Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΡΙΚΟΜΕΞ»
Λιγόστεψαν οι υπεύθυνοι της κατάρρευσης

Εξι άτομα παραπέμπονται από το Συμβούλιο Εφετών για να δικαστούν αντί για 11 που παραπέμπονταν αρχικά από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών

Εξι άτομα παραπέμπονται τελικά να δικαστούν για το «χάρτινο» κτίριο της «ΡΙΚΟΜΕΞ», που κατέρρευσε από το σεισμό της 7-9-1999, με αποτέλεσμα να χάσουν άδικα τη ζωή τους 39 εργαζόμενοι και να τραυματιστούν σοβαρά δεκάδες άλλοι. Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με το υπ' αριθμό 2512/2002 βούλευμά του... μείωσε από 11 σε έξι τα άτομα που πρέπει να παραπεμφθούν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ως υπαίτιοι της κατάρρευσης και των θανάτων, για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και κατά συναυτουργία».

Πρόκειται για μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ», αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είχε παραπέμψει 11 υπεύθυνους. Για τους υπόλοιπους πέντε, το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι δε γνώριζαν για τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν στη «ΡΙΚΟΜΕΞ». Το Συμβούλιο Εφετών κλήθηκε να αποφανθεί για την υπόθεση μετά από έφεση κατά του πρωτόδικου βουλεύματος που άσκησαν οι κατηγορούμενοι.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα επισημαίνεται ότι κατά την ανέγερση του εργοστασίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ» το τελευταίο εξάμηνο του 1981, στην οδό Τατοΐου 1 στο Μενίδι, έγινε σωρεία παραβιάσεων: Υπήρξαν ελλείψεις στα υποστυλώματα, τοποθετήθηκαν πλάκες χωρίς δοκούς κατευθείαν στα υποστυλώματα και μάλιστα χωρίς διαπλάτυνση των κεφαλών τους.

Επίσης, χτίστηκαν υπόγεια ανοιχτά χωρίς τοιχία κατά το 50% περίπου του μήκους της περιμέτρου, ενώ όπου υπήρχαν τοιχία ήταν ασύνδετα με το σκελετό και χωρίς καμιά θεμελίωση, δε χτίστηκαν τοιχώματα ακαμψίας και αντοχής κυρίως έναντι σεισμού (διαπιστώθηκαν τοιχώματα με ελλιπή και πλημμελή όπλιση και σύνδεση με τις πλάκες γύρω από τους δύο ανελκυστήρες και από το κύριο κλιμακοστάσιο, φυτευτό τοίχωμα πάνω από το στέγαστρο και την είσοδο κτιρίου), στη στατική μελέτη δεν είχε ληφθεί υπόψη η αρχιτεκτονική μελέτη, λειτουργούσαν μηχανήματα με φορτίο μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο και γενικά δεν εφαρμόστηκαν πλήρως οι διατάξεις του αντισεισμικού κανονισμού.

Οι παραλείψεις αυτές των υπεύθυνων του εργοστασίου και η σωρεία των κατασκευαστικών λαθών επέδρασαν δυσμενώς στη στατική αντοχή του κτιρίου με τα τραγικά αποτελέσματα.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το 1992 οι υπεύθυνοι της «ΡΙΚΟΜΕΞ» προχώρησαν στη δημιουργία ενός πλήρους αυθαίρετου ορόφου πάνω από το ισόγειο, «επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το κτίριο από άποψη στατικής και αντοχής», καθώς και στην αυθαίρετη κατασκευή τρίτου υπογείου με οπλισμένο σκυρόδεμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ