ για μεγαλοκατασκευαστές, μεγαλοεργοδοσία, και για το λαό ψίχουλα. Βάζει κόφτες στα κριτήρια και πετά εκτός των αποζημιώσεων την πλειοψηφία των πληγέντων».

Β. Βρουλίτης
Β. Βρουλίτης
Η Αθηνά Καλαμπούκα, εκ μέρους της Επιτροπής Σεισμοπαθών Μεσοχωρίου Ελασσόνας σημείωσε ότι 8 μήνες μετά, προσπαθούν να χτίσουν τις ζωές στα χαλάσματα και στα κοντέινερ σε συνθήκες που λείπουν τα στοιχειώδη. «Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα ηλεκτρικές συσκευές, ενώ δεν υπάρχει χώρος να πλένουμε και να στεγνώνουμε τα ρούχα μας»,ανέφερε, στηλιτεύοντας και τη μη αποκατάσταση του οδικού δικτύου, κάνοντας λόγο «για λύσεις - καρμανιόλα στις συνδέσεις μεταξύ χωριών».

Και κατέληξε: «Αντί η κυβέρνηση να αποζημιώσει στο 100% τη ζημιά για την ανέγερση νέων κατοικιών, θα μας στείλει να χρεωθούμε δάνεια στις τράπεζες, δίνοντάς μας μόνο ένα μέρος ως επιδότηση»

Ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας ανέδειξε την σημασία της αλληλεγγύης στους πληγέντες, «ο αγώνας σας είναι και δικός μας μέχρι να παρθούν μέτρα για τη στήριξή σας», σημείωσε.

Τόνισε ότι δεν μπορεί με μια ψιχάλα να χάνονται ζωές, εκατοντάδες στρέμματα δασών να καταστρέφονται λόγω της μη επαρκούς χρηματοδότησης, νοσοκομεία και σχολεία να καταρρέουν.

«Δεν φταίει ο κακός καιρός», υπογράμμισε, εμπόδιο είναι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.


Ν. Σταθάκος
Ν. Σταθάκος

Γ. Βασιλάκης
Γ. Βασιλάκης

Κ. Τζέλλας
Κ. Τζέλλας

Π. Καράμπελας
Π. Καράμπελας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ