Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Απαιτείται αποφασιστικότητα, γιατί αλλιώς...

Εντείνει τις πιέσεις που ασκεί προς την κυβέρνηση ο ΣΕΒ και αξιώνει αταλάντευτη εφαρμογή των πολιτικών που υλοποιούν τις απαιτήσεις του

«Εδώ και τώρα» επίλυση του ζητήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις ακραίες προτάσεις των Βρετανών. Σκληρή δημοσιονομική πολιτική, με δραστικές περικοπές των δαπανών. Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Υλοποίηση του συνόλου των αντιδραστικών μέτρων και πολιτικών. Αποφασιστικότητα και αταλάντευτη εφαρμογή των πολιτικοοικονομικών αποφάσεων, που σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να εξαρτώνται ή να εμποδίζονται από τις λαϊκές αντιδράσεις. Αυτές είναι μερικές από τις κεντρικές πολιτικές αξιώσεις που προβάλλουν τώρα οι μεγαλοβιομήχανοι, ενώ χρέος των κυβερνώντων είναι να τις πάρουν στα σοβαρά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η στήριξη του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τα παραπάνω, μαζί με άλλα πολλά, διαμηνύουν οι μεγαλοβιομήχανοι προς το κυβερνητικό επιτελείο, με αφορμή, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, το... «επεισόδιο του Ασφαλιστικού». Το μήνυμα στάλθηκε μέσω της τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, παρουσία και του Οδ. Κυριακόπουλου, προέδρου του ΣΕΒ.

Η καινούρια έκθεση του ιδρύματος των μεγαλοβιομηχάνων, πέρα από τις όποιες διαπιστώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί και μια απειλητική προειδοποίηση, ή, καλύτερα, άσκηση ακόμα μεγαλύτερης πίεσης για υλοποίηση των αξιώσεών τους προς την κυβέρνηση. Με την τακτική του «μαστιγίου και του καρότου», επιδιώκει την αναστροφή της κυβερνητικής πορείας, στην οποία «τα πολιτικά και κομματικά κριτήρια εξακολουθούν να παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την οικονομία». Ετσι, λοιπόν, οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ, άλλοτε με εγκωμιαστικά σχόλια (αταλάντευτη πορεία που κράτησε η κυβέρνηση για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ) και άλλοτε επικριτικά (υποχώρηση στο θέμα του Ασφαλιστικού) απειλούν την κυβέρνηση πως είναι αποφασισμένοι να «υπερβούν τα εσκαμμένα» της ανοχής τους και της κριτικής τους.

Οι βασικές διαπιστώσεις, αλλά και οι επιτακτικές κατευθύνσεις της έκθεσης του ΙΟΒΕ σε καμία περίπτωση δεν είναι καινοτόμες. Αντίθετα, αναφέρονται όλες οι διαχρονικές απαιτήσεις του μεγάλου βιομηχανικού κεφαλαίου. Αυτό που αλλάζει είναι μόνο το μέγεθος της πίεσης και της κριτικής. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι και το σχετικό απόσπασμα, που αναφέρεται στη «διεύρυνση των αβεβαιοτήτων για την οικονομική πολιτική» και στο οποίο σημειώνεται:

«Το επεισόδιο(!) του Ασφαλιστικού και ο τρόπος αντίδρασης της κυβέρνησης πρόσθεσε νέα αρνητικά δεδομένα στο κλίμα καθώς ανέδειξε τα ακόλουθα: α) Εδειξε ότι πολιτικά και κομματικά κριτήρια εξακολουθούν να παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την οικονομία, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο αποφασιστικών πρωτοβουλιών για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής εντός ΟΝΕ οικονομικής πολιτικής. β) Απέδειξε τις μεγάλες δυσκολίες που συναντά ο κοινωνικός διάλογος κυρίως λόγω αμοιβαίας δυσπιστίας. γ) Εθεσε υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής με την αναβίωση προτάσεων για αύξηση της φορολογίας».

Ετσι η έκθεση του ΙΟΒΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν εύλογες αβεβαιότητες για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που πρόκειται να εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον. Μέχρι σήμερα - συνεχίζει η έκθεση - το κύριο πρόβλημα που απασχολούσε τις αγορές ήταν οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή πολιτικών που είχαν αποφασιστεί. Τώρα δημιουργούνται πρόσθετες αμφιβολίες και για τις συγκεκριμένες πολιτικές που θα υιοθετηθούν τελικά και κυρίως για το αν οι πολιτικές αυτές θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της πραγματικής σύγκλισης μέσα στην ευρωζώνη.

Δε λείπουν όμως και οι τομείς που η κυβέρνηση λαμβάνει τα εύσημα των βιομηχάνων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι θετικές ενέργειες που πρέπει να υπογραμμιστούν είναι: Η επιδιωκόμενη νομοθετική ρύθμιση για την άρση των δεσμεύσεων και περιορισμών στις διαδικασίες αδειοδότησης βιομηχανικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Αττικής (ΠΔ 84/84), που επιτρέπει τη δημιουργία νέων βιομηχανιών αλλά και τη γιγάντωση των υφισταμένων στο νεφόπληκτο Λεκανοπέδιο. Επίσης, οι προθέσεις του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την άρση του καμποτάζ, αλλά και η ολοκλήρωση των διαδικασιών οργάνωσης των επιτροπών ελέγχου και παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ