Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνία και αγανάκτηση των γιατρών

Διαπιστώσεις και συμπεράσματα από τη Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Η αγωνία και η αγανάκτηση των γιατρών, εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της υγείας, χαρακτήριζαν το κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη η διήμερη Τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (16 - 17 Γενάρη).Στη Γενική Συνέλευση διαπιστώθηκε, για μία ακόμη φορά, ότι η υγεία του λαού έρχεται τελευταία στις κυβερνητικές προτεραιότητες, κάτι που επιβεβαιώνεται καθημερινά τόσο με το χάος στο ΕΣΥ και, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, όσο και με την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αναστάτωση που εξακολουθεί να δημιουργεί στα νοσοκομεία η καθυστέρηση - σε αρκετά από αυτά - της εκκαθάρισης των αναδρομικών των τακτικών αποδοχών και των εφημεριών του 1998, καθώς και η μη κατάρτιση προγράμματος εφημεριών για το 1999, βάσει των πραγματικών αναγκών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αναφέρει ότι "πολλά από τα προβλήματα των νοσοκομείων μπορούν να λυθούν με την ενεργοποίηση βασικών άρθρων του νόμου 2519/Α/21.8.97, που παραμένουν ανενεργά ενάμιση χρόνο μετά την ψήφισή του. Ετσι - συνεχίζει η ανακοίνωση - θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την ενεργοποίηση διατάξεων όπως αυτών για την προκήρυξη, κρίση και πλήρωση των κενών θέσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την εξασφάλιση άριστης λειτουργίας των Υγειονομικών Μονάδων που προσφέρουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και τη λειτουργία του Ινστιτούτου Ερευνας της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας".

Σε ό,τι αφορά το θέμα της καθήλωσης των αμοιβών των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων, η Γενική Συνέλευση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "ο μακρόχρονος εμπαιγμός από διαδοχικούς υπουργούς Υγείας δεν αφήνει στους γιατρούς άλλη διέξοδο από το να πάρουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία, προχωρώντας σε λύση και καταγγελία όλων των υφιστάμενων συμβάσεων με Ασφαλιστικά Ταμεία και άρνηση σύναψης νέων, αν αυτές δε βασιστούν σε αυξημένα - σύμφωνα με τις προτάσεις των ιατρικών οργάνων - τιμολόγια".

Τέλος, για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα των γιατρών, στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ αναφέρει ότι "πρέπει να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις για έγκαιρη καταβολή κάθε χρόνο στο ΤΣΑΥ του απολεσθέντος ποσού του κοινωνικού πόρου των 12 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και την καταβολή του ποσού των 9 δισ. από τη συμμετοχή του κράτους στις εισφορές των ασφαλισμένων".

Στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ τονίστηκε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει να παλεύει για τα δίκαια αιτήματα των γιατρών. Ορισμένα απ' αυτά είναι: Η άμεση τροποποίηση του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με το μισθολόγιο και τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ. Η αναμόρφωση των κτιριακών εγκαταστάσεων των δημόσιων νοσοκομείων, μερικά από τα οποία είναι επιεικώς απαράδεκτα, και την ανανέωση του εξοπλισμού τους με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και παραμονής των γιατρών σε νοσοκομειακούς χώρους, που να τους επιτρέπουν να προσφέρουν αξιοπρεπώς υπηρεσίες υγείας στον πολίτη. Η αύξηση των αμοιβών των ιατρικών πράξεων και της ιατρικής επίσκεψης σε επίπεδα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές σημερινές συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ