ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ
Δεκάδες οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της Υγείας - εμπόρευμα

Αναγκαία η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, η ενίσχυση των νοσοκομείων και τα επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ παντού, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

H εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, της Υγείας - εμπόρευμα, που θεωρεί «πολυτέλεια» τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος και τη λήψη μέτρων προστασίας στους εργασιακούς χώρους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε σχολεία και σχολές, αποτυπώθηκε και χτες στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρά την πλημμελή επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας.

Χτες 80 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, 928 άνθρωποι έχουν πεθάνει τις τελευταίες 15 μέρες, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.923 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 547, οι 455 (83,18%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 92 (16,82%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Χαρακτηριστικό της εξάπλωσης είναι ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν χτες κατά 21,1%, φτάνοντας τις 442. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 415 ασθενείς (από 171 πριν από έναν μήνα).

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε τα 8.129, με τα 2.025 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική, 1.345 στη Θεσσαλονίκη, 374 στη Λάρισα, 308 στην Αχαΐα, 212 στη Μαγνησία, ενώ 15 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν πάνω από 100 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 847.188.

Κι όσο η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι «δεν υπάρχει αναζωπύρωση της πανδημίας, απλά γίνονται περισσότερα τεστ», στην 75η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid (αφορά το διάστημα 4 - 10 Νοέμβρη) ξεχωρίζουν τα εξής στοιχεία:

  • Κατά 11,6% αυξήθηκε ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων, ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε αύξηση 13,5%, σε σχέση με μια βδομάδα πριν.
  • Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ήταν 97% και στην Αττική 88%.
  • Κατά 46,7% αυξήθηκε ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων (6.781 κρούσματα, από 4.621).

Με την υπερδιάδοση της πανδημίας να συνεχίζεται ανεξέλεγκτη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει την «κολοκυθιά» εδώ και μια βδομάδα. Από τη μια, εξασφαλίζει «συμβόλαια» στους κλινικάρχες για να διαθέσουν μερικές κλίνες και, από την άλλη, απορρίπτει κάθε συζήτηση για επίταξη άνευ όρων του ιδιωτικού τομέα Υγείας και την αποφασιστική ενίσχυση με μέσα και προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, όπως και το άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ εδώ και μια βδομάδα κάνει διαρροές, με τα ΜΜΕ να τις εμφανίζουν ως «αποκαλυπτικές» πληροφορίες γύρω από το αν θα χρειάζονται rapid tests οι ανεμβολίαστοι προκειμένου να ψωνίσουν στα σούπερ μάρκετ.

Κι αυτό όταν έχει αποδειχθεί πια, και οι ειδικοί με κάθε ευκαιρία το επαναλαμβάνουν, ότι απαιτείται καθημερινός γενικευμένος έλεγχος του πληθυσμού με διαρκή τεστ όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, επικεντρώνοντας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι πανδημικοί δείκτες επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, αφού η όποια παρακολούθηση της εξάπλωσης επαφίεται στην αυτοδιάγνωση.

Την ίδια στιγμή, σε «σίριαλ» μετατρέπονται και οι «επιστρατεύσεις» μερικών δεκάδων ιδιωτών γιατρών, που ακόμα κι αν γίνουν, ως «αντιπερισπασμός» στο δίκαιο αίτημα της επίταξης των μεγάλων κλινικών του ιδιωτικού τομέα, απλά θα στερήσουν ένα πολύτιμο ιατρικό δυναμικό από τις γειτονιές, όπου οι δομές ΠΦΥ είναι ξεχαρβαλωμένες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η συμμετοχή των γιατρών στο κάλεσμά του για να συνεισφέρουν στα νοσοκομεία «αυξάνεται, είναι άνω των 40 στη Βόρεια Ελλάδα», ενώ έκανε γνωστό ότι δίνει νέο «τελεσίγραφο» για να καλύψει... 100 θέσεις πνευμονολόγων, παθολόγων, όσες και πριν από έναν χρόνο, ομολογώντας ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έκανε ούτε τα αυτονόητα. Δεν προσέλαβε ούτε έναν μόνιμο πνευμονολόγο, παθολόγο, εντατικολόγο, αναισθησιολόγο.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα 90 διασωληνωμένοι ασθενείς περίμεναν να βρεθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Οι γιατροί καλούνται να βγάλουν εις πέρας εφημερίες τρόμου και να γίνουν «δήμιοι», ξεδιαλέγοντας περιστατικά που «μπορούν να σωθούν». Τα νοσοκομεία της χώρας γεμίζουν ασφυκτικά και τμήμα τους έχει ήδη μετατραπεί αποκλειστικά σε Covid, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των υγειονομικών δεν δικαιούται να κάνει τεστ επειδή έχει ...εμβολιαστεί. Χιλιάδες χειρουργεία έχουν ακυρωθεί και προστέθηκαν στις λίστες, με την αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνά τα... 2 χρόνια.

Απέναντι σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, η κυβέρνηση επιχειρεί με ψέματα να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, απαντώντας στους υγειονομικούς που διαμαρτύρονται για τις απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας και εργασίας, ανέλαβε να τους ...θυμίσει ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την ενίσχυση του ΕΣΥ, επικαλούμενος «εκατοντάδες νέες ΜΕΘ», που βέβαια στήθηκαν χωρίς τις αντίστοιχες προσλήψεις, με επισφαλείς αναλογίες και ειδικότητες κι ενώ η χώρα πριν από την πανδημία χρειαζόταν 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.

Επικαλέστηκε επίσης την «πίεση που δέχονται ακόμη και τα πιο ισχυρά συστήματα Υγείας στον κόσμο», που κι αυτά μετατράπηκαν σε εκατόμβες νεκρών επιβεβαιώνοντας τη χρεοκοπία των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Εκτός νησιού νεφροπαθείς ασθενείς για τις αιμοκαθάρσεις τους

Δεν καλύπτει τις ανάγκες η ΜΤΦ λόγω έλλειψης γιατρών

Εναν εφιάλτη δίχως τέλος ζουν οι περίπου 35 νεφροπαθείς ασθενείς στη Ζάκυνθο, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, για να μπορέσουν να ζήσουν, αφού το Γενικό Νοσοκομείο του νησιού «ξέμεινε» από γιατρούς στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, μην μπορώντας να καλύψει τις ανάγκες.

Τους τελευταίους μήνες, στη Μονάδα απέμειναν δύο γιατροί, εκ των οποίων ο ένας έχει κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Μάλιστα, όπως μαρτυρούν ασθενείς, θα μπορούσε να έχει σταματήσει, παραμένει όμως, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί.

Ενώ η προβλεπόμενη αντιστοιχία είναι δέκα ασθενείς ανά γιατρό με βάση και το ΚΕΣΥ, γίνεται αντιληπτό ότι απαιτείται να προκηρυχθούν τουλάχιστον τρεις θέσεις, ώστε οι 2 να γίνουν 5, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, σε ασθενείς, και λόγω της κενής θέσης που θα προκύψει λόγω συνταξιοδότησης.

Πρόκειται για τραγική εξέλιξη, αποτέλεσμα της συνεχούς, απ' όλες τις έως και σήμερα κυβερνήσεις, υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με ταυτόχρονη στήριξη και γιγάντωση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το αρμόδιο υπουργείο, οι τοπικές αρχές (βουλευτής, περιφερειακή και δημοτική αρχή) προβάλλουν τη γνωστή επίκληση των «άκαρπων προκηρύξεων», που αποτελεί φτηνή δικαιολογία, για τη μη πλήρωση των απαραίτητων θέσεων σε γιατρούς. Μεταθέτουν έτσι την ευθύνη στους τελευταίους, ενώ η ίδια η κυβέρνηση με τους απαράδεκτους όρους δουλειάς, το αυξημένο κόστος ζωής σε συνθήκες περικοπών, την ανεπαρκή κάλυψη κοινωνικών αναγκών, διαμορφώνει αποτρεπτικούς ή και απαγορευτικούς όρους για την κάλυψη αυτών των κενών.

Φιλοξενείται στην Αθήνα για να κάνει αιμοκαθάρσεις

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 62χρονου νεφροπαθή Σπύρου Ταβουλάρη, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί και να φιλοξενείται σε συγγενικό του σπίτι στην Αθήνα εδώ και 20 μέρες, προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες γι' αυτόν αιμοκαθάρσεις τρεις φορές τη βδομάδα, σε ιδιωτικό κέντρο, με έξοδα της Πρόνοιας.

«Απ' το καλοκαίρι που διαγνώστηκε η ασθένειά μου, μου τονίστηκε ότι πρέπει να μπω σε αυτή τη διαδικασία γιατί δύσκολα θα μπορούσα να εξυπηρετηθώ στη Ζάκυνθο, λόγω έλλειψης προσωπικού», σημείωσε ο ίδιος, που εργαζόταν ως καπετάνιος σε τουριστικά σκάφη, προσθέτοντας:

«Στην κατάστασή μου είναι και άλλοι που έχουν φύγει για Πύργο, Πάτρα και άλλες πόλεις ανάλογα πού μπορούν να μείνουν». Το πρόβλημα είναι τεράστιο, με τους περισσότερους να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού, όπως τόνισε και ο Σπύρος Ταβουλάρης, «είναι αδύνατον να πληρώνεις νοίκια και να μην μπορείς να δουλέψεις. Υποχρεώνεσαι να φιλοξενείσαι σε συγγενείς, φίλους, αν έχεις δυνατότητα, διότι είναι αδύνατα και τα συνεχή ταξίδια».

Αυτά εν μέσω χειμώνα, όπου με δύσκολες καιρικές συνθήκες διακόπτονται οι συγκοινωνίες, σε ένα νησί που «φιγουράρει» στους πρώτους τουριστικούς προορισμούς και εν μέσω της πανδημίας, με την ανθρώπινη ζωή να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΚΚΕ

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται το συγκεκριμένο πρόβλημα στο ΓΝ Ζακύνθου, ενώ πρόσφατα κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο και Νίκο Παπαναστάση, απαιτώντας κάλυψη των κενών και εξασφάλιση της αιμοκάθαρσης των ασθενών, χωρίς οικονομική τους επιβάρυνση, όπως και των συνοδών τους.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα αυτό. Το νοσηλευτικό ίδρυμα λειτουργεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία σε νέο κτίριο, με οργανισμό του παλαιού, δηλαδή μακριά απ' τις σημερινές ανάγκες σε προσωπικό και υπηρεσίες Υγείας. Βασικές ελλείψεις καλύπτουν γιατροί που κάνουν το αγροτικό τους, απογυμνώνοντας εντελώς και τα περιφερειακά ιατρεία.

Απλήρωτες εφημερίες εδώ και έξι μήνες

Μειωμένες 30%, «λόγω μη επαρκούς πίστωσης», και «αναστολή πληρωμών» του 35% της αμοιβής από τον Σεπτέμβρη

Οδεύοντας προς τον τρίτο χρόνο πανδημίας, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, εκτός από την άνιση μάχη που δίνουν καθημερινά με τις τεράστιες, παντός τύπου ελλείψεις, έχουν να αντιμετωπίσουν και το πετσόκομμα των εφημεριών.

Συγκεκριμένα, απλήρωτες παραμένουν οι τακτικές εφημερίες 6 ολόκληρων μηνών στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας της 1ης ΥΠΕ, οι οποίοι τις πληρώθηκαν τελευταία φορά τον Μάη του 2021, όπως και στους γιατρούς των ΚΥ των νησιών που υπάγονται στη 2η ΥΠΕ, οι οποίοι τις πληρώθηκαν τελευταία φορά τον Ιούλη του 2021, ενώ η ίδια απαράδεκτη καθυστέρηση παρατηρείται και στην πληρωμή δεδουλευμένων ωρών του νοσηλευτικού προσωπικού.

Απλήρωτες παραμένουν από τον Μάρτη οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών (αυτές δηλαδή που υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, οι τακτικές εφημερίες των ειδικευμένων γιατρών του Ιούνη πληρώθηκαν μειωμένες κατά 30%, «λόγω μη επαρκούς πίστωσης», (με τα υπόλοιπα χρήματα να δίνονται τον Αύγουστο), ενώ «αναστολή πληρωμών» του 35% της αμοιβής των εφημεριών ισχύει ξανά από τον Σεπτέμβρη (χωρίς να είναι γνωστό πότε και αν θα δοθεί το υπόλοιπο).

Οι δε γιατροί που εργάζονται στα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, και μετακινούνται με «εντέλλεσθε» στο Νοσοκομείο Πύργου, δεν έχουν πληρωθεί για τις εφημερίες «τρόμου» που πραγματοποιούν στη νοσηλευτική μονάδα του Πύργου.

Αυτή είναι η ανταμοιβή των υγειονομικών, που δίνουν μάχη εδώ και 20 μήνες, σε συνθήκες υποστελέχωσης και εντατικοποίησης, με εξουθενωτικά ωράρια, συνεχείς μετακινήσεις, περικοπή ρεπό και αναστολή αδειών του υπάρχοντος ελλιπούς προσωπικού, και εν μέσω διαρκώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, έτσι που να μην εξασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωση για το σύνολο των υπερωριών του προσωπικού.

Το γεγονός καταγγέλλουν η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία. Απαιτούν άμεσα να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών, την έγκαιρη καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών), την αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών και τη θέσπιση αφορολόγητου για τις πρόσθετες εφημερίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ