Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Πάνω από 1,5 εκατομμύριο οι θάνατοι στην Ευρώπη, καταρρέουν ξανά τα νοσοκομεία

«Ανησυχία» για τη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από Covid-19 στην Ευρώπη (στην αντίστοιχη περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που περιλαμβάνει 53 χώρες), ενώ η πανδημία βρίσκεται σε νέα έξαρση, με τα δημόσια συστήματα Υγείας να παραμένουν αθωράκιστα για ακόμα μια χρονιά και τα νοσοκομεία να έχουν καταρρεύσει ακόμη και σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.

Κι ενώ τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση του κορονοϊού, όπως τόνισε και πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης, προστασίας και μείωσης της διασποράς δεν λαμβάνεται, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α.

Στη Γερμανία η κατάσταση είναι δραματική «όπως ποτέ πριν στη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, προειδοποιώντας ότι μόνο μια δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών θα μπορούσε να ανακόψει το τέταρτο κύμα. Η απερχόμενη καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, φέρεται να πρότεινε ολικό lockdown, κάτι που απέρριψε ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελεύθερων. Η χώρα ξεπέρασε τους 100.000 επίσημα καταγεγραμμένους νεκρούς.

Η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας ετοιμάζεται για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας να χρησιμοποιήσει τις αποκαλούμενες «ιπτάμενες ΜΕΘ», μεταφέροντας βαριά νοσούντες από COVID-19 σε άλλα τμήματα της χώρας για να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία που δέχονται τεράστια πίεση.

Στην Ολλανδία - με το 85% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο - οι συνέπειες της πανδημίας, των διαχρονικών ελλείψεων, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων στο σύστημα Υγείας και η απουσία προληπτικών μέτρων μείωσης της διασποράς έχουν «γονατίσει» και φέτος τα νοσοκομεία, με βαρύ τίμημα για όλους τους ασθενείς. Εδώ και βδομάδες έχει ανακοινωθεί ότι ορισμένα νοσοκομεία έχουν ακυρώσει θεραπείες και χειρουργεία, ενώ την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι έχουν σταματήσει χημειοθεραπείες και μεταμοσχεύσεις οργάνων για να απελευθερώσουν ΜΕΘ.

Η αθλιότητα της πολιτικής του Φαρμάκου - εμπόρευμα, που μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ των επιστημονικών/τεχνολογικών επιτευγμάτων και των λαϊκών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι στις πιο φτωχές χώρες ο εμβολιασμός δεν καλύπτει πάνω από το 6% του πληθυσμού, την ώρα που οι φαρμακοβιομηχανίες των εμβολίων αποκομίζουν 93,6 εκατομμύρια τη μέρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που εγκυμονεί κινδύνους για νέες μεταλλάξεις, όπως της Μποτσουάνα, που προκαλεί διεθνή ανησυχία.

Στη Βρετανία επιστήμονες της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Υγείας θεωρούν το νέο αυτό στέλεχος το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια, ενώ κρούσματα της νέας παραλλαγής εντοπίστηκαν και στο Βέλγιο.

Μια σειρά από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες όπως και η ΕΕ προανήγγειλαν απαγόρευση ταξιδιών από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες, ενώ ο ΠΟΥ, που συνεδρίασε για το θέμα, κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν λίγες βδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής σε θεραπείες και εμβόλια.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αποφασίστηκε ότι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να εισέρχονται μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης. Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους πρεσβείες, ενώ κατά την άφιξή τους θα γίνεται καθολικός έλεγχος με rapid test. Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 μέρες και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκαταλειμμένος ο λαός στην «ατομική ευθύνη» και στα πρωτόκολλα - λάστιχο (2022-01-04 00:00:00.0)
Σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου (2021-10-28 00:00:00.0)
Στην τσέπη επιβατών και εργαζομένων επαφίεται η διενέργεια τεστ (2020-08-21 00:00:00.0)
Αρνητικά αποτελέσματα για τον Κινέζο (2003-06-26 00:00:00.0)
Τεράστιες ευθύνες για τη συρρίκνωση υπηρεσιών (1999-01-21 00:00:00.0)
Παράγωγα μιας παράλογης πολιτικής (1999-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ