ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συνεχίζει τον εμπαιγμό τους η κυβέρνηση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις πλημμύρες του «Ιανού»

Οι υποδομές που καταστράφηκαν από τον «Ιανό» ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί (εδώ η γέφυρα του Αμπελικού)
Οι υποδομές που καταστράφηκαν από τον «Ιανό» ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί (εδώ η γέφυρα του Αμπελικού)
Στο ...«περίμενε» θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμα οι κάτοικοι στις περιοχές της Καρδίτσας οι οποίοι περιμένουν την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν μετά τις πλημμύρες του «Ιανού», όπως φάνηκε από τις απαντήσεις που έδωσε χτες ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι τρέχει ο δεύτερος χρόνος από τις καταστροφικές πλημμύρες, όμως ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αποκατάστασης των υποδομών και αυτό όταν στις κοινότητες Ρούσου, Αμπελικού και Καλλιθήρου Καρδίτσας καταστράφηκαν χωράφια, γέφυρες και σπίτια από την υπερχείλιση του ρέματος Καράμπαλη, που για δεκαετίες ήταν ακαθάριστο και κατέρρευσε ολοκληρωτικά η γέφυρα που συνδέει την κοινότητα Αμπελικού με την Καρδίτσα. Η επικοινωνία των κατοίκων γινόταν μέσω Καλλιθήρου, από μια μικρή γέφυρα η οποία και αυτή έχει υποστεί κατάρρευση στο οδόστρωμά της.

Στα αγραφιώτικα χωριά Αμάραντος, Σαραντάπορο, Νεράιδα, Παλαιοζωγλόπι Ραχούλας της δημοτικής ενότητας Ιτάμου Καρδίτσας καταστράφηκαν οι υδρομαστεύσεις και για αρκετό χρονικό διάστημα ειδικά μέσα στο καλοκαίρι οι κάτοικοι δεν είχαν νερό να πιουν. Καταστράφηκαν δρόμοι προς την Καρδίτσα αλλά και στο εσωτερικό δίκτυο των χωριών, ενώ οι κάτοικοι της Νεράιδας παραμένουν αποκλεισμένοι από την πρόσβαση προς το γειτονικό χωριό Καροπλέσι λόγω της κατάρρευσης των πεζογεφυρών αλλά και της μη ολοκλήρωσης γέφυρας που εκκρεμεί εδώ και 12 χρόνια.

Οπως σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης, παρόλο που δεν ξεκίνησε κανένα έργο, έχουν ήδη δοθεί 10,84 εκατομμύρια ευρώ στην ΤΕΡΝΑ ως προκαταβολή για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι κάτοικοι του χωριού Νεράιδας μάλιστα πληροφορήθηκαν ότι η εργολαβία που ανατέθηκε στην ΤΕΡΝΑ δεν περιλαμβάνει το τελευταίο τμήμα της διαδρομής, από Σαραντάπορο μέχρι Νεράιδα, με συνέπεια το χωριό τους να κινδυνεύει να αποκλειστεί πάλι με τις επόμενες βροχές.

Επιπλέον, ενημερώθηκαν ότι για όσο διάστημα θα εκτελείται η εργολαβία της ΤΕΡΝΑ στο ενταγμένο τμήμα Αμάραντος - Σαραντάπορο, δεν θα υπάρχει παράκαμψη τοπικά, αλλά η επικοινωνία των κατοίκων της Νεράιδας αλλά και του Σαρανταπόρου με την Καρδίτσα θα γίνεται μέσω Ευρυτανίας, αυξάνοντας αρκετά τη διάρκεια αλλά και τους κινδύνους μετακίνησης!

Απαίτησε από τον υφυπουργό συγκεκριμένες απαντήσεις με χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών σε οδικό δίκτυο, γέφυρες, πεζογέφυρες κ.ο.κ., τα έργα για τη συνολική πρόληψη αντιπλημμυρικού κινδύνου σε όλο το οδικό δίκτυο και φυσικά την ένταξη στο συνολικό σχέδιο άμεσα και των τμημάτων του δρόμου που δεν περιλαμβάνονται. Ακόμα για την αποκατάσταση των υδρομαστεύσεων στα αγραφιώτικα χωριά και παράλληλα για την κατασκευή σύγχρονων υποδομών ύδρευσης και βέβαια για τον καθαρισμό των ρεμάτων, την άμεση και οριστική αποκατάσταση των κατολισθήσεων εντός των οικισμών και όλων των άλλων αναγκαίων συγγενών έργων, κ.ά.

Ο υφυπουργός για το «διά ταύτα» δεν είπε λέξη παρά μόνο επιδόθηκε σε διάφορες γενικότητες ότι «η πολιτεία είναι εκεί και κάνει ενέργειες και εργασίες αποκατάστασης» και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, λέγοντας μάλιστα «πότε έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα» και άλλα παρόμοια. Ο υφυπουργός συνέχισε στο ίδιο μοτίβο παρά την επιμονή του Γ. Λαμπρούλη να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα και να κάνει σαφές το χρονοδιάγραμμα.

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι αποτυπώνει την πολιτική της ΕΕ που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις σύμφωνα με την οποία έργα για τις λαϊκές ανάγκες, όπως η αντιπλημμυρική προστασία, είναι μη επιλέξιμα επειδή δεν αφήνουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενώ σημείωσε ακόμα για να δείξει ποιων τα συμφέροντα υπερασπίζεται το αστικό κράτος ότι «την ίδια ώρα που στην περιοχή μετράνε ακόμα τις πληγές στα έργα υποδομών, σπίτια και περιουσίες και δεν έχει προχωρήσει έργο αποκατάστασης, την ίδια ώρα με την παρουσία των ΜΑΤ στα Αγραφα φτιάξατε δρόμους και στήνονται τεράστιοι πυλώνες για τις ανεμογεννήτριες. Και οι κάτοικοι δεν έχουν δρόμο να περάσουν κάπου».

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στο σκουπιδοεργοστάσιο

Κινητοποίηση ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, όπως και ενάντια στο χτίσιμο εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων, πραγματοποίησε την Κυριακή η κοινότητα Βαρνάβα στο σημείο εκκίνησης του αγώνα του Μαραθωνίου. Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι εμποδίστηκαν αρχικά από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αργότερα υλοποιήθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα για απομάκρυνση των σκουπιδιών που είχαν ριχτεί με «πειρατικό» τρόπο στον χώρο του ΧΥΤΑ.

Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Σπύρος Ηλίας, «η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα υλοποιήθηκε από τον δήμο, τους αγωνιζόμενους κατοίκους του δήμου και της κοινότητας Βαρνάβα, δείχνοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν υποκύπτουμε και ότι θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους. Η Περιφέρεια, διά του Γ. Πατούλη, που ήταν και συνδιοργανωτής, είχε λάβει τα μέτρα της, αλλά οι αποφασισμένοι κάτοικοι της κοινότητάς μας και του ευρύτερου δήμου έκαναν το χρέος τους. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απομάκρυνση των σκουπιδιών - που η ρίψη τους έγινε στις 30/9 εν κρυπτώ - υλοποιήθηκε! Προστατεύουμε τον τόπο μας και τιμήσαμε τη σημερινή (σ.σ. μαραθώνια) εκδήλωση όπως της αρμόζει».

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του Σεπτέμβρη σκουπίδια άγνωστης προέλευσης είχαν εναποτεθεί από φορτηγά εργολάβου, με τη συνοδεία συμβατικών οχημάτων της αστυνομίας, στον ΧΥΤΑ. Την καταγγελία είχε κάνει η δημοτική κοινότητα Βαρνάβα: «Οι "κλέφτες" που έδρασαν σαν πειρατές στις 4 το πρωί, με εντολή των υπηρεσιών της Περιφέρειας, όπως ισχυρίζεται ο Γ. Πατούλης, κινήθηκαν χωρίς προσωρινή άδεια δοκιμαστικής λειτουργίας». Σε λαϊκή συνέλευση του χωριού είχε απαιτηθεί η άμεση απομάκρυνσή τους με μέσα του δήμου. Ο Σπ. Ηλίας είχε καταγγείλει πως «η συγκεκριμένη εντολή ρίψης έχει ονοματεπώνυμο, την έδωσε ο Γ. Πατούλης, που είναι άξιος συνεχιστής μετά την προηγούμενη ρίψη της Ρ. Δούρου. Αυτοί δεν αλλάζουν, εφαρμόζουν συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ που φτιάχνει νόμους εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγαλοκατασκευαστών, πουλώντας "πράσινη ανάπτυξη" και "σεβασμό στο περιβάλλον"».

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟΝ ΕΔΣΝΑ
Ζητούν η συνεδρίαση για την επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ να γίνει διά ζώσης

Να πραγματοποιηθεί διά ζώσης και όχι με τηλεδιάσκεψη, σε κατάλληλο χώρο και με όλα τα απαραίτητα μέτρα, η δεύτερη συνεδρίαση του Συνδέσμου που έχει θέμα την επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων) Αττικής ζητούν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ. Παράλληλα ζητούν να παραβρεθούν και οι εκπρόσωποι φορέων και συντονιστικών επιτροπών.

Αναλυτικά το αίτημα:

«Η 2η (!) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ θα γίνει την Παρασκευή 19 Νοέμβρη. Στη συνεδρίαση αυτή θα συζητηθεί το πολύ σοβαρό θέμα της επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής και απαιτείται να πραγματοποιηθεί διά ζώσης και όχι με τηλεδιάσκεψη, σε κατάλληλο χώρο και με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Επιπλέον είναι επιβεβλημένο να παραβρεθούν και να παρέμβουν εκπρόσωποι φορέων και συντονιστικών επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί και όλο το προηγούμενο διάστημα κινητοποιούνται κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΟΜΟΚΟΥ
Τραγωδία με τρεις νεκρούς σε τροχαίο

Τρεις νεκροί και ένας σοβαρά τραυματίας είναι το τραγικό αποτέλεσμα της σύγκρουσης ενός ΙΧ επιβατηγού αυτοκινήτου με βυτιοφόρο όχημα, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο δρόμο Κορομηλιά - Ξυνιάδας, στην περιοχή του Δομοκού Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πρόκειται για τετραμελή οικογένεια, με το αντρόγυνο, ηλικίας 47 και 44 ετών αντίστοιχα, και την 21 ετών κόρη τους να ανασύρονται από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου νεκροί, ενώ ο 17 ετών γιος μεταφέρθηκε τραυματίας στο Νοσοκομείο Λαμίας. Ερευνα για τα αίτια του δυστυχήματος διεξάγει το ΑΤ Δομοκού.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε σε έναν κακοσυντηρημένο δρόμο, στον οποίο υπάρχει αυξημένη κίνηση επιβατηγών και φορτηγών οχημάτων, καθώς συνδέει τον δρόμο Λαμίας - Δομοκού με το τμήμα της νέας Εθνικής οδού Ε65 που έχει δοθεί στην κυκλοφορία. Πρόκειται για επαρχιακό δρόμο με μεγάλη ολισθηρότητα εξαιτίας της φθαρμένης ασφάλτου, που γίνεται ακόμη πιο έντονη σε άσχημες καιρικές συνθήκες, δεν υπάρχει διαγράμμιση και τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετά τροχαία ατυχήματα.

ΛΕΣΒΟΣ
Πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων στο Καρά Τεπέ

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες πριν τις 2.30 το μεσημέρι στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών - ΚΥΤ του Μαυροβουνίου (Καρά Τεπέ) στη Λέσβο. Καιγόταν σκηνή με 46 διαμένοντες. Αμεση ήταν η δράση της Πυροσβεστικής, που επενέβη με 14 πυροσβέστες και 5 οχήματα.

Μετά τη φωτιά πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, Κώστα Ρήγα, με τον Δημήτρη Βαφέα, αναπληρωτή διοικητή του ΚΥΤ. Σύμφωνα με την ενημέρωση για το συμβάν, δεν υπήρξε τραυματισμός μετά το βραχυκύκλωμα που προκάλεσε την πυρκαγιά, ενώ άμεση ήταν η δράση της Πυροσβεστικής. Ο Κ. Ρήγας στην παρέμβασή του στάθηκε στις συνθήκες διαμονής μέσα στο ΚΥΤ, που παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων παραμένουν απάνθρωπες, ως απόρροια της πολιτικής εγκλωβισμού της κυβέρνησης, και επεσήμανε ότι μετά την εκκένωση πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για να εξασφαλιστούν η ασφάλεια και η στέγαση των προσφύγων που επλήγησαν.

Με απόφασή του το Α' Τμήμα του ΣτΕ αναίρεσε αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου που είχαν απορρίψει αιτήσεις εταιρειών (κατά κανόνα ασφαλιστικών), οι οποίες είχαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις τους γύρω από το Πολυτεχνείο και στην περιοχή των Εξαρχείων και υπέστησαν ολοσχερή ή μερική καταστροφή το 2008 κατά τις προβοκατόρικες επιθέσεις στη διάρκεια κινητοποιήσεων που είχαν γίνει τότε ενάντια στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τον αστυνομικό Επ. Κορκονέα τον Δεκέμβρη του 2008 στα Εξάρχεια. Ετσι θα δοθούν 1.868.000 ευρώ από το Δημόσιο, που οφείλει να καταβάλει, εντόκως. Το σκεπτικό είναι ότι η αστυνομία δεν φρόντισε να προστατεύσει την περιουσία των πολιτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ