ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στην συντρόφισσα Καλλιόπη Μπουντούρογλου

Το Σάββατο 27/11 η πολιτική κηδεία, στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου, στις 11 π.μ.

Με μεγάλη συγκίνηση, σύντροφοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, η οικογένεια και οι φίλοι της, θα πουν το τελευταίο «αντίο» στην συντρόφισσα Καλλιόπη (Πούπα) Καρακάση - Μπουντούρογλου, πρώην πρόεδρο της ΟΓΕ, το Σάββατο 27/11, στις 11 π.μ., στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου, όπου θα γίνει η πολιτική κηδεία της. Η Καλλιόπη (Πούπα) Καρακάση - Μπουντούρογλου, επί 47 χρόνια μέλος του Κόμματος, «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη.

Σε ανακοίνωση για τον θάνατό της, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στους δύο γιους της, τους σ. Νίκο και Δημήτρη, στα εγγόνια της και σε όλη την οικογένειά της.

Γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και υπηρέτησε το Κόμμα από το 1974 σε διάφορες υπεύθυνες χρεώσεις μέχρι το τέλος της ζωής της. Εργάστηκε ως επιμελήτρια βιοχημικός στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο μέχρι που διώχθηκε, μαζί με τον σύντροφό της Γιώργο Μπουντούρογλου, λόγω της πολιτικής τους δράσης την περίοδο της προδικτατορικής κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου. Στη συνέχεια, μέχρι τη συνταξιοδότησή της, διατηρούσε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο στο Μαρούσι.

Δραστηριοποιήθηκε αρχικά στο κίνημα κατά των ναρκωτικών, στην ΠΑΣΕΝ και στη συνέχεια στο Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), από το 1975 μέχρι το 1981. Ηταν ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Προοδευτικών Γυναικών Βορείων Προαστίων το 1975, που στη συνέχεια μαζί με άλλους γυναικείους συλλόγους συγκρότησαν την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας το 1976. Διατέλεσε πρόεδρος της ΟΓΕ για 24 χρόνια, από τα τέλη του 1988 μέχρι το 2012, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον προσανατολισμό και στη δράση του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Από το 2005 μέχρι το 21ο Συνέδριο του Κόμματος, το 2021, ήταν μέλος και στη συνέχεια συνεργάτης του Τμήματος της ΚΕ για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Την Καλλιόπη Μπουντούρογλου αποχαιρετά και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Υπήρξε ένας ανήσυχος και γενναίος άνθρωπος, μια εξέχουσα κινηματική προσωπικότητα. Ηξερε να εμψυχώνει και να κινητοποιεί. Πρωτοπόρα και έμπειρη, έδωσε ολόψυχα και αβίαστα όλες της τις δυνάμεις στους στόχους του κινήματός μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Η γυναίκα πρωταγωνίστρια και όχι θεατής

Επιθυμία της ίδιας και της οικογένειας Μπουντούρογλου, αντί στεφάνου να δοθεί οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ. Αποχαιρετώντας την, ο γιος της Νίκος Μπουντούρογλου έστειλε στον «Ριζοσπάστη» το παρακάτω σημείωμα: «Μας άφησε η Μικρασιάτισσα συντρόφισσα, μητέρα και γιαγιά μας, βιοχημικός Καλλιόπη Καρακάση - Μπουντούρογλου (Πούπα), η οποία με απλά λόγια μας δίδαξε πως δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις πολιτικής οικονομίας για να πεισθεί ο εργάτης και η εργάτρια, ο αυτοαπασχολούμενος, η γυναίκα, ο άνεργος, η απολυμένη γυναίκα, ο νέος και η νέα που δεν τολμούν να κάνουν οικογένεια, ο άρρωστος/η στο ράντζο του νοσοκομείου, ο άστεγος/η, ο φτωχός αγρότης και αγρότισσα και τόσοι άλλοι, θύματα του καπιταλισμού, για να σκεφτούν ότι οι κεφαλαιούχοι κάνουν πάρτι, την ώρα που οι εργαζόμενοι, που παράγουν όλο αυτόν τον αμύθητο πλούτο, βιώνουν μαζί με τα παιδιά τους τη βαρβαρότητα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα».

  • Στη μνήμη της συντρόφισσας ΠΟΥΠΑΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ, που στα δύσκολα κράτησε τη σημαία ψηλά, της δυναμικής και ευθυτενούς συντρόφισσάς μας, προσφέρω 50 ευρώ.

Αλέκα Γιαννούση

Με μεγάλη θλίψη ο αποχαιρετισμός στον σύντροφο Γιάννη Σκυλλά

Κηδεύτηκε με πολιτική τελετή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κάλυμνο

Σε κλίμα συγκίνησης και βαθιάς θλίψης, το τελευταίο «αντίο» είπαν την περασμένη Τετάρτη στον σ. Γιάννη Σκυλλά η οικογένειά του, σύντροφοι και φίλοι του στην Κάλυμνο. Η πολιτική κηδεία έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο χωριό Αγ. Θεόδωροι στο Βαθύ. Ο σ. Γιάννης «έφυγε» από τη ζωή το πρωί της Κυριακής 21 Νοέμβρη.

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και της "Σύγχρονης Εποχής" αποχαιρετούμε σήμερα τον σύντροφο Γιάννη Σκυλλά, έναν σεμνό και αφοσιωμένο στα ιδανικά του ΚΚΕ αγωνιστή. Ο σ. Γιάννης, αγωνιστής της ζωής, έδωσε με παλικαριά την τελευταία του μάχη, αυτήν τη φορά για να κρατηθεί στη ζωή. Δεν τα κατάφερε. Και αυτό μας γεμίζει θλίψη.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σ' αυτό το μικρό χωριό της Καλύμνου που τον αποχαιρετάμε σήμερα. Ο σ. Γιάννης έγινε μέλος της ΚΝΕ σε ηλικία 17 ετών στην Κάλυμνο και μέλος του Κόμματος τρία χρόνια αργότερα, το 1977, ως φοιτητής στα Γιάννενα. Στην κομματική του ζωή υπηρέτησε το Κόμμα και την ΚΝΕ από διάφορες στελεχικές χρεώσεις, όπως Γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής φοιτητών στα Γιάννενα, Γραμματέας ΚΟΒ στην Κάλυμνο, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Γραμματέας της ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων της ΚΟΑ, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Εργατοϋπαλλήλων της ΚΟΑ. Γεύτηκε τη σύλληψη και την καταδίκη από το αστικό κράτος για αφισοκόλληση, διανομή προκηρύξεων και διακίνηση "Ριζοσπάστη".

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, των συντρόφων σου στη "Σύγχρονη Εποχή", στην εφημερίδα σου, τον "Ριζοσπάστη" και την "Κομμουνιστική Επιθεώρηση", τα θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη σου σύντροφο Ρόζη, στην αγαπημένη σου κόρη Δανάη, στ' αδέρφια σου και σε όλους τους οικείους σου».

Στον αποχαιρετισμό του ο Σάκης Χούλλης, μέλος της ΤΕ Βόρειας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Εμεινες πιστός και αγωνιζόσουν για τα ανώτερα ιδανικά που υπηρετεί το ΚΚΕ, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τίμησες μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής σου αυτά τα ιδανικά με την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ. Εμείς, που πήραμε τη σκυτάλη από τη δική σου γενιά, δίνουμε σήμερα υπόσχεση ότι θα ακολουθήσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τον βηματισμό σου».

Στον χαιρετισμό του ο Μικές Σκυλλάς, ανιψιός του Γιάννη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αγάπη του Γιάννη Σκυλλά για τη γενέτειρά του, τους συντρόφους και την οικογένειά του και κατέληξε λέγοντας: «Νιώθω την ανάγκη να σου πω πόσο σε θαύμασα σ' όλη την πορεία της ζωής σου για την ακλόνητη στάση σου απέναντι σε αυτά που πίστευες και για την ταπεινή, ειλικρινή και γεμάτη αγάπη καρδιά που είχες!». Με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρέτησε τον Γιάννη Σκυλλά και η σύζυγός του Ρόζη.

Προσφορές στη μνήμη του
  • Ο Γιάννης ήταν παράδειγμα σταθερότητας στις δύσκολες καμπές, αθόρυβης και ουσιαστικής προσφοράς σε κάθε χρέωση του Κόμματος. Συνέχισε την προσπάθεια να συμβάλλει στη «Σύγχρονη Εποχή» κι όταν κλονίστηκε σοβαρά η υγεία του. Οσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν θα θυμούνται έναν σύντροφο που έβαζε μπροστά το εμείς κι όχι το εγώ. Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και φίλου ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΥΛΛΑ προσφέρω 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Τεχνικών Εταιρειών (Β/Α).

Μάκης Παπαδόπουλος

  • Στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΥΛΛΑ οι εργαζόμενοι της «Σύγχρονης Εποχής» προσφέρουν 510 ευρώ στο ΚΚΕ.
Συγκινητικός ο απόηχος της εκδήλωσης του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο

Η Καλλιόπη Βλάσση, κόρη του Θρασύβουλου Βλάσση, έστειλε στην Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας το ακόλουθο κείμενο για την εκδήλωση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Λαζαρέτο:

«Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ για την τιμή που απέδωσε στον λαό μας για τα βάσανα και το αίμα του την Κατοχή και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Για τη χαρά που έδωσε σε όλους μας στην Κέρκυρα. Για τον ύμνο του στην αγωνιστικότητα, στα δημοκρατικά αισθήματα, στην ανθρωπιά του λαού του νησιού μας. Για την ευγνωμοσύνη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στον λαό μας σχετικά με τη βοήθεια που προσέφερε στους έγκλειστους στις φυλακές και στο Λαζαρέτο κομμουνιστές αγωνιστές όλα εκείνα τα χρόνια.

Στη Λευκίμμη, σε κρησφύγετο της οικογένειάς μας, είχαμε δεχθεί τότε και τον κατοπινό πρόεδρο του ΚΚΕ Απόστολο Γκρόζο, όταν απελευθερώθηκε από το Λαζαρέτο και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση στην Κέρκυρα. Η εκδήλωση στο Λαζαρέτο ήταν ένα από τα πιο συγκλονιστικά πράγματα που έχω ζήσει. Είδα εκεί και πολλούς άλλους ανθρώπους που δεν περίμενα να δω και χάρηκα ακόμα περισσότερο. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Μας έκανε όλους νομίζω πολύ υπερήφανους».

Ο Θρασύβουλος Βλάσσης εκτελέστηκε το 1949 στα Ιωάννινα, μαζί με τον κομμουνιστή εξάδελφό του Θανάση Βλάσση, επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και να καταδικάσει την απόφαση πολλών νέων της Λευκίμμης να στρατευτούν στον αγώνα του ΔΣΕ στα βουνά της Ηπείρου.

Σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία του επικεφαλής του ΕΑΜ στη Λευκίμμη, Στέφανου Γκούση, ο Θρασύβουλος Βλάσσης ήταν ο πιο θαρραλέος αγωνιστής του ΕΑΜ στην περιοχή και εκείνος ήταν που ηγήθηκε της απίστευτης επιχείρησης, εν μέσω ναζιστικών μπλόκων, φυγάδευσης στην πόλη της Κέρκυρας από τη Λευκίμμη δέκα Αμερικανών αεροπόρων, προκειμένου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1944 να μεταφερθούν από τον - δολοφονημένο από κρατικά πυρά το 1946 - ΕΛΑΣίτη αξιωματικό Αλέκο Πρίφτη σε συμμαχική αποστολή στην Ηπειρο.

Για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών

Πλήθος εκδηλώσεων παρουσίασης της πρότασης του Κόμματος «Για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας» προγραμματίζουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Σε πανεπιστήμια της Αθήνας τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

-- Στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ΕΜΠ τη Δευτέρα 29/11 στη 1 μ.μ., στα νέα κτίρια Ηλεκτρολόγων, αίθουσα 6, με ομιλητές τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Ευάγγελο Χριστοφόρου, καθηγητή στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

-- Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς ΕΜΠ την Τρίτη 30/11, στις 2 μ.μ., στην αίθουσα Ζ101, με ομιλήτρια την Αφροδίτη Κτενά, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, δρ. ηλεκτρολόγο μηχανικό, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ.

-- Στους Ναυπηγούς Μηχανικούς ΕΜΠ την Τρίτη 30/11, στις 2.30 μ.μ., στην αίθουσα 201 (κτίριο Δ), με ομιλητές τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και τον Ηλία Μπιλάλη, υποψήφιο διδάκτορα Ναυπηγών Μηχανικών ΕΜΠ, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ.

Αντίστοιχη εκδήλωση προγραμματίζουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κοζάνη την Κυριακή 28/11, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης. Θα μιλήσει ο Πάρης Ζάμπας, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ