Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ψήφισμα του μεγάλου συλλαλητηρίου

Οι φοιτητές έδωσαν κι αυτοί το «παρών»
Οι φοιτητές έδωσαν κι αυτοί το «παρών»
Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου που εγκρίθηκε από τη μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα διάβασε ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

«Ολοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στο Σύνταγμα, ερχόμενοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συντονισμένοι σε έναν κοινό αγώνα διεκδίκησης του δίκιου μας και μετατρέποντας την οργή και την αγανάκτηση για την κατάσταση που βιώνουμε μετά τις καταστροφές από διάφορες αιτίες, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πάρουμε πίσω όσα μας πήρε η πυρκαγιά, η πλημμύρα, ο σεισμός.

Είμαστε εδώ σε αυτήν την κοινή πορεία μαζί με τους εργαζόμενους της Αθήνας, που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και παλεύουν μαζί μας, για πραγματική και ουσιαστική προστασία της ζωής μας από τις φυσικές καταστροφές και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα ανυποχώρητα, αταλάντευτα, διεκδικώντας όλα όσα μας ανήκουν.

Αντίπαλοί μας δεν είναι μόνο τα φυσικά φαινόμενα, που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες, αντίπαλοί μας είναι και όλες οι κυβερνήσεις, Περιφέρειες και δήμοι που έχουν την ευθύνη υλοποίησης μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας μας, τα οποία όπως αποδεικνύεται είναι ανύπαρκτα. Ζούμε όλα αυτά τα χρόνια τη λογική που λέει ότι τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής μας από όλες τις κυβερνήσεις θεωρούνται κόστος, ανεξάρτητα από το ποιος έχει την κυβερνητική ευθύνη.


Με βάση τις ανάγκες που είχαμε και πριν, πολύ δε περισσότερο αυτές που προέκυψαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, και έχοντας υποστεί σοβαρές ζημιές σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, απαιτούμε την υλοποίηση από όλους τους υπεύθυνους μιας σειράς μέτρων που αποτυπώνονται στο ψήφισμα, το οποίο θα καταθέσουμε και στα κόμματα της Βουλής.

Διεκδικούμε:

- Αμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές, με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών μας και με επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, στελέχωση σε αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κ.λπ.

- Προτεραιότητα σε έργα αντιδιαβρωτικής και κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες αλλά και τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων σε όλη τη χώρα.

- Αποκατάσταση άμεσα όλων των ζημιών που έχουμε υποστεί σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης κ.λπ. Αμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

- Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσοι χάσανε τα σπίτια τους και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους.


- Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντα.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες στις πληγείσες περιοχές. Εξασφάλιση των αναγκαίων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και για όσο διάστημα θα διαρκεί η απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές. Αντίστοιχα, εξασφάλιση μελισσοτροφών για τους μελισσοκόμους. Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές - δασεργάτες, εξασφάλιση τουλάχιστον 15ετούς απασχόλησης στην ανασύσταση των δασών, αφού έχουν απολέσει το αντικείμενο εργασίας τους.

- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, και να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων. Στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, σχολείων και προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων, αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές. Καμία κατάργηση - συγχώνευση σχολικών τμημάτων.

- Αφορολόγητο όριο για τους μικρούς επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ. Απαλλαγή πληρωμών το 2021 και το 2022 για ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για όλους στις πληγείσες περιοχές».

Οι αγωνιστές πυροσβέστες στο πλευρό των πληγέντων
Οι αγωνιστές πυροσβέστες στο πλευρό των πληγέντων
Κλείνοντας ο Μπ. Τσιβίκας υπογράμμισε:

«Ξέρουμε ότι μπροστά μας έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο αγώνα. Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών, όμως είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας.

Εχουμε δίκιο και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε. Για μας το σύνθημα "Να ζήσουμε στον τόπο μας" δεν είναι κενό γράμμα, ενσαρκώνει τον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια, και αυτήν την αξιοπρέπεια δεν την χαρίζουμε σε κανέναν.

Καλή δύναμη, καλούς αγώνες, θα τα καταφέρουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ