Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Μέσα στο βεληνεκές των ρωσικών πυραύλων από τις βάσεις της Συρίας

Ξεκάθαρη αναφορά στους κινδύνους που προκύπτουν για τον ελληνικό λαό από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ανταγωνισμό ΝΑΤΟ, Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή

Πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας σε βάση της Συρίας
Πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας σε βάση της Συρίας
Αναλύοντας περαιτέρω την κατάσταση στην περιοχή, η έκθεση περιγράφει την Ανατ. Μεσόγειο ως «καζάνι ανταγωνισμών που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών συγκρούσεων». Στους παράγοντες που την καθιστούν κρίκο στους ανταγωνισμούς, περιλαμβάνονται πρώτα απ' όλα οι σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ, τα οποία χαρακτηρίζονται σημαντικά για τις ΗΠΑ, καθώς μπορούν να υποστηρίξουν άμεσα τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η έκθεση παρακολουθεί επίσης την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή από τις ανταγωνίστριες δυνάμεις και ειδικά από τη Ρωσία, η οποία εξοπλίζει τις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις της στη Συρία με πυραύλους κρουζ εδάφους - εδάφους και πλοίων, «των οποίων το βεληνεκές εκτείνεται από το Ραμάντι (πόλη κοντά στη Βαγδάτη) μέχρι τη Ρόδο».

Είναι φανερό δηλαδή ότι τα νότια νησιωτικά εδάφη της χώρας μας βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές ενδεχόμενων ρωσικών αντιποίνων, στο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης όξυνσης της αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόσταση από τη Λαττάκεια της Συρίας, όπου είναι εγκαταστημένες οι ρωσικές δυνάμεις, έως την πόλη της Ρόδου σε ευθεία γραμμή στον χάρτη είναι μόλις 60 χλμ., μικρότερη από την απόσταση που έχει η Αλεξανδρούπολη από τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία. Οι βάσεις αυτές - σύμφωνα με την ισραηλινή έκθεση - μετατρέπονται σε υλικοτεχνικούς και επιχειρησιακούς κόμβους για τις δυνάμεις της Ρωσίας στη Μεσόγειο, που περιλαμβάνουν «υποβρύχια, φρεγάτες και κορβέτες εξοπλισμένες με πυραύλους "Kalibr", απειλώντας τους στόλους του ΝΑΤΟ».

Αναφορά γίνεται επίσης στην παρουσία της Κίνας στην περιοχή, που αυξάνει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική της επιρροή σε Ασία και Αφρική, ενώ τονίζεται πως οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις κατέχουν ή λειτουργούν πλέον βασικά ιταλικά, ελληνικά και ισραηλινά λιμάνια. Οσον αφορά το Ιράν, το JINSA υποστηρίζει ότι αναπτύσσει - κυρίως μέσω της Συρίας - προηγμένα πυραυλικά συστήματα, που μπορούν να απειλήσουν στόχους στην Ανατ. Μεσόγειο, στο πρότυπο της στρατηγικής που το ίδιο εφαρμόζει στον Περσικό Κόλπο.

Τέλος, ως παράγοντας όξυνσης των ανταγωνισμών αναφέρεται και η πολιτική της Τουρκίας, που «αυξάνει τους κινδύνους περιφερειακών συγκρούσεων», αν και παραδέχεται πως αυτή «περιστασιακά επικαλύπτεται με τη στάση της ίδιας της Αμερικής προς την περιοχή, εξισορροπώντας τη Ρωσία σε ορισμένα θέατρα», αποτυπώνοντας έτσι μια πλευρά του σύνθετου παζαριού της τουρκικής αστικής τάξης με τις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα προσφέρει «εναλλακτικές σε περίπτωση που πιθανή κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων οδηγήσει τις ΗΠΑ στην ανάγκη απόσυρσης στοιχείων από την Τουρκία - μια πιθανότητα για την οποία οι ΗΠΑ επειγόντως χρειάζεται να αναπτύξουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ