Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ
Στη λογική της συναίνεσης η πλειοψηφία

Την ανάγκη για 100% δημόσιο ταχυδρομείο με κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα τόνισαν και χθες τα στελέχη της Δημοκρατικής Συνεργασίας Εργαζομένων ΕΛΤΑ, τη δεύτερη μέρα του εκλογοαπολογιστικού πανελλαδικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ). Οι λοιπές δυνάμεις «αγρόν ηγόραζον» κι ενώ τα ΕΛΤΑ βρίσκονται στη διαδικασία ξεπουλήματος από την κυβέρνησης σε ξένους.

Αν και η χθεσινή μέρα ήταν η σημαντικότερη του συνεδρίου καθώς τυπικά θα γινόταν κριτική επί των πεπραγμένων και τοποθετήσεις συνέδρων, η εικόνα ήταν λίγο - πολύ απογοητευτική. Οι εργασίες ξεκίνησαν με μιάμιση ώρα καθυστέρηση και από τους 250 συνέδρους ζήτημα αν παρακολουθούσαν οι 50. «Ο συμβιβασμός των κυρίαρχων δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα οδηγεί σε καρεκλοκενταυρομαχίες για τα επουσιώδη, στην υποβάθμιση σημαντικών εργασιών και στον εκφυλισμό», παρατήρησε έμπειρο συνδικαλιστικό στέλεχος.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συνεργασίας, στελέχη όπως ο Γ. Κρίκας και ο Β. Βήτος, στηλίτευσαν την κυβερνητική πολιτική που ασκείται με τη στήριξη της ΝΔ και όσων συμπλέουν με την ΕΕ, κατήγγειλαν τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που θιασώτριες του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου δε διεκδικούν στόχους που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Κατήγγειλαν την πλειοψηφία της ΠΟΣΤ ότι εγκλωβισμένη στη λογική του «λιγότερου κακού», βάζει πλάτη στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, βοηθά στην υπονόμευση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΕΛΤΑ.

Επανέλαβαν τις θέσεις για ΕΛΤΑ στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, για σύγκρουση με την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των αντεργατικών νόμων. Ακόμα κατήγγειλαν το απαράδεκτο καθεστώς απασχόλησης εκτάκτων για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.

Οι λοιπές δυνάμεις δεν έθιξαν την ουσία των προβλημάτων, επιχείρησαν δε να παρουσιάσουν μια «μαγική» εικόνα για το ταχυδρομείο. Χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΤ, ΠΑΣΚίτης, Κ. Κουτσουβίλης, προέτρεψε τους συνέδρους να μη διακατέχονται από μεμψιμοιρία, κακομοιριά και μηδενισμό, υποστήριξε ότι δεν προσφέρει τίποτα η μετωπική σύγκρουση ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και παρουσίασε ως κατάκτηση ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν στα ταχυδρομεία 1.200 προσλήψεις, αν και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι χρειάζονται ακόμα άλλες 3.500.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα με τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων Διοίκησης και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ