Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζουμε ενάντια στις δυσκολίες και την κυβερνητική κοροϊδία

Μαρτυρίες συμμετεχόντων στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες και να δηλώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες, σε κάθε γωνιά της χώρας», ανέφερε ο Κώστας Κουβαράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Καρδίτσας, τονίζοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση 14 μήνες μετά τις καταστροφές του "Ιανού" στην περιοχή της Καρδίτσας, δεν έχει αποζημιώσει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών και δεν έχει αποκαταστήσει τις καταστροφές στις υποδομές. Στην Κοινότητα Ρούσσου, όπου οι κάτοικοι υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ακόμη ζουν με τον φόβο νέας πλημμύρας».

«Η κοροϊδία της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική. Ελάχιστα χρήματα δόθηκαν. Υπάρχουν μισογκρεμισμένα σπίτια που δεν μπορούμε ούτε να τα γκρεμίσουμε ούτε να ζήσουμε σε αυτά. Επίδομα ενοικίου δίνουν σε αυτούς που με δικά τους έξοδα γκρέμισαν το σπίτι και χτίζουν καινούργιο. Οι υπόλοιποι τίποτα. Πλημμύρισαν μαγαζιά και επαγγελματίες υπέστησαν μεγάλη ζημιά. Καταθέσαμε φακέλους και εγκρίθηκε το 30% του ποσού της ζημιάς που υπολογίσαμε. Και από το ποσό αυτό μας είπαν ότι θα δώσουν μόλις το 55% και σε βάθος τετραετίας. Οι Επιτροπές Αγώνα της Καρδίτσας ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας για πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα και κοινό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ηταν ένα πρώτο βήμα στο οποίο θα επιδιώξουμε να δώσουμε συνέχεια», σημείωσε ο Παναγιώτης Τζόκας, επαγγελματίας από την Καρδίτσα.


«Εναν χρόνο από την πλημμύρα του "Ιανού" και τρία χρόνια από τις καταστροφές στο Πήλιο το 2018 και ακόμη δεν έχουμε αποζημιωθεί. Μας έστειλαν στα προγράμματα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) και ακόμη περιμένουμε. Απαιτούμε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Τα προβλήματα των αγροτών όπως και ολόκληρου του λαού οξύνονται. Η ύπαιθρος ερημώνει. Το επόμενο δεκαήμερο Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες θα προχωρήσουμε σε σύσκεψη για συντονισμό του αγώνα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε τόσο για τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου όσο και για την καταβολή αποζημιώσεων για τη στήριξη των πληγέντων. Οι αγρότες στη Μαγνησία και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία τον χειμώνα πνιγόμαστε και το καλοκαίρι δεν έχουμε να ποτίσουμε τα χωράφια μας», δήλωσε ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Είδε μέρος της περιουσίας του (ελαιόδεντρα) να καταστρέφεται από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Περίμενε να υπάρξει έστω μια στήριξη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο ίδιος και αρκετοί συντοπίτες του. Αντί αυτού, πριν από λίγες μέρες, διαπίστωσε ότι η Γορτυνία και τα χωριά της δεν εντάχθηκαν καν στα σχέδια των πενιχρών αποζημιώσεων, παρότι οι ζημιές που υπέστησαν ήταν μεγάλες. Ο λόγος για τον αγρότη Ανδρέα Θεοδωρόπουλο, κάτοικο του χωριού Λιβαδάκι Γορτυνίας, που το καλοκαίρι είδε να καταστρέφονται πολλά ελαιόδεντρα από τις πυρκαγιές. Με οργή μάς λέει: «Ο δήμαρχος, κ. Κούλης, και ο περιφερειάρχης, κ. Νίκας, μας αγνόησαν τελείως και η Γορτυνία δεν είναι μέσα στις πυρόπληκτες περιοχές. Είναι λυπηρό για 7 χωριά που επλήγησαν να μην υπάρχει ούτε αυτή η πρόβλεψη. Πώς θα ζήσουν άνθρωποι που είναι κτηνοτρόφοι και είδαν τα μαντριά και τις εγκαταστάσεις τους να καταστρέφονται; Τι θα γίνει με τους ελαιοπαραγωγούς που κάηκαν ελιές αιώνων, σε κατάφυτα χωριά από ελαιόδεντρα; Από πού και με τι θα επιβιώσουμε;». Κατήγγειλε δε πως την ίδια ώρα που η περιοχή του δεν χαρακτηρίστηκε πυρόπληκτη, είχε βγει σε «έκτακτη ανάγκη» και έγιναν έργα και παρεμβάσεις με απευθείας αναθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ