Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Προσωρινή ανάπαυλα στις ανατιμήσεις

Μειώνονται από αύριο οι τιμές στις βενζίνες

Αναστέλλεται προσωρινά ο χορός των ανατιμήσεων στις βενζίνες, καθώς αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν μειώσεις, ενώ αυξάνεται κατά μία δραχμή το λίτρο η τιμή του πετρελαίου κίνησης. Μετά από τις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των βενζινών, που από την αρχή του χρόνου έφτασαν περί τις 60 δρχ. το λίτρο, αύριο αναμένεται μείωση κατά 7 δρχ. το λίτρο. Την προσωρινότητα των μειώσεων φρόντισε να επισημάνει και ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης μετά τη συνάντηση που είχε χτες με εκπροσώπους των διυλιστηρίων, των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων. Συγκεκριμένα, «προειδοποίησε» ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανεμφάνισης των αυξήσεων μετά την αυριανή μείωση. Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό στη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνονται τακτικά διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου και των φορέων της αγοράς πετρελαιοειδών σε κρίσιμες περιόδους προκειμένου να αποφασίζουν από κοινού πώς θα αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, η κυβέρνηση θα βάλει για άλλη μια φορά το... λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Παράλληλα, επιχείρησε να αποδώσει στους πρατηριούχους την ευθύνη για τις υψηλές τιμές που διαμορφώνονται στα καύσιμα κατά κύριο λόγο από τα διυλιστήρια και τις εταιρίες, αναφέροντας ότι από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των «ενδεικτικών τιμών» λιανικής πώλησης που διαμορφώνει το υπουργείο και των πραγματικών που επικρατούν στην αγορά.

Με άλλες δηλώσεις του χτες το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των καυσίμων έκανε λόγο για τρίπτυχο «δραστηριοποίησης» που αφορά στη «συνεργασία με τις δυνάμεις της αγοράς» - δηλαδή συνεργασία της κυβέρνησης με τις επιχειρήσεις που αποκλειστικό γνώμονα έχουν το κέρδος - «ενίσχυση του ανταγωνισμού» και «έλεγχος στις τελικές τιμές λιανικής πώλησης».

Θα πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε, ότι, όπως είναι γνωστό, και το καταγγέλλουν επανειλημμένα και οι πρατηριούχοι, το επιχείρημα των διυλιστηρίων - που αποδέχεται και η κυβέρνηση -οι αναπροσαρμογές που επιβάλλονται στις τιμές των καυσίμων κάθε βδομάδα οφείλονται στις αντίστοιχες διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, είναι διάτρητο. Κι αυτό, γιατί τα διυλιστήρια έχουν αποθέματα μηνών. Χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Δ. Μακρυβέλιος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι τα διυλιστήρια της Ελλάδας έχουν παραγωγή βενζινών τέτοια που δε χρειάζεται να γίνονται εισαγωγές και άρα οι τιμές του αργού πετρελαίου από το οποίο παράγεται βενζίνη δεν έχουν ακριβύνει. Επιπλέον, η σχέση δολαρίου και ευρώ είναι περίπου σταθερή, επομένως, σημειώνει ο ίδιος, δε δικαιολογούνται αυτές οι ανατιμήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ