Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σβήνουν την καπνοκαλλιέργεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την κατάργηση της επιδότησης στα καπνά από το 2002

Νέες ολέθριες προτάσεις για τους καπνοπαραγωγούς ετοιμάζεται να επιβάλει άμεσα το Διευθυντήριο το Βρυξελλών. Με πρόφαση την αειφόρο ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ανάμεσα σε άλλα τη σταδιακή εξάλειψη των ενισχύσεων στον καπνό, αρχής γενομένης από το 2002. Οπως επίσης έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη πρόταση πρόκειται να συζητηθεί τον ερχόμενο μήνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, συνοδευόμενη με την επισήμανση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρ. Πρόντι για την ανάληψη επείγουσας δράσης.

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για την αποθέωση της ευρω-υποκρισίας, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και τη δημόσιας υγείας, ξεπατώνει μια παραδοσιακή καλλιέργεια, αδιαφορώντας για την τύχη των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων καπνοπαραγωγών. Πιο εξειδικευμένα το τροπάρι της κοροϊδίας στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι: «Αναπροσανατολισμός της στήριξης, που προέρχεται από την Κοινή Γεωργική Πολιτική, με στόχο αντί της ποσότητας να επιβραβεύεται συνεχώς περισσότερο η ποιότητα στις μεθόδους παραγωγής και απόδοσης». Πράγμα που έχει προεκτάσεις και τις υπόλοιπες αγροτικές καλλιέργειες.

Στην περίπτωση πάντως των καπνών, φαίνεται ότι το σχέδιο για την κατάργηση της επιδότησης ήταν σχεδιασμένο εδώ και χρόνια. Ετσι πάντα, στο όνομα της ποιότητας, το 1998 η επιδότηση κόπηκε στα δύο και καθιερώθηκε το λεγόμενο μεταβλητό πριμ, το οποίο όμως συναρτάται από την εμπορική τιμή. Τώρα με βάση τη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι το μεταβλητό πριμ αποτέλεσε τον προθάλαμο της μείωσης και κατάργησης της επιδότησης στα καπνά. Η κατάσταση αυτή δε σηκώνει κανένα εφησυχασμό για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ευελπιστούν σε στήριξη των συμφερόντων τους από την υπάρχουσα κυβέρνηση, η όποια άλλη παρόμοια κυβέρνηση προκύψει.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθαρίζει ότι από το 2002 πρέπει να αρχίσει η μείωση της επιδότησης στα καπνά. Και με βάση την αντιαγροτική λογική των επιτελείων των Βρυξελλών, το σίγουρο είναι ότι μέσα σε λίγα χρόνια η επιδότηση στα καπνά θα αποτελεί παρελθόν. Τούτο συμπεραίνεται εκτός των άλλων και από τη διατύπωση της σχετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κάνει λόγο για: «Ταυτόχρονη θέσπιση μέτρων για την ανάπτυξη εναλλακτικών πόρων και οικονομικών δραστηριοτήτων για τους καπνεργάτες και τους καπνοκαλλιεργητές». Και η φράση αυτή θα αποτελεί το άλλοθι για τον εμπαιγμό των ξεκληρισμένων καπνοπαραγωγών και των άνεργων καπνεργατών. Και όσοι από αυτούς τους πιστέψουν: «Φίδι που τους έφαγε»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ