Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τον... αστυνόμο τους αποκτούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Αρμόδια για όλο το Δημόσιο η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας

Οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα αποκτήσουν τον... αστυνόμο τους. Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, θα επιλαμβάνεται υποθέσεων που αφορούν αδικήματα δωροδοκίας και εκβίασης από δημόσιους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα «καθίσταται αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη των προβλεπομένων από τα άρθρα 235, 236 και 385 του ΠΚ εγκλημάτων (δωροδοκία και εκβίαση) που διαπράττονται από δημόσιους υπάλληλους και λειτουργούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται από τις διατάξεις του Ν. 1256/1982».

Το νομοσχέδιο ισχυρίζεται πως στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαφθοράς ορισμένων επίορκων δημόσιων υπαλλήλων. Ομως, η διαφθορά που μαστίζει σήμερα τη δημόσια διοίκηση δεν αφορά μόνο κάποιους υπαλλήλους, αλλά και αυτούς που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν την πολιτική που καθορίζει το χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης ως θεραπαινίδας των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Ως πρώτο σχόλιο ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι «και αυτή η ρύθμιση εντάσσεται στα πλαίσια της αυταρχικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και της αστυνόμευσης των δημόσιων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση επιδιώκει να χειραγωγήσει τους δημόσιους υπάλληλους τώρα που εφαρμόζει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της δημόσιας διοίκησης, οι όποιες είναι στην κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας δημόσιας διοίκησης ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικότερα για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων και της παγκοσμιοποίησης».

Με το ίδιο νομοσχέδιο μεταφέρεται από τις Νομαρχίες στην Αστυνομία η αρμοδιότητα έκδοσης διαβατηρίων. Επίσης θα αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που σήμερα έχουν φτάσει περίπου τις 50.000, αφού παρέχεται με διατάξεις του εξουσιοδότηση, ώστε οι οργανικές επί θητεία θέσεις ειδικών φρουρών να αυξηθούν (με Προεδρικό Διάταγμα).

Με άλλες διατάξεις επιχειρείται η κατ' εξαίρεση του νόμου για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, πρόσληψη πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης.

Εξαλλου προβλέπεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση διαπίστευσης, η οποία χορηγείται από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, η διενέργεια ελέγχου από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ) της ΕΛΑΣ. Η γνώμη της ΔΑΟΑ θα είναι αρνητική εφόσον ο υποψήφιος για διαπίστευση είναι καταχωρημένος στο σύστημα Σένγκεν ή στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών και υφίστανται σε βάρος του λόγοι εθνικής ασφάλειας ή σοβαροί λόγοι δημόσιας τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ