Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε δεινή θέση η κυβέρνηση

Δ. Ρέππας: Νέα επίθεση κατά των μαθητών και επανάληψη της αδιαλλαξίας

Σε εξαιρετικά δεινή θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση, καθώς οι αγώνες των μαθητών καθιστούν επισφαλή πολύ περισσότερα ζητήματα γι' αυτήν, που δεν περιορίζονται στο αν θα διατηρηθεί στη θέση του ο νυν υπουργός Παιδείας και δεν αφορούν μόνο στον κίνδυνο να υποστεί πλήγμα το κυβερνητικό "γόητρο".

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικά στελέχη, εκτιμώντας τις εξελίξεις, έλεγαν πως ακόμα κι αν η κυβέρνηση διατηρεί το "χαρτί" της διενέργειας πρόωρων εκλογών μέσα στο καλοκαίρι, ακόμα κι αν το "χαρτί" αυτό δεν έχει "καεί" ήδη, η αναταραχή στο χώρο της Παιδείας καθιστά επικίνδυνη, πλέον, κάθε σκέψη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οπως σημείωναν τα ίδια στελέχη, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι η πλειοψηφία των γονιών θέλει την "εξομάλυνση" της κατάστασης στα σχολεία, αυτή η ίδια πλειοψηφία θεωρεί υπεύθυνη για την κατάσταση της όξυνσης την κυβέρνηση. Μάλιστα, τονίζουν, το μέγεθος του πολιτικού κόστους που, ήδη, έχει υποστεί η κυβέρνηση είναι τεράστιο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο μια ολόκληρη κοινωνία ασχολείται με τις πανελλήνιες εξετάσεις. Τώρα, αυτή η κοινωνία, όπως τονίζουν, ασχολείται με μια κρίση στο χώρο της Παιδείας, που έχει επίπτωση σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες βλέπουν τον ένοχο στην κυβερνητική αδιαλλαξία.

Παράλληλα, τα προβλήματα που έχει γεννήσει για το ΠΑΣΟΚ η σύγκρουση με τους μαθητές, ανασύρουν στην επιφάνεια τα ευρύτερα προβλήματα αυτού του κόμματος. Προβλήματα, που συνάμα τείνουν να προσλάβουν χαρακτήρα προβλημάτων, που ανάγονται στην, εν γένει, φυσιογνωμία του πολιτικού συστήματος. Ως επιβεβαίωση της παραπάνω διαπίστωσης αρκεί να αναφερθούν τα λόγια στελεχών της Χαρ. Τρικούπη: "Μια βασική διαφορά του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ - σημειώνουν - ήταν ότι μπορούσε να προωθεί σκληρά μέτρα με τη λιγότερη δυνατή κοινωνική αντίσταση. Το γεγονός ότι βιώνουμε μια μακρά περίοδο κοινωνικών αναταραχών σε πολλαπλούς κοινωνικούς χώρους (μαθητές, αγρότες, ναυτεργάτες, συνταξιούχοι κλπ. ) δηλώνει - συνέχιζαν - ότι μάλλον αυτό το βασικό "ατού" του ΠΑΣΟΚ έχει απολεσθεί"... Πρόκειται για εκτίμηση που - αν ισχύει - έχει φυσικά σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά συνολικά στο δικομματικό σύστημα με την κλασική του μορφή.

Σε ό,τι αφορά τώρα την επίσημη θέση της κυβέρνησης γύρω από τις μαθητικές κινητοποιήσεις - η οποία καθόλου δεν αποδίδει τις παρασκηνιακές διεργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αφορούν από την αντικατάσταση του υπουργού Παιδείας μέχρι "προσωπική" παρέμβαση του πρωθυπουργού - διατήρησε και χτες την εικόνα της "άτεγκτης" εμμονής στην προώθηση της"μεταρρύθμισης". Οπως είπε για μια ακόμα φορά ο κ. Ρέππας, "ο μεγαλύτερος αριθμός των σχολείων λειτουργεί" (! ), ενώ ζήτησε να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις και κατόπιν "να συζητηθούν θέματα που αφορούν την αρτιότερη δυνατή εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης"...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε, φυσικά, να επιτεθεί και πάλι κατά των μαθητών, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι "δεν είναι τρόπος αγωνιστικής κινητοποίησης αυτή η απαράδεκτη στάση,την οποία εκδηλώνουν πάρα πολλοί, προκειμένου να προβάλουν τα θέματά τους"... Μετά τις υποδείξεις για το ποια είναι ή δεν είναι αγωνιστική στάση, ο κ. Ρέππας αποκάλεσε"σκοταδισμό" τα επεισόδια που προκαλούνται μεταξύ ορισμένων "αγανακτισμένων" με τους μαθητές. Οτι ηθικός αυτουργός και ιθύνων νους αυτού του σκοταδισμού είναι η ίδια η κυβέρνηση, φυσικά, δεν το παραδέχτηκε...

Μιλώντας σχετικά με το μέλλον του κ. Αρσένη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο υπουργός "απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού" και πως ο κ. Αρσένης "δεν έχει κανένα λόγο να επιλέξει την οδό της παραίτησης". Οσο για το αν ο Κ. Σημίτης θα ανταποκριθεί σε αίτημα συνάντησης με την ΟΛΜΕ, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι "τα θέματα του υπουργείου Παιδείας τα χειρίζεται ο υπουργός Παιδείας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ