Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΑΣΜΑ ΑΙΜΑΤΟΣ
Καθυστερούν οι σύγχρονοι έλεγχοι

Την καθυστέρηση εισαγωγής των σύγχρονων μεθόδων ελέγχου του αίματος από λοιμώδη νοσήματα επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αιματολογική Εταιρία (ΕΑΕ) με αφορμή την ανεύρεση μολυσμένου με ηπατίτιδα C πλάσματος αίματος που στάλθηκε στην Ολλανδία απ' τη χώρα μας.

Η πιθανότητα μόλυνσης με ηπατίτιδα C μετά από μετάγγιση είναι πολύ μικρή (1:103.000) σημειώνει η ΕΑΕ και μπορεί να μειωθεί με την εφαρμογή μεθόδων όπως η PCR. Ωστόσο, όμως, και αυτή η μέθοδος δεν έχει εφαρμοστεί στη χώρα μας κατά παρέκκλιση ακόμα και αυτών των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η PCR εφαρμόζεται μόνο πιλοτικά στο κέντρο παραγώγων «Ηλίας Πολίτης» στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας από το Μάρτη του 2000 και - όπως σημειώνει η ΕΑΕ - η καθυστέρηση εναρμόνισης, που πράγματι υπάρχει, με την οδηγία της ΕΕ, αντικατοπτρίζει γενικότερα το ρυθμό προσαρμογής της χώρας μας σε όλους τους τομείς.

Το Κέντρο Παραγώγων «Ηλίας Πολίτης» αναζητεί τη μολυσμένη ή τις μολυσμένες μονάδες πλάσματος για την ανεύρεση και τον έλεγχο των δυνητικών ληπτών του αντίστοιχου αίματος και καλεί τους Ελληνες να δίνουν αίμα, αφού «η αιμοδοσία που προέρχεται από συνειδητοποιημένους εθελοντές αιμοδότες αποτελεί την ασφαλέστερη δικλείδα για τον περιορισμό της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων από τη μετάγγιση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ