Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Παράγωγα μιας παράλογης πολιτικής

Στα υπόγεια του νοσοκομείου βρίσκεται ο εξοπλισμός για τις προληπτικές εξετάσεις με τις τεχνικές μοριακής βιολογίας, που θα διασφάλιζε τα παράγωγα του αίματος από μόλυνση απ' τον ιό του ΕΪΤΖ και τις ηπατίτιδες

Στοιχεία παραλογισμού μπορεί να διαπιστώσει κανείς στις κυβερνήσεις, που ασκούν τα τελευταία χρόνια πολιτική στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα μετά το τραγικό συμβάν της μόλυνσης τριών ατόμων απ' τον ιό του ΕΪΤΖ ύστερα από μετάγγιση αίματος.

Οσον αφορά τη μόλυνση απ' τον ιό του ΕΪΤΖ με μολυσμένο αίμα που προέρχεται από δότη "σιωπηλού παραθύρου" - που δεν μπορεί δηλαδή να ανιχνευτεί μόλις κάποιος δώσει αίμα - είναι μια πιθανότητα που μπορεί να συμβεί μια φορά στο ένα εκατομμύριο μονάδες αίματος. Αυτή η περίπτωση, σύμφωνα με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, είναι το ρίσκο μια φορά στο ένα εκατομμύριο σε μια μετάγγιση αίματος...

Ομως η μη εφαρμογή των τεχνικών πρόληψης με μοριακή βιολογία (PCR) στα παράγωγα του αίματος (όπως η λευκωματίνη) είναι ζήτημα που εντάσσεται στα πλαίσια των εξωφρενικών αποφάσεων των ηγεσιών του υπουργείου Υγείας που υπακούει στη λογική των περικοπών και σε κάθε είδους μικροκομματικές λογικές. Η τεχνική αυτή στα παράγωγα του αίματος δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης της μόλυνσης ευθύς εξ αρχής τόσο απ' τον ιό του ΕΪΤΖ όσο και από τους ιούς των διαφόρων μορφών ηπατίτιδας στα παράγωγα του αίματος.

Η τεχνική της μοριακής βιολογίας (PCR) εφαρμόζεται στη χώρα μας για διαγνωστικούς λόγους και για παρακολούθηση της θεραπείας των ασθενών με ΕΪΤΖ. Ομως, η τεχνική αυτή δεν εφαρμόζεται εκεί που πρέπει να εφαρμοστεί. Δηλαδή στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Παραγώγων Αίματος. Κάθε αποστολή πλάσματος στην Ελβετία (2.500 περίπου ασκοί τη βδομάδα), ανταλλάσσεται με 500 φιαλίδια λευκωματίνης.

Το δραματικό είναι ότι το Κέντρο Παραγώγων εδώ και δυόμισι χρόνια γνώρισε περιπέτειες όσον αφορά την ίδια την ύπαρξή του, καθώς αποφασίστηκε να μεταστεγαστούν εκεί άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Και παρέμεινε εκεί μετά απ' τη σθεναρή παρέμβαση εκείνων που το υπηρετούν, στο Κρατικό της Νίκαιας. Εξίσου, όμως δραματικό είναι το γεγονός ότι στα υπόγεια του Κρατικού της Νίκαιας υπάρχει όλος ο εξοπλισμός για εξετάσεις με τη μέθοδο της PCR και δε λειτουργεί, γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση του υπουργείου Υγείας, που θα μεταφράζεται σε χορήγηση χώρων και στην επάνδρωση του Κέντρου με προσωπικό.

Αντίθετα, η πολιτική του υπουργείου Υγείας μεταφράζεται σε εκδηλώσεις επίδειξης δήθεν βελτίωσης της καθημερινής δυνατότητας πρόσβασης πολιτών στα νοσοκομεία, όπως συνέβη στις 9.12.1998, που ο νέος υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, με κουστωδία υπουργών και παραγόντων του ΠΑΣΟΚ θεμελίωσαν το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας. Σημειώνεται ότι στις 9.12.1998 ο πρόεδρος του Κρατικού Νίκαιας Στ. Μιχαλάκος δεσμεύτηκε ότι θα επαναλειτουργήσει το Κέντρο Αίματος και Πλάσματος.

Τελικά όμως, ήρθαν οι εξελίξεις και βρήκαν τον εξοπλισμό για την τεχνική με PCR στα υπόγεια του Κρατικού Νίκαιας και τη χώρα μας εκτεθειμένη διεθνώς διότι ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός - που χρησιμοποιεί τη μέθοδο PCR - κατέστρεψε 20.000 μονάδες αίματος, καθώς βρήκε ορισμένες από αυτές μολυσμένες από ηπατίτιδα!

Το θέμα της ασφάλειας των μεταγγίσεων απασχόλησε χτες την Επιτροπή Αιμοδοσίας, που συνεδρίασε με την παρουσία του υφυπουργού Υγείας Ν. Φαρμάκη.Ο υφυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την πρόθεση για τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Είναι μια παλιότερη επιλογή για το Τατόι, η οποία όμως έρχεται στην επιφάνεια, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ρώσικη ρουλέτα» οι μεταγγίσεις(2006-09-13 00:00:00.0)
Καθυστερούν οι σύγχρονοι έλεγχοι(2002-11-16 00:00:00.0)
Αποζημίωση για μόλυνση από τον ιό του ΕΪΤΖ(2001-07-31 00:00:00.0)
Τεράστιες ευθύνες για τη συρρίκνωση υπηρεσιών(1999-01-21 00:00:00.0)
Το κλειστό εργαστήριο και τα "κλειστά" αυτιά(1996-04-30 00:00:00.0)
Μοναδικό κι ερμητικά κλειστό(1996-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ