ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ
Πάλι μια νεροποντή έφερε μεγάλα προβλήματα

Η απουσία αντιπλημμυρικής προστασίας ξανά στο προσκήνιο

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι και πάλι στο Μοσχάτο
Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι και πάλι στο Μοσχάτο
Εντονα προβλήματα προκλήθηκαν ξανά σε τμήματα της Αττικής από τη δυνατή βροχόπτωση που σημειώθηκε αργά προχτές το βράδυ, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την έλλειψη ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων. Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ μεγάλα ήταν τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε συνολικά 113 κλήσεις. Στο Μοσχάτο η οδός Αργοστολίου μετατράπηκε ξανά σε χείμαρρο. Το νερό έφτασε τους 40 πόντους μέσα σε αυλές σπιτιών, αυτοκίνητα σταμάτησαν στις «λίμνες» εγκλωβίζοντας οδηγούς και επιβαίνοντες, το 2ο Λύκειο πλημμύρισε ξανά με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην μπορούν να κάνουν μάθημα, οι γραμμές του ηλεκτρικού μετατράπηκαν σε λίμνη ανάμεσα σε Μοσχάτο και Φάληρο όπου διακόπηκε η κυκλοφορία αργά το βράδυ της 23ης Νοέμβρη βάζοντας σε ταλαιπωρία εκατοντάδες εργαζόμενους που επέστρεφαν στο σπίτι τους.

Επίσης, έκλεισε η λεωφόρος Ποσειδώνος προς Συγγρού, στο ύψος του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Σημειώνεται πως πριν από 40 μέρες το συγκεκριμένο σημείο είχε πλημμυρίσει ξανά, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν οι όποιες παρεμβάσεις που θα απέτρεπαν τις καταστροφές. Προβλήματα είχε για αρκετές ώρες η Πέτρου Ράλλη.

Εχθρικός για τον λαό ο σχεδιασμός του αστικού κράτους

Για άλλη μια φορά έρχονται στο προσκήνιο οι εγκληματικές ευθύνες του αστικού κράτους και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Τα τόσο αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα (όπως και τα αντισεισμικά και αντιπυρικά) δεν είναι στις προτεραιότητές τους καθώς δεν είναι επιλέξιμα, όπως ρητά επιβεβαιώνουν τα κείμενα της ΕΕ και οι σχετικές ντιρεκτίβες. Αντίθετα, προχωράνε έργα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό, στον επισιτισμό, στην αγορά ακινήτων. Γι' αυτό δεν χρειάζεται καμία ανοχή σε αυτήν την πολιτική που καταδικάζει τους εργαζόμενους να βλέπουν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν, να καταστρέφεται το βιος τους.

Απαιτείται να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση για μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας που θα «θωρακίζουν» όλες τις περιοχές. Σε αυτήν τη διεκδίκηση στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι κομμουνιστές, το ταξικό εργατικό κίνημα, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων.

Περιοδεία για να συζητήσει με κατοίκους και αυτοαπασχολούμενους πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από την Στέλλα Βαλαβάνη, περιφερειακή σύμβουλο Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Παναγιώτη Κυριαζίδη, μέλος του Τομεακού Γραφείου του Νότιου Τομέα του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Μοσχάτου - Ταύρου.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Μοσχάτου του ΚΚΕ σημειώνει αναλυτικά:

«Για μια ακόμη φορά το Μοσχάτο βρέθηκε στο έλεος μιας απλής μπόρας, που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στις γειτονιές του. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, η Αργοστολίου μετατράπηκε ξανά σε χείμαρρο φτάνοντας το νερό στους 40 πόντους μέσα σε αυλές σπιτιών, αυτοκίνητα σταμάτησαν στις λίμνες εγκλωβίζοντας οδηγούς και επιβαίνοντες, το 2ο Λύκειο πλημμύρισε ξανά με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην μπορούν να κάνουν μάθημα, οι γραμμές του ηλεκτρικού μετατράπηκαν σε λίμνη ανάμεσα σε Μοσχάτο και Φάληρο διακόπτοντας την κυκλοφορία αργά το βράδυ της 23ης Νοέμβρη βάζοντας σε ταλαιπωρία εκατοντάδες εργαζόμενους που γυρνούσαν στο σπίτι τους.

Οχι, καμία διαδήλωση και απεργία δεν ταλαιπώρησε τον κόσμο αλλά ο κακός τους ο καιρός. Η διοίκηση του δήμου, η Περιφέρεια και η κυβέρνηση έχουν τεράστιες ευθύνες. Τα έργα που λείπουν απλά δεν είναι στις προτεραιότητές τους καθώς δεν είναι επιλέξιμα, όπως λένε στα κείμενά τους από την ΕΕ και το κράτος τους.

Το καλοκαίρι μάς καταδικάζουν να καιγόμαστε, το φθινόπωρο πνιγόμαστε.

Δεν είναι αυτή η μοίρα μας.

Καμία ανοχή στην πολιτική που μας καταδικάζει να βλέπουμε τα σπίτια μας να πλημμυρίζουν, τα μαγαζιά των αυτοαπασχολούμενων να καταστρέφονται, τις ζωές μας να μπαίνουν σε κίνδυνο.

Τώρα να συμπορευτούμε με τις δυνάμεις του ΚΚΕ παντού για να διεκδικήσουμε μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας που θα θωρακίζουν τον οικιστικό ιστό του Μοσχάτου και των γύρω περιοχών».

  • Προβλήματα με τη νεροποντή προκλήθηκαν και στην Κεντρική Εύβοια, όπου στις περιοχές της Ερέτριας και της Αμαρύνθου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.
ΠΙΣΣΩΝΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Τραγωδία με νεκρή μετανάστρια εργάτρια

Τραγωδία για μια τριμελή εργατική οικογένεια από την Ινδία σημειώθηκε στην περιοχή του Πισσώνα Εύβοιας χτες το βράδυ. Παράπηγμα όπου διέμεναν οι εργάτες που δούλευαν στο παρακείμενο πτηνοτροφείο «Κελαϊδίτης ΕΠΕ - Σκαλέτης - Μαζαράκης - Συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις» τυλίχτηκε στις φλόγες, πιθανώς από διαρροή αερίου που χρησιμοποιούσε η οικογένεια, είτε για μαγείρεμα είτε για να ζεσταθεί.

Η 60χρονη μητέρα ανασύρθηκε δυστυχώς νεκρή από τους άνδρες της Πυροσβεστικής που έσπευσαν για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ σοβαρά εγκαύματα φέρουν ο 65χρονος σύζυγός της και ο 40χρονος γιος τους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκαν αμέσως αντιπροσωπείες του κλαδικού Σωματείου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και του επιχειρησιακού σωματείου.

3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Πλημμυρίζει με κάθε βροχή!

Πλημμυρισμένες αίθουσες αντίκρισαν χτες το πρωί γονείς και εκπαιδευτικοί στο 3ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας, μετά από την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης και φυσικά σε αυτές τις συνθήκες το νηπιαγωγείο δεν μπορούσε να λειτουργήσει και οι γονείς αναγκάστηκαν να πάρουν τα παιδιά τους πίσω στο σπίτι.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχολείο είχε πλημμυρίσει ξανά πριν μερικές βδομάδες και η πραγματικότητα δείχνει ότι τίποτα δεν έχει γίνει για να μην ξανασυμβεί. Θυμίζουμε ότι στις βροχές του Οκτώβρη οι νηπιαγωγοί έβγαζαν τα παιδάκια στις αγκαλιές τους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
Σήμερα η διαμαρτυρία στην Περιφέρεια Αττικής

Στις 9.30 π.μ. στη λεωφ. Συγγρού 15 - 17

Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνει σήμερα Πέμπτη, στις 9.30 π.μ., η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη Χωματερή της Φυλής. Η κινητοποίηση θα γίνει στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (λεωφ. Συγγρού 15 - 17), όπου θα παρουσιαστεί στο ΔΣ του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα Απορρίμματα στην Αττική (ΠΕΣΔΑ).

Η Επιτροπή καταγγέλλει πως το νέο ΠΕΣΔΑ, με ευθύνη της διοίκησης Πατούλη, περιλαμβάνει παλιά και νέα εγκλήματα, καθώς συνεχίζει και επεκτείνει το αίσχος της χωματερής της Φυλής, αφού δίπλα στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ προβλέπεται κατασκευή νέου, 3ου ΧΥΤΑ και πάλι στη Φυλή και στη Δυτική Αττική. Προωθεί την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων, με εγκαταστάσεις σε Ανατολική Αττική, Πειραιά και Δυτική Αττική και στήνει νέα εγκλήματα τύπου Φυλής, όπως στο Γραμματικό και αλλού, πίσω από το ύπουλο επιχείρημα του ίσου καταμερισμού βαρών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - Ν/Δ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με αφίσες ενάντια σε ανεμβολίαστους

Για τις αφίσες που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες στο Περιστέρι, στρέφονταν ενάντια σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί, με το σύνθημα «Οχι στον φασισμό των αντιεμβολιαστών», και στο κέντρο τους υπήρχε κόκκινο σφυροδρέπανο, η Τομεακή Επιτροπή Περιστερίου - Ν/Δ Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει: «Το ΚΚΕ δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την εν λόγω αφίσα. Είναι γνωστή η κρυστάλλινη θέση που έχουμε διατυπώσει ως Κόμμα εξαρχής. Το εμβόλιο είναι όπλο και ανάγκη, και όχι μέσο εκβιασμού και διαίρεσης του λαού».

Τονίζει επίσης: «Εχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση, γιατί αν και παρουσιάζει το εμβόλιο ως "πανάκεια", η πολιτική της στην Υγεία και στη διαχείριση της πανδημίας έχει ως συνέπεια να παραμένει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στον "πάτο", να δυναμώνουν διαφόρων ειδών ανορθολογισμοί. Μετατρέπει έτσι ένα πολύτιμο εργαλείο, όπως είναι το εμβόλιο, είτε σε άλλοθι για να μην ενισχύονται τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, είτε σε μέσο για να διαχωρίζονται εργαζόμενοι και να αναπαράγεται η "ατομική ευθύνη", που δεν κοστίζει τίποτα σε κράτος και εργοδοσία. Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα για τη ζωή και την υγεία του λαού».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απαράδεκτη εγκύκλιος για όσους ζητάνε άσυλο

Ανακλήθηκε μετά την κατακραυγή

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε χτες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε εγκύκλιός του, η οποία την περασμένη Δευτέρα ανέφερε ότι στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Σάμου, Χίου, Λέσβου, Λέρου, Κω και Ορεστιάδας θα οδηγούνταν αναγκαστικά, στο εξής, όλοι οι ξεριζωμένοι που έχουν έρθει στη χώρα μας και ζητούν άσυλο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται, ήδη, στην ενδοχώρα. Η εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση να μαζέψει άρον άρον την απαράδεκτη εγκύκλιο, δεν αλλάζει την ουσία.

Και αυτή είναι ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ υλοποιούν την αντιμεταναστευτική τους πολιτική, με όχημα τη Συμφωνία με την Τουρκία και τις Συνθήκες του Δουβλίνου, δημιουργώντας στα νησιά και τον Εβρο φυλακές ψυχών, των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της εξαθλίωσης που δημιουργούν σε μια σειρά χώρες ξεριζώνοντας από τις εστίες τους εκατομμύρια ανθρώπους. Την ώρα που ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για φυλακές ΝΑΤΟικών προδιαγραφών, τις λεγόμενες κλειστές δομές, επιβεβαιώνοντας τον μόνιμο εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, δίνουν ψίχουλα σε αυτούς τους ανθρώπους για τη συντήρησή τους.

ΚΟΒ ΚΟΛΩΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκληματικές ευθύνες για τις αφύλακτες διαβάσεις

Το τραγικό ατύχημα με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό μιας γυναίκας, σε αφύλακτη διάβαση τρένων στην Κωνσταντινουπόλεως στον Βοτανικό, καταγγέλλει η ΚΟΒ Κολωνού του ΚΚΕ.

Σημειώνει ότι «στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και σε άλλες αφύλακτες διαβάσεις στον Βοτανικό έχουν γίνει πολλά δυστυχήματα στο παρελθόν. Τόσο στη συγκεκριμένη αφύλακτη διάβαση όσο και στην κοντινή φυλασσόμενη στο ύψος των ΕΛΤΑ, όπου διασταυρώνονται διάφοροι δρόμοι, έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές. Το παραπάνω δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, φαίνεται η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αντί να υπογειοποιήσουν τις γραμμές ή να φτιάξουν έστω διαβάσεις με πεζογέφυρες, υπερύψωσαν τις γραμμές σε κάποια σημεία και έκαναν σκαλοπάτια στις αφύλακτες διαβάσεις.

Φαίνονται πολύ καλά και οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας, που σε μια νύχτα φτιάχνουν "μεγάλους περιπάτους" στους μεγαλοξενοδόχους και την ίδια ώρα σε μικρή απόσταση, στις γειτονιές του Βοτανικού, με την πρώτη ψιχάλα δεν μπορείς να περάσεις από τις πλημμύρες κατά μήκος της Κωνσταντινουπόλεως και της Ιεράς Οδού και μετράμε το ένα θύμα μετά το άλλο στις αφύλακτες διαβάσεις».

Η ΚΟΒ Κολωνού του ΚΚΕ σημειώνει ότι αναδεικνύεται «ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για υπογειοποίηση των γραμμών σε όλο το μήκος της Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίες όμως κοστίζουν και με το κριτήριο του κόστους - οφέλους δεν προκρίνονται».

Η γυναίκα που τραυματίστηκε σοβαρά όταν παρασύρθηκε από το τρένο συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ