ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2001
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μαζικό «παρών» στις συσκέψεις του ΠΑΣΥ

Οι συγκεντρώσεις ολοκληρώνονται με τις τις νομαρχιακές συνδιασκέψεις που θα γίνουν αύριο στο Κιλκίς και μεθαύριο στα Μουδανιά

Με την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα ότι μόνο συντονίζοντας τον αγώνα τους οι αγρότες θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα μαζικό κίνημα που θα παλέψει για τη λύση των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων τους, πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο νομαρχιακές συσκέψεις στην Κεντρική Μακεδονία για τη συγκρότηση Επιτροπών της ΠΑΣΥ.

Οι συγκεντρώσεις που έγιναν στην Πέλλα, την Ημαθία, τις Σέρρες και την Πιερία ήταν μαζικές. Οι συγκεντρώσεις στην Κ. Μακεδονία, θα ολοκληρωθούν με τις νομαρχιακές συνδιασκέψεις αύριο το βράδυ στο Κιλκίς και την Τετάρτη στα Μουδανιά. Την παρουσίαση των θέσεων της προσωρινής επιτροπής της ΠΑΣΥ έκαναν τα μέλη της Γιάννης Πατάκης, Σωκράτης Γραβαλάς και Σταύρος Βιτάλης, οι οποίοι απευθυνόμενοι στους αγρότες και όλους τους φορείς της αγροτιάς τους κάλεσαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Οπως τόνισαν, σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η πρωτοβουλία συσπείρωσης των αγροτών σε αντιμονοπωλιακή βάση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι αυθόρμητες και ανοργάνωτες, πολλές φορές, εκδηλώσεις θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στις μαζικές συντονισμένες κινητοποιήσεις. Δε φτάνει, σημείωσαν, να γίνονται τα αγροτικά συλλαλητήρια σε ορισμένα χωριά ή στα όρια μιας περιφέρειας, αλλά να αγκαλιάζουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας για να είναι αποτελεσματικότεροι. Αναφερόμενοι στη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος της χώρας, υπογράμμισαν ότι τεράστιες είναι οι ευθύνες των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων καθώς και ορισμένων ομοσπονδιών και ενώσεων, που δεν κατήγγειλαν και δεν οργάνωσαν την αντίσταση στην πολιτική αφανισμού της αγροτιάς που έλαβαν κυβέρνηση και ΕΕ.

Με τις παρεμβάσεις τους οι αγρότες, συνεταιριστές, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και Ενώσεων περιέγραψαν την καταστροφική πορεία στην οποία έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια η αγροτική οικονομία, τη δραστική μείωση της αριθμητικής δύναμης και τη γήρανση του πληθυσμού στα χωριά και γενικότερα την ερήμωση της υπαίθρου. Ιδιαίτερα στάθηκαν στο γεγονός ότι μέσω των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας επιβάλλονται περιορισμοί στην παραγωγή των προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία, όπως τον καπνό, το βαμβάκι, την τομάτα, τα ζαχαρότευτλα, την τομάτα, το γάλα κλπ. Μίλησαν για υπερχρέωση των αγροτών στις τράπεζες και σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Πέλλα και τις Σέρρες για εξαθλίωση ροδακινοπαραγωγών και καπνοπαραγωγών, ενώ αγρότες που κατέχουν αρκετά στρέμματα γης τόνισαν ότι για και αυτούς η κατάσταση άρχισε να γίνεται πολύ δύσκολη.

«Είναι κοινή η μοίρα μικρής και μεσαίας αγροτιάς, καθώς όλοι αγοράζουμε ακριβά τα καλλιεργητικά μέσα και πουλάμε φτηνά, πολλές φορές κάτω από το κόστος τους, τα προϊόντα μας», είπαν. Ακόμη γενικό ήταν το παράπονο των παραγωγών για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιδοτήσεων, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την απόδοση των εξισωτικών ενισχύσεων που αποθαρρύνουν τους αγρότες να προσέλθουν να τις εισπράξουν κ.ά. Οι συμμετέχοντες αφού κατήγγειλαν τις μεθόδους φθοράς συνειδήσεων που ακολουθούν κυβέρνηση και ΕΕ επισήμαναν την ανάγκη άρνησης συμμετοχής στους μηχανισμούς φθοράς και συμβιβασμού του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σβήνουν την καπνοκαλλιέργεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την κατάργηση της επιδότησης στα καπνά από το 2002

Νέες ολέθριες προτάσεις για τους καπνοπαραγωγούς ετοιμάζεται να επιβάλει άμεσα το Διευθυντήριο το Βρυξελλών. Με πρόφαση την αειφόρο ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ανάμεσα σε άλλα τη σταδιακή εξάλειψη των ενισχύσεων στον καπνό, αρχής γενομένης από το 2002. Οπως επίσης έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη πρόταση πρόκειται να συζητηθεί τον ερχόμενο μήνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, συνοδευόμενη με την επισήμανση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρ. Πρόντι για την ανάληψη επείγουσας δράσης.

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για την αποθέωση της ευρω-υποκρισίας, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και τη δημόσιας υγείας, ξεπατώνει μια παραδοσιακή καλλιέργεια, αδιαφορώντας για την τύχη των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων καπνοπαραγωγών. Πιο εξειδικευμένα το τροπάρι της κοροϊδίας στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι: «Αναπροσανατολισμός της στήριξης, που προέρχεται από την Κοινή Γεωργική Πολιτική, με στόχο αντί της ποσότητας να επιβραβεύεται συνεχώς περισσότερο η ποιότητα στις μεθόδους παραγωγής και απόδοσης». Πράγμα που έχει προεκτάσεις και τις υπόλοιπες αγροτικές καλλιέργειες.

Στην περίπτωση πάντως των καπνών, φαίνεται ότι το σχέδιο για την κατάργηση της επιδότησης ήταν σχεδιασμένο εδώ και χρόνια. Ετσι πάντα, στο όνομα της ποιότητας, το 1998 η επιδότηση κόπηκε στα δύο και καθιερώθηκε το λεγόμενο μεταβλητό πριμ, το οποίο όμως συναρτάται από την εμπορική τιμή. Τώρα με βάση τη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι το μεταβλητό πριμ αποτέλεσε τον προθάλαμο της μείωσης και κατάργησης της επιδότησης στα καπνά. Η κατάσταση αυτή δε σηκώνει κανένα εφησυχασμό για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ευελπιστούν σε στήριξη των συμφερόντων τους από την υπάρχουσα κυβέρνηση, η όποια άλλη παρόμοια κυβέρνηση προκύψει.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθαρίζει ότι από το 2002 πρέπει να αρχίσει η μείωση της επιδότησης στα καπνά. Και με βάση την αντιαγροτική λογική των επιτελείων των Βρυξελλών, το σίγουρο είναι ότι μέσα σε λίγα χρόνια η επιδότηση στα καπνά θα αποτελεί παρελθόν. Τούτο συμπεραίνεται εκτός των άλλων και από τη διατύπωση της σχετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κάνει λόγο για: «Ταυτόχρονη θέσπιση μέτρων για την ανάπτυξη εναλλακτικών πόρων και οικονομικών δραστηριοτήτων για τους καπνεργάτες και τους καπνοκαλλιεργητές». Και η φράση αυτή θα αποτελεί το άλλοθι για τον εμπαιγμό των ξεκληρισμένων καπνοπαραγωγών και των άνεργων καπνεργατών. Και όσοι από αυτούς τους πιστέψουν: «Φίδι που τους έφαγε»!

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Νέο ευρω - τσεκούρι

Δραστικές περικοπές στις επιδοτήσεις βασικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων προβλέπει ο κοινοτικός προϋπολογισμός του 2002

Βαρύ ευρώ - τσεκούρι ρίχνει στις επιδοτήσεις βασικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων ο κοινοτικός προϋπολογισμός του 2002. Στο σχέδιο του γεωργικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2002 προβλέπονται δραστικές περικοπές στα κονδύλια για το βαμβάκι, τα αιγοπρόβατα, το λάδι, τα καπνά, τα φρούτα και λαχανικά κ.ά.

Με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, το κονδύλι των επιδοτήσεων στο βαμβάκι για το 2002 προβλέπεται να είναι 703 εκατ. ευρώ, πράγμα που δείχνει εκτός των άλλων ότι πάει περίπατο το χρηματικό πλαφόν των 770 εκατ. ευρώ. Και η εξέλιξη αυτή διαψεύδει τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας μετά την ψήφιση του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, περί αύξησης των κοινοτικών εισροών. Η εξέλιξη αυτή, εκτός των άλλων, δείχνει σε σύγκριση με τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2001 (831 εκατ. ευρώ) ότι η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες για το βαμβάκι το 2002 κατά 16%.

Μεγάλη θα είναι επίσης η μείωση των κονδυλίων για τις επιδοτήσεις στα αιγοπρόβατα, καθώς στον προϋπολογισμό του 2002 προβλέπεται μείωση κατά 40% σε σύγκριση με το 2001 (από 1.620 εκατ. ευρώ το 2001, σε 970 εκατ. ευρώ το 2002). Επιπλέον, στο γεωργικό προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2002 προβλέπονται μειωμένα κονδύλια σε σύγκριση με το 2001, που είναι: Για τη ζάχαρη -16,7%, για το χοιρινό κρέας - αβγά - πουλερικά -13,5%, το λάδι -3,4% τα καπνά -1,6%, τα φρούτα και λαχανικά -0,96% και το αγελαδινό γάλα -0,38%.

Ολα αυτά βέβαια γίνονται στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της μετάθεσης πόρων στον τομέα του βόειου κρέατος, δηλαδή στη στήριξη των συμφερόντων των βορείων χωρών της ΕΕ αρπάζοντας από τα ψίχουλα που δίνονται για τα μεσογειακά προϊόντα. Στον προϋπολογισμό του 2002 προβλέπεται αύξηση των κονδυλίων για το βόειο κρέας κατά 20% σε σύγκριση με το 2001 και κατά 31% σε σύγκριση με το 2000. Εκτός των άλλων, φαίνεται πως τα επιτελεία των Βρυξελλών, δεν τσιγκουνεύονται στην παροχή κονδυλίων για τις πολυεθνικές, αλλά στύβουν τον φτωχό νότο για να ενισχυθεί ο πλούσιος βοράς, δηλαδή τα κερδοσκοπικά συμφέροντα που προκάλεσαν το πρόβλημα «των τρελών αγελάδων».

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το ζήτημα της περικοπής των ήδη «πενιχρών» κοινοτικών πόρων για τη γεωργία, προκειμένου να ενισχυθούν και οι υπό ένταξη χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της «Ατζέντα 2000». Η κυβέρνηση Σημίτη πάντως... επιμένει ότι εξασφάλισε 7 τρισ. δραχμές για επιδοτήσεις στη γεωργία στο διάστημα 2000 - 2006. Το δυστύχημα όμως για τους αγρότες είναι ότι η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν πρόκειται να συμπληρώσει τις εισοδηματικές απώλειες που ήδη έχουν και θα έχουν από τη σφαγή των κοινοτικών κονδυλίων για τις επιδοτήσεις. Γιατί ήδη αποδεικνύεται πως τα περιβόητα 7 τρισ. αποτελούν όνειρο απατηλό.

Κάτι ξέχασε...

Να ενημερώσει δι' ανακοινώσεως το τι θα γίνει στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έσπευσε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης. Μόνο όμως που στη δισέλιδη ανακοίνωσή του ξέχασε μια λεπτομέρεια... Σήμερα ψηφίζεται, και μάλιστα χωρίς συζήτηση, ο νέος καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι, που συμφωνήθηκε στις 24 του Απρίλη στο Λουξεμβούργο.

Τι έγινε; Γιατί ο κύριος υπουργός ξέχασε... να υπενθυμίσει στους βαμβακοπαραγωγούς ότι σήμερα ψηφίζεται η ...«διαπραγματευτική επιτυχία», που είχε στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ;

Αύριο σύσκεψη στην Αμφισσα

Σύσκεψη - συγκέντρωση στην Αμφισσα διοργανώνει αύριο η Επιτροπή Πρωτοβουλίας της Φωκίδας για τη συγκρότηση της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας που συγκροτήθηκε από εκπροσώπους των Διοικητικών Συμβουλίων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Φωκίδας και των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμφισσας, Ιτέας - Κίρρας, Δεσφίνας και Χρισσού, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγροτικούς φορείς, αγρότες και αγρότισσες να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή σύσκεψη. Η σύσκεψη θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο της Αμφισσας και θα αρχίσει στις στις 8 μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ