Στη σκηνή «ζωντανεύουν» το επαναστατημένο Παρίσι και οι έντονες συζητήσεις των κομμουνάρων τόσο για τον παλιό κόσμο που έχει σαπίσει, όσο και για το μέλλον που εγκαινίασε η μεγάλη σύγκρουση της εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές της τον 19ο αιώνα. Ο άφθαστος ηρωισμός, ο νέος κόσμος που ανατέλλει, αλλά και οι αμφιβολίες, οι ταλαντεύσεις, είναι όλα παρόντα στο έργο. Από τη μία ο παλιός ο κόσμος και από την άλλη οι εργάτες του Παρισιού, που συνειδητοποιούν πια την αποστολή της τάξης τους... «Βλέποντας να υψώνετε παλάτια και στέγη πουθενά για μας... Απόφαση να γίνουνε δικά μας! Οι τρώγλες περίσσεψαν για μας». Το έργο διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει την υπεράσπιση των κανονιών της Εθνοφρουράς από τον στρατό και το δεύτερο επικεντρώνεται στις μέρες μετά την εξέγερση, όταν το ημερολόγιο έγραφε 18 και 19 Μάρτη 1871...
Το χειροκρότημα ήταν θερμό για τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, ενώ η παράσταση ολοκληρώθηκε με τη «Διεθνή» στα Γαλλικά και τους νεολαίους να συνοδεύουν με υψωμένες τις γροθιές.
«Σήμερα, 150 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό των κομμουνάρων, αποκτά ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι η ΚΝΕ ανεβάζει το συγκεκριμένο έργο», είπε μεταξύ άλλων ανοίγοντας την εκδήλωση η Κατερίνα Στύλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ. Οι καλλιτεχνικές παραγωγές και πρωτοβουλίες της ΚΝΕ, επεσήμανε, μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος.
Στα παρασκήνια της παράστασης είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την Δήμητρα Ελευθερίου, εργαζόμενη και μέλος της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ, και τον Γιώργο Τσαγκαράκη, που ανέλαβε τη σκηνοθεσία του έργου.
Η Δήμητρα στάθηκε στη χαρά όλων των μελών της ομάδας που μετά από ενάμιση σχεδόν χρόνο απουσίας κατάφεραν να κάνουν πρόβες διά ζώσης και να ανεβάσουν το έργο. Ανέφερε επίσης ότι «καθ' όλη την προετοιμασία ο καθένας μας έχει να θυμάται όμορφες και ξεχωριστές στιγμές. Δεθήκαμε σαν ομάδα, διασκεδάσαμε, γελάσαμε, ξεπεράσαμε φόβους και κυρίως μάθαμε για την τρομερή περίοδο που μιλά το έργο μας. Για εκείνες τις μέρες που η σημαία της Κομμούνας ανέμιζε στο Παρίσι και ήταν ο τρόμος των αστών».
Ο Γ. Τσαγκαράκης σημείωσε ότι το έργο αναδεικνύει «περίφημα την Παρισινή Κομμούνα και τον δρόμο που άνοιξε, 150 χρόνια πριν, για το παγκόσμιο εργατικό - κομμουνιστικό κίνημα, γι' αυτήν την πρώτη έφοδο στον ουρανό. Φαίνεται ότι ο Μπρεχτ έχει διαβάσει τους κλασικούς μας για να γράψει το έργο και έχει εκλαϊκεύσει τις θέσεις τους πάνω στο ζήτημα». Οσο για το πώς κατάφερε μια ερασιτεχνική ομάδα να αποδώσει το έργο του Μπρεχτ, ο Γ. Τσαγκαράκης απάντησε: «Δώσαμε μεγάλη σημασία στη μελέτη. Να καταλάβει η ομάδα τι λέει ο Μπρεχτ. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, η Ομάδα στο σύνολό της μπόρεσε να συμμετάσχει πιο ενεργά στη δραματουργική διαδικασία. Φαίνεται ότι η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ μπορεί να μπει στην ουσία τέτοιων έργων. Και από αυτήν τη σκοπιά, πρέπει να ανεβάζουμε τέτοια έργα, γιατί μπορούμε να τα καταλάβουμε σε βάθος και άρα να τα αναδείξουμε».
Στο Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ «Τραβέρσο», στον Πειραιά (Φίλωνος 9), ξεκινούν τα καλλιτεχνικά μαθήματα και οι συναντήσεις των πολιτιστικών ομάδων που θα λειτουργούν εκεί.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων έχει ως εξής:
Τρίτη 6 μ.μ. - 7 μ.μ. μάθημα παραδοσιακών χορών.
Τετάρτη 5 μ.μ. - 6 μ.μ. μάθημα φωτογραφίας.
Πέμπτη 7 μ.μ. - 9 μ.μ. μάθημα σχεδίου - ζωγραφικής.
Παρασκευή 6 μ.μ. - 7 μ.μ. θεατρικό παιχνίδι για παιδιά, 7 μ.μ. - 8 μ.μ. μάθημα κρητικών χορών.
Κυριακή 5 μ.μ. - 6 μ.μ. μάθημα ρομποτικής, 5 μ.μ. - 7 μ.μ. μάθημα σκάκι, 6.30 μ.μ. - 8 μ.μ. κινηματογραφική ομάδα, 8 μ.μ. - 9.30 μ.μ. Ιστορία της Τέχνης.
Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για τα μαθήματα κιθάρας, πιάνου και ρεγκετόν. Επίσης θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για τις συναντήσεις της θεατρικής ομάδας ενηλίκων και αυτής των μικρότερων ηλικιών.
Σε όλα τα μαθήματα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας κατά της COVID-19.
Ακόμα, στο «Τραβέρσο» λειτουργεί έκθεση βιβλίου με έργα των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν, πολιτικές επεξεργασίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, λογοτεχνικά βιβλία και εκδόσεις για τις μικρότερες ηλικίες. Η έκθεση είναι επισκέψιμη κάθε Σαββατοκύριακο έως τα Χριστούγεννα (ώρες λειτουργίας 11 π.μ. - 8 μ.μ.).
Στο πλαίσιο της έκθεσης γίνονται και βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»:
Στοιχεία επικοινωνίας με το Στέκι: 2104179462, 6986232576, Traverso@kne.gr
Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36, πλατεία Βικτωρίας), τιμώντας τα 80χρονα του ΕΑΜ και τα 75χρονα του ΔΣΕ, συνεχίζει το κινηματογραφικό αφιέρωμα σε ελληνικές ταινίες και ντοκιμαντέρ που εξιστόρησαν τις δεκαετίες του 1940 και του 1950. Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 28 Νοέμβρη θα προβληθεί η ταινία «Ούλοι εμείς εφέντη» σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού. Στην προβολή θα παρευρίσκεται ο σκηνοθέτης και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των θεατών.
Επίσης, την Τρίτη 30 Νοέμβρη στις 8.30 μ.μ. το Στέκι θα παρουσιάσει μια βραδιά με νέους μουσικούς: Ο σολίστ Αντώνης Μανιάς και οι μαθητές του παρουσιάζουν έργα του Μπετόβεν και άλλων συνθετών.
Εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις προγραμματίζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Σχολές της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό:
-- Οι Οργανώσεις Νομικής Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν παρουσίαση της έκδοσης «Η συνταγματική έκφραση της δικτατορίας του κεφαλαίου»σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Φατούρου» (παλαιό κτίριο - 1ος όροφος). Την παρουσίαση θα κάνει η Μαρίνα Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Οι ΟΒ Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων ΕΜΠ της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Κλιματική κρίση ή προδιαγεγραμμένο έγκλημα; Η δυνατότητα ανάπτυξης υποδομών στον 21ο αιώνα», την Παρασκευή 26/11, στις 2.30 μ.μ., στην Αίθουσα 1 των Πολιτικών Μηχανικών. Θα μιλήσουν ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και ο Βασίλης Μπέλλος, πολιτικός μηχανικός, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ.