ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
«Οχι άλλος νεκρός, όχι άλλος σακατεμένος στο τιμόνι»

Νέα μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας χτες, κατά τη διάρκεια συνάντησης για τα δίκαια αιτήματά τους

Στο δρόμο βρέθηκαν χτες, για μια ακόμα φορά, οι διανομείς με μοτοπορεία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή την καθορισμένη συνάντηση των εργαζομένων και των σωματείων τους με το υπουργείο για τα αιτήματά τους που αφορούν τα μέτρα προστασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Η συνάντηση είχε οριστεί μετά την απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, στις 9 Νοέμβρη, που πραγματοποιήθηκε με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων από τις πλατφόρμες «e-food» και «Wolt».

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής είχε προκηρύξει στάση εργασίας. Κάλεσμα συμμετοχής είχε απευθύνει το νεοσυσταθέν επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων «e-food» στην Αττική, ενώ σημαντική παρουσία είχαν και οι διανομείς της πλατφόρμας «Wolt». Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δεκάδες εργαζόμενοι συμπλήρωσαν αιτήσεις εγγραφής τόσο στο κλαδικό Συνδικάτο όσο και στο επιχειρησιακό Σωματείο.

Με αφετηρία το Πεδίον του Αρεως, η μοτοπορεία πέρασε από τον χώρο του Πολυτεχνείου, όπου οι εργαζόμενοι κατέθεσαν στεφάνι, και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εργασίας. «Για τους διανομείς μέτρα προστασίας κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία» απαίτησαν, ενώ από τα μεγάφωνα υπενθύμισαν τα πρόσφατα «ατυχήματα» που οδήγησαν σε σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμα και σε θανάτους συναδέλφων τους. Παράλληλα, δεν παρέλειψαν να καταγγείλουν το χτεσινό εργατικό «δυστύχημα» με θύμα έναν εργαζόμενο στον ΗΣΑΠ και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην οικογένειά του.

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την πρακτική της εργοδοσίας στην «e-food» που εξακολουθούσε να στέλνει παραγγελίες στους διανομείς που είχαν δηλώσει συμμετοχή στη στάση εργασίας και μηνύματα με τα οποία τους ρωτούσε αν θα τις αποδεχτούν. Σε τηλεφωνική παρέμβαση του Συνδικάτου, η εταιρεία ισχυρίστηκε προσχηματικά πως «έχει κολλήσει το σύστημα».

Απαιτούν μέσα προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας

«Οχι άλλος νεκρός, όχι άλλος σακατεμένος», είναι το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι. Μεταξύ άλλων, απαιτούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ, την εξασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την παροχή δικύκλων, τη συντήρησή τους και τη χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού με ευθύνη της εργοδοσίας. Επίσης, διεκδικούν να απαγορευτεί η διανομή σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες και να οριοθετηθούν οι αποστάσεις που καλούνται να καλύψουν. «Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι και βάζουνε καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή μας», τονίζουν και καταγγέλλουν πως κυβέρνηση και εργοδοσία αντιμετωπίζουν τα απαραίτητα μέσα για την προστασία τους σαν «ατομική ευθύνη».

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε ο Δημήτρης Κωμάκης από το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών (ΣΕΤΤΑ), εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων.

Δεν τελειώσαμε εδώ, συνεχίζουμε

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπους του ΣΕΠΕ. «Τόσα χρόνια μας είχαν γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια. Τώρα κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων κανόνισαν τη σημερινή συνάντηση», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Στο φόντο των μαζικών κινητοποιήσεων των διανομέων, το υπουργείο υποσχέθηκε πως θα ικανοποιήσει το αίτημα που αφορά τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε πως θα συνταχθεί ΚΥΑ που να προσδιορίζει τα μέσα προστασίας (μπουφάν, κράνος κ.τ.λ.) και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν και θα προβλέπει πως αυτά θα πρέπει να παρέχονται από κάθε εργοδότη δωρεάν στους διανομείς.

Οσον αφορά το αίτημα για ένταξη στα ΒΑΕ, ωστόσο, η απάντηση ήταν πως είναι «αμφίβολο» αν οι διανομείς ανήκουν στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής δεν θα γίνει παρά σε ...δύο χρόνια. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν να μας βάλουν στα ΒΑΕ για να μην πληρώνουν οι εργοδότες και το κράτος», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου. Οπως ξεκαθάρισε, ο αγώνας δεν θα σταματήσει, αντιθέτως τα σωματεία θα καταθέσουν αναλυτικό υπόμνημα και θα ζητήσουν τη συνεδρίαση της επιτροπής.

Τέλος, όσον αφορά τους εργαζόμενους που δουλεύουν ως freelancer, τα σωματεία ξεκαθάρισαν πως πρόκειται στην πραγματικότητα για εξαρτημένη εργασία και απαίτησαν να αναγνωριστούν τα αντίστοιχα ασφαλιστικά δικαιώματα (επιδόματα, άδειες ασθένειας κ.τ.λ.). «Είναι οι ίδιοι που νομοθέτησαν το συνεργατικό μοντέλο», κατήγγειλε ο Γ. Στεφανάκης, στηλιτεύοντας την άρνηση της κυβέρνησης και του υπουργείου να ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματα.

«Δεν τελειώσαμε εδώ. Πρέπει να συνεχίσουμε», κατέληξε και κάλεσε τους διανομείς να οργανωθούν στα σωματεία, να φτιάξουν επιχειρησιακά στις μεγάλες πλατφόρμες, να δυναμώσουν τον αγώνα για τα αιτήματά τους.

Επιχειρησιακό σωματείο στην «e-food» και στη Θεσσαλονίκη

Στη συγκρότηση επιχειρησιακού σωματείου προχώρησαν οι εργαζόμενοι της «e-food» στη Θεσσαλονίκη, μέσα από μαζική συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει το κλαδικό Συνδικάτο Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Αρχικά είχε προκηρυχθεί 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ χρειάστηκε να προκηρυχθεί δίωρη συμπληρωματική στάση εργασίας προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μαζικές συλλογικές διαδικασίες.

Το ΣΕΤΕΠΕ, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την απόφαση των εργαζομένων της «e-food» στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι είναι μία εξέλιξη, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα του μεγάλου αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα. «Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι, σε κοινή γραμμή και πορεία δράσης με το κλαδικό Συνδικάτο, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Εχουν τον τρόπο και ξέρουν τον δρόμο μέσα από τον οποίο μπορούν να μετατρέψουν σε κουρελόχαρτα νομοσχέδια που τους θέλουν σύγχρονους σκλάβους.

Συνεχίζουμε δυναμικά μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο, βάζοντας στην πρώτη γραμμή και διεκδικώντας τα πλαίσια πάλης που διαμορφώνονται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας», σημειώνει το κλαδικό Συνδικάτο.


ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Οργανώνουν την πάλη με διεκδικήσεις που αφορούν την επιβίωσή τους

Μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ στη Λάρισα την αύριο, Πέμπτη 18 Νοέμβρη

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα για την επιβίωσή τους.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκονται τα αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση της τιμής του ρεύματος, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στην παραγωγή το προηγούμενο διάστημα, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, αλλά και κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, Πέμπτη, οι αγρότες θα κατέβουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στη Λάρισα, στο κτίριο της Περιφέρειας, με απόφαση των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου και Λυγαριάς. Το ραντεβού είναι στις 11 π.μ. στην είσοδο της πόλης του Τυρνάβου έναντι της Τούμπας. Την κινητοποίηση στηρίζει και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

  • Σε κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο Ζαγοράς, την Παρασκευή 19 Νοέμβρη, καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ