Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μαζικό «παρών» στις συσκέψεις του ΠΑΣΥ

Οι συγκεντρώσεις ολοκληρώνονται με τις τις νομαρχιακές συνδιασκέψεις που θα γίνουν αύριο στο Κιλκίς και μεθαύριο στα Μουδανιά

Με την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα ότι μόνο συντονίζοντας τον αγώνα τους οι αγρότες θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα μαζικό κίνημα που θα παλέψει για τη λύση των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων τους, πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο νομαρχιακές συσκέψεις στην Κεντρική Μακεδονία για τη συγκρότηση Επιτροπών της ΠΑΣΥ.

Οι συγκεντρώσεις που έγιναν στην Πέλλα, την Ημαθία, τις Σέρρες και την Πιερία ήταν μαζικές. Οι συγκεντρώσεις στην Κ. Μακεδονία, θα ολοκληρωθούν με τις νομαρχιακές συνδιασκέψεις αύριο το βράδυ στο Κιλκίς και την Τετάρτη στα Μουδανιά. Την παρουσίαση των θέσεων της προσωρινής επιτροπής της ΠΑΣΥ έκαναν τα μέλη της Γιάννης Πατάκης, Σωκράτης Γραβαλάς και Σταύρος Βιτάλης, οι οποίοι απευθυνόμενοι στους αγρότες και όλους τους φορείς της αγροτιάς τους κάλεσαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Οπως τόνισαν, σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η πρωτοβουλία συσπείρωσης των αγροτών σε αντιμονοπωλιακή βάση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι αυθόρμητες και ανοργάνωτες, πολλές φορές, εκδηλώσεις θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στις μαζικές συντονισμένες κινητοποιήσεις. Δε φτάνει, σημείωσαν, να γίνονται τα αγροτικά συλλαλητήρια σε ορισμένα χωριά ή στα όρια μιας περιφέρειας, αλλά να αγκαλιάζουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας για να είναι αποτελεσματικότεροι. Αναφερόμενοι στη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος της χώρας, υπογράμμισαν ότι τεράστιες είναι οι ευθύνες των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων καθώς και ορισμένων ομοσπονδιών και ενώσεων, που δεν κατήγγειλαν και δεν οργάνωσαν την αντίσταση στην πολιτική αφανισμού της αγροτιάς που έλαβαν κυβέρνηση και ΕΕ.

Με τις παρεμβάσεις τους οι αγρότες, συνεταιριστές, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και Ενώσεων περιέγραψαν την καταστροφική πορεία στην οποία έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια η αγροτική οικονομία, τη δραστική μείωση της αριθμητικής δύναμης και τη γήρανση του πληθυσμού στα χωριά και γενικότερα την ερήμωση της υπαίθρου. Ιδιαίτερα στάθηκαν στο γεγονός ότι μέσω των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας επιβάλλονται περιορισμοί στην παραγωγή των προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία, όπως τον καπνό, το βαμβάκι, την τομάτα, τα ζαχαρότευτλα, την τομάτα, το γάλα κλπ. Μίλησαν για υπερχρέωση των αγροτών στις τράπεζες και σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Πέλλα και τις Σέρρες για εξαθλίωση ροδακινοπαραγωγών και καπνοπαραγωγών, ενώ αγρότες που κατέχουν αρκετά στρέμματα γης τόνισαν ότι για και αυτούς η κατάσταση άρχισε να γίνεται πολύ δύσκολη.

«Είναι κοινή η μοίρα μικρής και μεσαίας αγροτιάς, καθώς όλοι αγοράζουμε ακριβά τα καλλιεργητικά μέσα και πουλάμε φτηνά, πολλές φορές κάτω από το κόστος τους, τα προϊόντα μας», είπαν. Ακόμη γενικό ήταν το παράπονο των παραγωγών για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιδοτήσεων, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την απόδοση των εξισωτικών ενισχύσεων που αποθαρρύνουν τους αγρότες να προσέλθουν να τις εισπράξουν κ.ά. Οι συμμετέχοντες αφού κατήγγειλαν τις μεθόδους φθοράς συνειδήσεων που ακολουθούν κυβέρνηση και ΕΕ επισήμαναν την ανάγκη άρνησης συμμετοχής στους μηχανισμούς φθοράς και συμβιβασμού του συνδικαλιστικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ