Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ - ΚΗΦΙΣΟΣ
Διαχρονικές οι κυβερνητικές ευθύνες

Την ανεπαρκή χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος

Τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ για τις πλημμύρες στον Κηφισό ανέδειξε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που ανέπτυξε, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Η Ερώτηση είχε κατατεθεί από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και απευθυνόταν στον πρωθυπουργό, αλλά επειδή ο τελευταίος απουσίαζε στο εξωτερικό στη θέση του απάντησε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέδωσε τα προβλήματα στον Κηφισό στη χρόνια τσιμεντοποίηση της Αττικής, αφού είπε ότι έχουν μπαζωθεί 550 χιλιόμετρα ρεμάτων και ποταμών. Ισχυρίστηκε ότι από το 1980 το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει τα σχετικά έργα, αλλά ομολόγησε ότι οι κυβερνήσεις δε διέθεσαν τις απαραίτητες πιστώσεις, λέγοντας πως «απαιτούνται τεράστιοι πόροι». Παρ' όλα αυτά είπε ότι από το 1994 υλοποιούνται στον Κηφισό έργα της τάξης των 340 δισ. δρχ. ενώ μέχρι το 2008 θα γίνουν έργα που απαιτούν 645 εκατομμύρια Ευρώ.

Η Β. Παπανδρέου απέδωσε την ελλιπή χρηματοδότηση στο ότι τα έργα αυτά δε συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κονδύλια και αναφερόμενη συγκεκριμένα στον Κηφισό, είπε ότι είναι ανεπαρκής η διατομή του και προβληματική η εκβολή του και παραδέχτηκε ότι δεν αντιμετωπίστηκε ως ενιαίο έργο. Οσον αφορά την πρόσφατη (τέταρτη σε λίγο καιρό) πλημμύρα, είπε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν ικανοποιητικά και τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν μόνο από ένα ανοιχτό παραπέτασμα. Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του Ρέντη, ισχυρίστηκε ότι ήταν άμεσα τα μέτρα για την αποζημίωσή τους και ήδη έχει χορηγηθεί η σχετική οικονομική βοήθεια σε 451 δικαιούχους.

Διαχρονικές είναι οι ευθύνες για την κατάσταση στον Κηφισό και τις έχουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, είπε στην τοποθέτησή του ο Αντ. Σκυλλάκος. Ευθύνες, τόνισε, υπάρχουν και για τις πρόσφατες πλημμύρες και δεν μπορεί η κυβέρνηση να τα ρίχνει στις γέφυρες που υπήρχαν και στους εργολάβους, γιατί αυτή είναι που τους διαλέγει.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι από τις απαντήσεις που δίνει στη Βουλή το ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ και οκτώ χρόνια, προκύπτει ότι διατέθηκαν μόνο 200 δισ. δρχ. για έργα, τη στιγμή που μόνο για τη στοιχειώδη προστασία απαιτούνται τουλάχιστον 400 δισ. δρχ. Με αυτούς τους ρυθμούς, παρατήρησε, θα περάσουν 16 χρόνια για να ολοκληρωθούν τα έργα και στο διάστημα αυτό θα έχουμε συνεχώς πλημμύρες και πνιγμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ