Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στην συντρόφισσα Καλλιόπη Μπουντούρογλου

Το Σάββατο 27/11 η πολιτική κηδεία, στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου, στις 11 π.μ.

Με μεγάλη συγκίνηση, σύντροφοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, η οικογένεια και οι φίλοι της, θα πουν το τελευταίο «αντίο» στην συντρόφισσα Καλλιόπη (Πούπα) Καρακάση - Μπουντούρογλου, πρώην πρόεδρο της ΟΓΕ, το Σάββατο 27/11, στις 11 π.μ., στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου, όπου θα γίνει η πολιτική κηδεία της. Η Καλλιόπη (Πούπα) Καρακάση - Μπουντούρογλου, επί 47 χρόνια μέλος του Κόμματος, «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη.

Σε ανακοίνωση για τον θάνατό της, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στους δύο γιους της, τους σ. Νίκο και Δημήτρη, στα εγγόνια της και σε όλη την οικογένειά της.

Γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και υπηρέτησε το Κόμμα από το 1974 σε διάφορες υπεύθυνες χρεώσεις μέχρι το τέλος της ζωής της. Εργάστηκε ως επιμελήτρια βιοχημικός στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο μέχρι που διώχθηκε, μαζί με τον σύντροφό της Γιώργο Μπουντούρογλου, λόγω της πολιτικής τους δράσης την περίοδο της προδικτατορικής κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου. Στη συνέχεια, μέχρι τη συνταξιοδότησή της, διατηρούσε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο στο Μαρούσι.

Δραστηριοποιήθηκε αρχικά στο κίνημα κατά των ναρκωτικών, στην ΠΑΣΕΝ και στη συνέχεια στο Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), από το 1975 μέχρι το 1981. Ηταν ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Προοδευτικών Γυναικών Βορείων Προαστίων το 1975, που στη συνέχεια μαζί με άλλους γυναικείους συλλόγους συγκρότησαν την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας το 1976. Διατέλεσε πρόεδρος της ΟΓΕ για 24 χρόνια, από τα τέλη του 1988 μέχρι το 2012, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον προσανατολισμό και στη δράση του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Από το 2005 μέχρι το 21ο Συνέδριο του Κόμματος, το 2021, ήταν μέλος και στη συνέχεια συνεργάτης του Τμήματος της ΚΕ για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Την Καλλιόπη Μπουντούρογλου αποχαιρετά και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Υπήρξε ένας ανήσυχος και γενναίος άνθρωπος, μια εξέχουσα κινηματική προσωπικότητα. Ηξερε να εμψυχώνει και να κινητοποιεί. Πρωτοπόρα και έμπειρη, έδωσε ολόψυχα και αβίαστα όλες της τις δυνάμεις στους στόχους του κινήματός μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Η γυναίκα πρωταγωνίστρια και όχι θεατής

Επιθυμία της ίδιας και της οικογένειας Μπουντούρογλου, αντί στεφάνου να δοθεί οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ. Αποχαιρετώντας την, ο γιος της Νίκος Μπουντούρογλου έστειλε στον «Ριζοσπάστη» το παρακάτω σημείωμα: «Μας άφησε η Μικρασιάτισσα συντρόφισσα, μητέρα και γιαγιά μας, βιοχημικός Καλλιόπη Καρακάση - Μπουντούρογλου (Πούπα), η οποία με απλά λόγια μας δίδαξε πως δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις πολιτικής οικονομίας για να πεισθεί ο εργάτης και η εργάτρια, ο αυτοαπασχολούμενος, η γυναίκα, ο άνεργος, η απολυμένη γυναίκα, ο νέος και η νέα που δεν τολμούν να κάνουν οικογένεια, ο άρρωστος/η στο ράντζο του νοσοκομείου, ο άστεγος/η, ο φτωχός αγρότης και αγρότισσα και τόσοι άλλοι, θύματα του καπιταλισμού, για να σκεφτούν ότι οι κεφαλαιούχοι κάνουν πάρτι, την ώρα που οι εργαζόμενοι, που παράγουν όλο αυτόν τον αμύθητο πλούτο, βιώνουν μαζί με τα παιδιά τους τη βαρβαρότητα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα».

  • Στη μνήμη της συντρόφισσας ΠΟΥΠΑΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ, που στα δύσκολα κράτησε τη σημαία ψηλά, της δυναμικής και ευθυτενούς συντρόφισσάς μας, προσφέρω 50 ευρώ.

Αλέκα Γιαννούση


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ