ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ανεβαίνουν πάλι οι τόνοι μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ

Μετά από τριήμερη επίσκεψη Αμερικανών γερουσιαστών στην Ταϊβάν

Να σταματήσουν οι ΗΠΑ «κάθε μορφή επίσημων σχέσεων με την Ταϊβάν» κάλεσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, εκφράζοντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου στην άφιξη μελών της Γερουσίας και του Κογκρέσο των ΗΠΑ στην Ταϊπέι, την περασμένη Τρίτη.

«Η συνεργασία με τις δυνάμεις για την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν" είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Θα προκαλέσει πυρκαγιά», πρόσθεσε ο Γουάνγκ. Το δε κινεζικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε τις ΗΠΑ για «χοντροκομμένη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», ζητώντας να σταματήσουν τις «προκλητικές ενέργειες» και να απέχουν από την αποστολή κάθε «λανθασμένου μηνύματος» στις «δυνάμεις για την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν"». Κατέληξε δε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κίνας θα βρίσκονται συνεχώς σε πλήρη ετοιμότητα και θα υιοθετήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνθλίψουν αποφασιστικά κάθε ανάμειξη ξένων δυνάμεων και κάθε αποσχιστική προσπάθεια».

Σύμφωνα με κινεζικά αλλά και άλλα ασιατικά ΜΜΕ, λίγο μετά τις 6 μ.μ. την περασμένη Τρίτη, πτήση στρατιωτικού «C-40 A» προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι, μεταφέροντας τουλάχιστον 6 μέλη του Κογκρέσο και της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Χτες, ταϊβανέζικα ΜΜΕ (π.χ. «Focus Taiwan») έκαναν λόγο για «τριήμερη επίσκεψη χαμηλών τόνων» που ολοκλήρωσαν τέσσερις γερουσιαστές και δύο βουλευτές. Οι ίδιες πηγές μετέδωσαν ότι δεν έγιναν δηλώσεις μετά τις επαφές της αμερικανικής αντιπροσωπείας, αλλά αυτή μεταξύ άλλων επισκέφτηκε την έδρα του ομίλου κατασκευής ημιαγωγών «Taiwan Semiconductor Manufacturing Co» που αποτελεί έναν από τους παγκόσμιους πρωταθλητές του κλάδου.

Σημειώνουμε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα εδώ και καιρό εντείνουν προσπάθειες για να διασφαλίσουν προνομιακές συνεργασίες με ομίλους κατασκευής ημιαγωγών, δεδομένης της καθοριστικής σημασίας τους για μια σειρά κλάδους της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το «Associated Press», το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν επιβεβαίωσε την επίσκεψη, παραπέμποντας ωστόσο για περαιτέρω πληροφορίες στο Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν (η ντε φάκτο πρεσβεία των ΗΠΑ στο νησί), το οποίο με τη σειρά του απέφυγε να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα. Η ίδια η πραγματοποίηση της επίσκεψης, πάντως, επιβεβαιώνει τις διαθέσεις της Ουάσιγκτον (και όχι μόνο) να ενισχύσει ολόπλευρα τις απευθείας σχέσεις της με την Ταϊβάν, προσπερνώντας τις επισημάνσεις της Κίνας ότι το νησί αποτελεί τμήμα της δικής της επικράτειας και με βάση την αρχή της «μίας Κίνας» η ανάπτυξη σχέσεων με τις ταϊβανέζικες αρχές προϋποθέτουν τον (τουλάχιστον) αντίστοιχο συντονισμό με το Πεκίνο.

Στην Ιαπωνία ανώτατο στέλεχος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο επικεφαλής της διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού του αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Τζον Κ. Ακιλίνο συνάντησε χτες στην Ιαπωνία τον πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα. Ο Ακιλίνο βρέθηκε στη χώρα για τριήμερες συνεδριάσεις με στελέχη των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον αρχηγό του Γενικού τους Επιτελείου Κόζι Γιαμαζάκι, με τον οποίο επισκέφτηκε και νότιες περιοχές της Ιαπωνίας, κοντά σε θαλάσσιες ζώνες όπου η Κίνα εντείνει τον τελευταίο καιρό περιπολίες και ασκήσεις, στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνάντηση της «τρόικας plus» στο Ισλαμαμπάντ

Συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Πακιστάν, ενώ στο Ισλαμαμπάντ βρίσκεται από χτες και ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν

Από τις συναντήσεις στο Πακιστάν
Από τις συναντήσεις στο Πακιστάν
Πυκνές διεργασίες σε πολλά επίπεδα και με διάφορα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο, στις νέες ισορροπίες όπως διαμορφώνονται τόσο στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, όσο και σε όλη την Κεντρική Ασία, επιβεβαιώνει και η συνάντηση της λεγόμενης «Troika Plus» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν), χτες, στην πακιστανική πρωτεύουσα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο ειδικός απεσταλμένος του Πακιστάν για το Αφγανιστάν πρέσβης Μοχάμαντ Σαντίκ, ο (νέος) ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τόμας Γουέστ (που στις αρχές της βδομάδας άρχισε σειρά επαφών σε Ευρώπη και Ασία, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται και σε Ινδία και Ρωσία), ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου Ζαμίρ Καμπούλοφ και ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας Γιούε Σιαογιόνγκ.

Τη συνάντηση «άνοιξε» ο Πακιστανός ΥΠΕΞ Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι που, μεταξύ άλλων, είπε ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται «στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης» και πρόσθεσε ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί «θα περιοριστεί σημαντικά» η ικανότητα του νέου καθεστώτος να διαχειριστεί τη χώρα. «Κατά συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να στηρίξει άμεσα την επανάληψη της ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε, μιλώντας για «τις προσπάθειές μας να επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα και να καταστεί η αφγανική οικονομία σταθερή και βιώσιμη». Απευθυνόμενος στη Δύση είπε ότι «αν πιστεύετε ότι είστε μακριά ότι η Ευρώπη είναι ασφαλής και ότι δεν θα επηρεαστεί από την τρομοκρατία, μην ξεχνάτε την ιστορία». Κατέληξε ότι «κανείς δεν επιθυμεί να δει (τη χώρα) να βυθίζεται και πάλι στον εμφύλιο, κανείς δεν επιθυμεί μια οικονομική κατάρρευση που θα προκαλέσει αστάθεια», ζητώντας να τερματιστεί το «πάγωμα» αποθεματικών του Αφγανιστάν που παραμένουν δεσμευμένα σε αμερικανικές και άλλες τράπεζες. Ο Κουρέσι είπε ότι επόμενη συνάντηση της «Troika Plus» θα γίνει στο Πεκίνο, όπου θα προσκληθεί και αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Αλλωστε, στο περιθώριο της συνάντησής τους, οι συμμετέχοντες στην «Troika Plus» είχαν και χτες συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Αμίρ Καν Μουτάκι, που ξεκίνησε επίσημη 3ήμερη επίσκεψη στο Πακιστάν, συνοδευόμενος και από στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησής τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Πέθανε χτες σε ηλικία 85 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο τελευταίος λευκός Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Φρεντερίκ Βίλεμ ντε Κλερκ, που είχε διαπραγματευτεί με τον ηγέτη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου ANC Nέλσον Μαντέλα τον τερματισμό του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ και τη διεξαγωγή των πρώτων πολυφυλετικών εκλογών στην ιστορία της χώρας το 1994. Τιμήθηκε μαζί με τον Μαντέλα για την λεγόμενη «εθνική συμφιλίωση» και βέβαια στόχος του ήταν το «ξέπλυμα» της βαρβαρότητας του απαρτχάιντ.

ΛΑΝΣΙΝΓΚ (ΜΙΣΙΓΚΑΝ).-- Ομοσπονδιακή δικαστής επικύρωσε οικονομικό διακανονισμό συνολικού ύψους 626 εκατ. δολαρίων προς τα χιλιάδες θύματα δηλητηρίασης του νερού στην πόλη Φλιντ του Μίσιγκαν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το αμερικανικό μονοπώλιο αεροναυπηγικής «Boeing» έκλεισε συμφωνία με τις οικογένειες των θυμάτων της συντριβής του 737 MAX που προκάλεσε τον θάνατο 157 ανθρώπων τον Μάρτη του 2019 στην Αιθιοπία, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του για το δυστύχημα.

ΚΑΪΡΟ.-- Σε μια παρατεταμένη περίοδο έντασης στον Περσικό Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα, στο φόντο της γεωπολιτικής κόντρας ΗΠΑ - Ιράν, ξεκίνησαν χτες ναυτικά γυμνάσια από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν ανοιχτά της Ερυθράς Θάλασσας, πολύ κοντά σε νευραλγική περιοχή για τη διεθνή ναυτιλία.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε χτες πως βρέθηκε το λογισμικό κατασκοπευτικής εφαρμογής «Pegasus» της ισραηλινής εταιρείας «NSO Group» στα προσωπικά κινητά τηλέφωνα τριών ανώτερων Παλαιστίνιων διπλωματών. Προ ημερών είχε ανακοινωθεί πως με τον ίδιο τρόπο παρακολουθούνταν τα κινητά τηλέφωνα στελεχών έξι παλαιστινιακών ΜΚΟ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Αμερικανο-σινική «συνεργασία»

ΗΠΑ και Κίνα δημοσιοποίησαν χτες στη Γλασκώβη, όπου ολοκληρώνεται η Διεθνής Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα «κοινό ανακοινωθέν για την ενίσχυση δράσης για το κλίμα» την ίδια ώρα που μαίνεται ο σφοδρός ανταγωνισμός για σφαίρες επιρροής, αγορές, ενεργειακές πηγές και οδούς μεταφοράς τους αλλά και για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».

Οι δύο χώρες διαβεβαιώνουν πως θα παραμερίσουν τις άλλες διαφορές και θα εργαστούν στο πλαίσιο της COP26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη». Διαβεβαιώνουν επίσης πως θα πάρουν «πιο εντατικά μέτρα» για πιο φιλόδοξους στόχους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής κατά τη δεκαετία του 2020, στο πλαίσιο στόχων που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, χαιρέτισε την εξέλιξη λέγοντας πως «κάθε βήμα έχει σημασία αυτήν τη στιγμή και έχουμε ένα μακρύ ταξίδι μπροστά μας».

Η κοινή ανακοίνωση για «συνεργασία» των ΗΠΑ - Κίνας έρχεται μετά από τα αιχμηρά σχόλια του Προέδρου Μπάιντεν για την απουσία του Κινέζου ομολόγου του από τη Σύνοδο της Γλασκώβης, ενώ προηγήθηκε της είδησης πως οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν το βράδυ της Δευτέρας, 15 Νοέμβρη, τηλεδιάσκεψη για δεύτερη φορά μετά από εκείνη του περασμένου Σεπτέμβρη.

ΗΠΑ
«Εκρηξη» πληθωρισμού

Την ισχυρή τάση αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ παραδέχτηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στη Βαλτιμόρη, δηλώνοντας ότι οι τιμές στα καταστήματα και σε παναμερικανικό επίπεδο είναι πολύ υψηλές, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε ένα επίπεδο που είχε να καταγραφεί πάνω από 30 χρόνια και ...υποσχέθηκε ότι «θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα άμεσα».

Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε την Τετάρτη ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 6,2% μέσα στον Οκτώβρη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξησή τους από τον Νοέμβριο του 1990.

Από το λιμάνι της Βαλτιμόρης (τα λιμάνια εντάσσονται στο πρόγραμμα συγχρονισμού των υποδομών προϋπολογισμού άνω του ενός τρισ. δολαρίων, που ψηφίστηκε πρόσφατα μετά από μαραθώνια παζάρια στο Κογκρέσο) κατονόμασε τον «συνδικαλισμό» (τον εργοδοτικό) ως «δικλίδα ασφαλείας για την 24ωρη λειτουργία των λιμανιών» προς εξυπηρέτηση ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, με ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών. Το εν λόγω λιμάνι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη κίνηση και δουλεύουν πάνω από 15.300 εργαζόμενοι.

Η επεκτατική πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζεται σε αυτήν τη φάση από πολλά τμήματα του κεφαλαίου, ενώ αξιοποιείται και μπροστά στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Ενα ξεχωριστό νομοσχέδιο περίπου 1,75 τρισ. δολαρίων περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για την επέκταση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η αύξηση του πληθωρισμού όμως δίνει την αφορμή σε μέλη του Κογκρέσου να καθυστερήσουν περαιτέρω την ψήφιση του προϋπολογισμού παρατείνοντας τα σκληρά παζάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ