ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2001
Σελ. /48
1939: Το «χαλύβδινο σύμφωνο» μεταξύ Γερμανίας - Ιταλίας

Με το «χαλύβδινο σύμφωνο» ανοίγει ο δρόμος για το επόμενο βήμα του «άξονα». Την 1η Σεπτέμβρη του 1939 τα ναζιστικά στρατεύματα μπαίνουν στην Πολωνία
Με το «χαλύβδινο σύμφωνο» ανοίγει ο δρόμος για το επόμενο βήμα του «άξονα». Την 1η Σεπτέμβρη του 1939 τα ναζιστικά στρατεύματα μπαίνουν στην Πολωνία
Στις 8 Απρίλη του 1939 τα ιταλικά στρατεύματα κυρίευσαν τα Τίρανα και μέσα σε μια βδομάδα η Αλβανία είχε περιληφθεί στην «ιταλική φασιστική αυτοκρατορία». Ταυτόχρονα, τα φασιστικά κράτη δυνάμωσαν την πίεσή τους στις άλλες βαλκανικές χώρες, καταφεύγοντας στην πολιτική των απειλών και των εκβιασμών που εναλλάσσονταν με προσφορές στους ιθύνοντες κύκλους των κρατών αυτών και με θολές υποσχέσεις, σχετικά με το μοίρασμα της λείας στον επικείμενο πόλεμο. Οι χιτλερικοί χρησιμοποίησαν την όξυνση των ουγγρορουμανικών σχέσεων, για να επιβάλουν στην αστικοτσιφλικάδικη Ρουμανία μια συμφωνία που μετέτρεπε την εθνική της οικονομία σε εξάρτημα αγροτικών προϊόντων και πρώτων υλών για τη γερμανική πολεμική μηχανή. Η βασιλική κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, ύστερα από πίεση της Γερμανίας και της Ιταλίας ανέλαβε υποχρέωση να κρατήσει σε περίπτωση πολέμου ευμενή, απέναντί τους, ουδετερότητα και να τις βοηθήσει οικονομικά. Στην τροχιά της ιταλογερμανικής πολιτικής μπήκε και η μοναρχοφασιστική κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

Πάνω στο έδαφος της κοινής επιθετικής πολιτικής στερεωνόταν η στρατιωτική συμμαχία ανάμεσα στη Γερμανία και την Ιταλία. Υστερα από την κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας και της Αλβανίας το ζήτημα της τυπικής κατοχύρωσης της συμμαχίας αυτής που ουσιαστικά είχε πραγματοποιηθεί, πήρε την κύρια θέση στις ιταλογερμανικές σχέσεις. Στο διάστημα Απρίλη - Μάη του 1939 οι δύο χώρες συμφώνησαν στα στρατιωτικά και τα πολιτικά άρθρα και στις 22 Μάη του 1939 υπέγραψαν τη συνθήκη συμμαχίας που οι φασίστες την ονόμασαν «χαλύβδινο σύμφωνο». Το σύμφωνο αυτό προέβλεπε τη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση της στρατιωτικής και της στρατιωτικοοικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Σε περίπτωση πολέμου ενός από τα συμβαλλόμενα μέρη με ένα ή πιο πολλά κράτη, το άλλο μέρος υποχρεωνόταν να το βοηθήσει αμέσως με όλες τις στρατιωτικές, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις του.

Στο συνασπισμό που είχαν συγκροτήσει οι φασίστες επιδρομείς προσχώρησαν και η Ουγγαρία και η κυβέρνηση ανδρεικέλων της Σλοβακίας.

Εν τω μεταξύ ως επακόλουθο της συνεννόησης των ιμπεριαλιστών κρατών στο Μόναχο ήταν το δυνάμωμα της ιαπωνικής επιθετικότητας. Ηδη, από το Νοέμβρη του 1938 ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Κονόε δήλωσε ότι η χώρα του έχει σκοπό να «επιβάλει νέα τάξη πραγμάτων στην Ανατολική Ασία», διευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει «στενό δεσμό» με την Κίνα και τη Μαντζουρία στον «πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα». Στην πραγματικότητα επρόκειτο κυρίως για την πρόθεση των Ιαπώνων ιμπεριαλιστών να εκτοπίσουν από την Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ασία τους Αγγλους, του Αμερικανούς και τους Γάλλους ανταγωνιστές τους.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1813 Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ. Ενας από τους μεγαλύτερους συνθέτες κλασικής μουσικής, αλλά και θεωρητικός της τέχνης που επηρέασε αποφασιστικά τη μουσική δημιουργία. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης (1848-'49) στη Γερμανία, ο Βάγκνερ επηρεάστηκε βαθύτατα από τον υλισμό (Φόιερμπαχ) και τους αναρχικούς. Στα πρώτα του έργα και τις θεωρητικές του μελέτες διατύπωνε την άποψη ότι ο αστικός πολιτισμός οδηγεί στην πολιτισμική παρακμή. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σύνθεσης της γνωστής τετραλογίας «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν» δέχτηκε την επιρροή της αντιδραστικής φιλοσοφίας του Σοπενχάουερ και του Νίτσε. Στο έργο αυτό αποτυπώνεται η ιδέα του ήρωα - εξαγνιστεί, ενώ ανιχνεύονται και ιδέες εθνικιστικού περιεχομένου. Στηριγμένος σ' αυτό κυρίως το έργο, ο Χίτλερ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το έργο του Βάγκνερ και να παρουσιάσει τον δημιουργό ως τυπικό εκπρόσωπο του «εθνικοσοσιαλισμού». Ο Βάγκνερ είναι ο μεταρρυθμιστής της όπερας, ενώ έλυσε ορισμένα περίπλοκα καλλιτεχνικά προβλήματα, ανοίγοντας νέους δρόμους στη συμφωνική μουσική.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 22 ΤΟΥ ΜΑΗ

1967 Οι αντιστασιακές οργανώσεις της Αριστεράς ιδρύουν στην παρανομία το Πατριωτικό Μέτωπο.

1981 Πολιτικό σκάνδαλο πρώτους μεγέθους ξεσπά στην Ιταλία με την αποκάλυψη ότι εξέχοντες πολιτικοί ανήκουν στη μυστική τεκτονική στοά Ρ2. Στον κατάλογο των μελών της στοάς περιλαμβάνονται 30 βουλευτές, ο ηγέτης ενός από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ο αρχηγός του επιτελείου Αμυνας και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

1975 Με βούλευμα του πενταμελούς συμβουλίου Εφετών, 24 από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

1986 Την αποδοχή της αμερικάνικης πρότασης για την επανάληψη παραγωγής χημικών όπλων, που είχε διακοπεί πριν από 17 χρόνια, αποφασίζουν οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις, που στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές στην Ηπειρο και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο βορειοανατολικοί μέτριοι που σταδιακά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα στραφούν νότιοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-28, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19-32, στο Αιγαίο από 20-31 και στη Θεσσαλονίκη από 18-27 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα νότιοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-30 βαθμούς.

ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ ήταν η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού που συζήτησε για τη νεολαία, το εκπαιδευτικό σύστημα κλπ. και έθεσε στόχους όπως η ενίσχυση της νεολαίας του ΣΥΝ και του πολιτικού λόγου του κόμματος στη νέα γενιά (σελίδα 14)

ΤΟ «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ δικαίωμα» των εργοδοτών να ανοίγουν και να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους όποτε θέλουν - άρα να πετάνε και τους εργάτες στο δρόμο - επικαλέστηκε ο Χ. Πρωτόπαπας με αφορμή το κλείσιμο της εταιρίας «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ» (σελίδα 20)

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, επιτάχυνση και αταλάντευτη εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μέτρων και πολιτικών απαιτούν οι μεγαλοβιομήχανοι, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η στήριξη τού ΣΕΒ προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη (σελίδα 34)

ΜΕ ΤΗΝ αισιοδοξία και τη βεβαιότητα ότι μόνο συντονίζοντας τον αγώνα τους οι αγρότες θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα μαζικό κίνημα που θα παλέψει για τη λύση των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων τους, πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο νομαρχιακές συσκέψεις στην Κεντρική Μακεδονία για τη συγκρότηση Επιτροπών της ΠΑΣΥ (σελίδα 35)

ΦΟΡΟ τιμής και μνήμης σε όσους βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στη Μακρόνησο από την ξενόδουλη άρχουσα τάξη την περίοδο '47-'49, επέδωσαν την περασμένη Κυριακή εκατοντάδες παλιοί και νέοι αγωνιστές (σελίδα 38)

ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ αντίδραση σύσσωμης της κοινωνίας του Θριάσιου Πεδίου στη σχεδιαζόμενη γιγάντωση του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ, γνωστοποιεί με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη η Επιτροπή Κατά των Επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ (σελίδα 39)

ΔΥΝΑΜΙΚΗ πολιτιστική παρέμβαση κάνει ο Δήμος Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης με το «Φεστιβάλ Δάσους», που διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος, από τις 8 του Ιούνη έως τις 2 του Ιούλη (σελίδα 41)

ΠΑΛΙΚΑΡΙ... αποδείχτηκε η Εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών, στην 2η αγωνιστική βδομάδα του «Γουόρλντ Λιγκ», αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο έκανε «πράγματα και θαύματα» κόντρα στη Ρωσία, στις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (σελίδα 47)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ