Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οχι στην τρομο-υστερία και τους τρομονόμους

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

Την κινητοποίηση των δημοκρατικών πολιτών και των φορέων του μαζικού κινήματος για την ανάσχεση και αποδυνάμωση του κλίματος τρομο-υστερίας και της σκόπιμης παρουσίασης των δικαιωμάτων και κατακτήσεων ως αναλώσιμου υλικού στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ζητά, με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι το κλίμα τρομο-υστερίας και έξαρσης του κυβερνητικού και κρατικού αυταρχισμού, που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την επιχείρηση εξάρθρωσης της «17 Ν», με τη συνεπικουρία τμήματος των ΜΜΕ, αποτελεί γόνιμο έδαφος, για να χτυπηθούν κατακτημένα με λαϊκούς αγώνες δικαιώματα και ελευθερίες, για να εφαρμοστεί και διευρυνθεί ο τρομονόμος σε όλες του τις διαστάσεις (ποινικές, ανακριτικές, σωφρονιστικές κλπ.), για να ενταθεί η καταστολή του μαζικού κινήματος και των λαϊκών και κοινωνικών διεκδικήσεων. Τονίζει, επίσης, ότι το κλίμα αυτό προετοιμάζει τη διεύρυνση του τρομονόμου μέσω της εφαρμογής του ευρωτρομονόμου και της ευρύτερης ποινικοποίησης της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Πρόκειται, στην ουσία, για ένα πείραμα κατατρομοκράτησης της κοινωνίας, στο οποίο συγκλίνουν οι διωκτικές αρχές, η κυβέρνηση και ξένα κέντρα αποφάσεων, υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» και τονίζει: Οπως ακριβώς η εγκληματική και καθ' όλα καταδικαστέα δράση οργανώσεων τύπου «17 Νοέμβρη» εξυπηρέτησε πλήρως τα διάφορα αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά σχέδια, έτσι ακριβώς επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί και η εξάρθρωσή τους. Γιατί, απώτερη επιδίωξή τους είναι, αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις, να συκοφαντηθεί ως τρομοκρατική η συλλογική δράση, οι αγώνες των εργαζομένων, η αμφισβήτηση της «νέας τάξης πραγμάτων», να καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι οι λαϊκοί αγώνες, το δημοκρατικό και γενικότερα το προοδευτικό κίνημα, που ποτέ δεν είχαν σχέση με αντιλήψεις και πρακτικές ατομικής βίας και τρομοκρατίας, συνδέονται τάχα με τις δραστηριότητες τέτοιων σκοτεινών μηχανισμών. Μηχανισμών, που διασταυρώνονται και συγκλίνουν με τις επιδιώξεις των εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισημαίνει ότι στο πλαίσιο αυτού του γενικότερου κλίματος παρατηρούνται συγκεκριμένες παραβιάσεις αρχών του κράτους δικαίου, καθώς και μη θεμελιωμένες στερήσεις συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως ιδίως η προσωπική ελευθερία, οι οποίες εγείρουν έντονα την υποψία πολιτικής σκοπιμότητας από γνωστά και άγνωστα κέντρα εξουσίας. Αναφερόμενη στην προφυλάκιση του Γιάννη Σερίφη με την κατηγορία της συμμετοχής στη «17 Νοέμβρη», σημειώνει ότι προκαλεί έντονη ανησυχία, γιατί, με βάση όσα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί - εκτός από τις καταθέσεις συγκατηγορουμένων του, που και η ίδια η νομοθεσία περιορίζει την αξία τους - δεν προκύπτει συμμετοχή. Οπως, επίσης, και γιατί από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι είναι ύποπτος φυγής. Τονίζει, επίσης, ότι η προφυλάκιση είναι αδικαιολόγητη και πρέπει να τερματιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ