ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2001
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕΪ
Εθνική... ανάταση

Κορυφαίος παίκτης της Εθνικής ο Μάριος Γκιούρδας

Sportidea

Κορυφαίος παίκτης της Εθνικής ο Μάριος Γκιούρδας
Παλικάρι... αποδείχτηκε η Εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών, στην 2η αγωνιστική βδομάδα του «Γουόρλντ Λιγκ». Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα το περασμένο Σαββατοκύριακο, έκανε «πράγματα και θαύματα» κόντρα στη Ρωσία, στις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι Ελληνες διεθνείς όχι μόνο επιβλήθηκαν με 3-1 (25-18, 27-25, 22-25, 25-20) στο πρώτο και με 3-0 (25-23, 26-24, 25-21) στο δεύτερο παιχνίδι, αλλά κατάφεραν να αναρριχηθούν στην κορυφή της βαθμολογίας του Β' ομίλου με 7 βαθμούς (9-6) μπροστά από τη δεύτερη Πολωνία (6 βαθμοί, 9-6), την τρίτη Ρωσία (6 βαθμοί, 7-6) και την τέταρτη Βενεζουέλα (6 βαθμοί, 3-10). «Η Ρωσία παραμένει μια μεγάλη ομάδα, όμως εμείς παίξαμε πολύ καλά και δεν της αφήσαμε περιθώρια αντίδρασης. Ηταν μια εξαιρετική εμφάνιση και μια σπουδαία νίκη, καθώς όλοι οι παίχτες της Ρωσίας ήταν παρόντες. Πιστεύουμε στην πρόκρισή μας και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να την κατακτήσουμε», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του θριαμβευτικού για τα ελληνικά χρώματα, αγωνιστικού διήμερου, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέλιος Προσαλίκας. «Εχουμε μέλλον» υποστήριξε, παράλληλα και ένας εκ των κορυφαίων διεθνών μας ο Θόδωρος Μπάεφ, ο οποίος στη συνέχεια είπε: «Εχουμε περιθώρια βελτίωσης και παιχνίδι το παιχνίδι θα δείχνουμε καλύτερο πρόσωπο. Δεν είμαστε φαβορί για την πρόκριση, αλλά αν συνεχίσουμε τις καλές εμφανίσεις θα την πάρουμε». Επόμενος σταθμός της Εθνικής μας είναι η Βενεζουέλα. Από την αποστολή που θα αναχωρήσει αύριο για τη χώρα της Νότιας Αμερικής θα απουσιάζει ο Κώστας Χριστοφιδέλης, ο οποίος στο 2ο παιχνίδι με τη Ρωσία τραυματίστηκε.

  • Την 4η θέση στο 41ο Κύπελλο Ανοιξης που διεξήχθη στη Γιεζένιτσα κατέλαβε τελικά η Εθνική μας ομάδα των εφήβων, καθώς στο μικρό τελικό ηττήθηκε από την Τουρκία με 3-0 (25-16, 25-22, 25-18). «Με την εμφάνισή μας αυτή, χαλάσαμε τις καλές εντυπώσεις που είχαμε δημιουργήσει μέχρι τώρα στη διοργάνωση. Δυστυχώς ήταν άσχημη εμπειρία για τα παιδιά» δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Στέφανος Πολύζος.
ΠΟΛΟ
Κρίμα και άδικο

Ο MVP των αγώνων Χατζηθεοδώρου

Sportidea

Ο MVP των αγώνων Χατζηθεοδώρου
Διά χειρός του διαιτητή, ο φετινός τίτλος του πρωταθλητή Ευρώπης στο πόλο, πέρασε στην κατοχή της Γιουγκ Ντουμπρόβνικ. Τουλάχιστον, έτσι υποστηρίζουν οι παίχτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι στο κολυμβητήριο Γκρουζ του Ντουμπρόβνικ, λίγο έλειψε να γράψουν ιστορία, κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο. Η πορεία του Ολυμπιακού στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική, αφού η κατάκτηση της κορυφής, κρίθηκε οριακά. Ολοι αναγνώρισαν την ανωτερότητα των «ερυθρολεύκων» στο μεγάλο τελικό που έληξε 8-7 ( 1-1, 2-1, 0-1, 2-2, 1-2, 1-1). υπέρ των Κροατών, όλοι εκτός από τον Σλοβένο διαιτητή Μπόρις Μαργκέτα, ο οποίος στην πιο καθοριστική φάση, είδε και σφύριξε επιθετικό φάουλ στον Θοδωρή Χατζηθεοδώρου, ο οποίος λίγο πριν είχε σημειώσει το γκολ της ισοφάρισης. «Στο Ντουμπρόβνικ όλοι μού έλεγαν ότι η φάση είναι καθαρή, ότι δεν υπάρχει επιθετικό φάουλ. Δυστυχώς, όμως, η ιστορία έγραψε ότι πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι η Γιουγκ Ντουμπρόβνικ. Ολα τα υπόλοιπα ανήκουν στο παρελθόν», είπε απογοητευμένος ο «ερυθρόλευκος» πρωταγωνιστής της επίμαχης φάσης και συνέχισε λέγοντας: «Το αίσθημα της αδικίας, η απογοήτευση και η στεναχώρια είναι έκδηλα στα πρόσωπα όλων των παιδιών. Μιλάμε για τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Για έναν τίτλο που πήγαμε να τον πανηγυρίσουμε και δυστυχώς για 6.5 δευτερόλεπτα τον χάσαμε. Η ζωή όμως συνεχίζεται. Ολα είναι μέσα στον αθλητισμό». Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος παίχτης του Ολυμπιακού, αναδείχτηκε ο κορυφαίος της διοργάνωσης. Ωστόσο, αυτός που έκλεψε την παράσταση στο φάιναλ φορ, ήταν ο γκολκίπερ της ομάδας του Πειραιά, ο Μάκης Βολτυράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δίκαια φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Σύμφωνα με μαρτυρίες τόσο των Ιταλών, των Γιουγκοσλάβων, ακόμη και των Κροατών αξίζαμε τον τίτλο. Οι συγκυρίες όμως και το διαιτητικό λόμπι δε μας έδωσαν τη χαρά να σηκώσουμε το Κύπελλο σε μια τόσο ωραία ατμόσφαιρα».

Αναλυτικά, οι παίχτες που σκόραραν στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι οι εξής:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χατζηθεοδώρου 4, Βλοντάκης, Τζόγκας, Χατζής

ΓΙΟΥΓΚ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ: Φάτοβιτς 3, Μπόσκοβιτς 2, Σμόντλακα 2, Ιβάνις.

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προβάδισμα ο ΠΑΟ

Τα... όριά τους αγγίζουν πλέον οι ομάδες της Α1 κατηγορίας των ανδρών, καθώς η αντίστροφη μέτρηση στο πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει και τα όνειρα και οι στόχοι των 14 μονομάχων καταδιώκονται από το χρόνο. Μετά την ολοκλήρωση της 25ης αγωνιστικής τα συναισθήματα είναι μοιρασμένα, αφού αρκετοί έκαναν ίσως το πιο αποφασιστικό βήμα για την εκπλήρωση των στόχων τους, ενώ άλλοι δεν κατάφεραν να πιαστούν από τη σανίδα σωτηρίας που θα τους προσέφερε μια νίκη.

Το πιο καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του σκοπού του στην κανονική περίοδο, δηλαδή την κατάκτηση της κορυφής, έκανε ο Παναθηναϊκός έναντι του «αιώνιου» αντίπαλού του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» έστω και δύσκολα επιβλήθηκαν τελικά των «ερυθρόλευκων» με 68-63 στο μεγάλο ντέρμπι της αγωνιστικής με αποτέλεσμα να παραμείνουν, έστω και με βραχεία κεφαλή από το Περιστέρι, στην 1η θέση. Πλέον, όλα τα βλέμματα αναμένεται να στραφούν αύριο στο Περιστέρι, όπου από το αποτέλεσμα του αγώνα της ομώνυμης ομάδας με το «τριφύλλι» στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής, θα διαφανούν πολλά ενόψει των πλέι οφ του φετινού πρωταθλήματος. Από την πλευρά του Ολυμπιακού, ο τεχνικός του Ηλίας Ζούρος, πιστεύει ότι η αυριανή αναμέτρηση της ομάδας του με τον ΠΑΟΚ αποτελεί σταθμό, προκειμένου να φανούν τα λάθη -τροχοπέδη στα νικηφόρα αποτελέσματα και να διορθωθούν, ώστε οι «ερυθρόλευκοι» να είναι πανέτοιμοι για τα πλέι οφ.

Σε άλλο αγώνα, μακριά από τον καλό της εαυτό έμεινε την 25η αγωνιστική η ΑΕΚ, η οποία γνώρισε ανέλπιστη εκτός έδρας ήττα από την 9η στη βαθμολογία Δάφνη με 88-86, ενώ ο έτερος «Δικέφαλος» της Α1 ο ΠΑΟΚ, αν και αποδεκατισμένος, επιβλήθηκε του Μίλωνα με 85-65. Μετά από αυτή την ήττα, η ομάδα της Νέας Σμύρνης βρίσκεται με το ένα... πόδι στην Α2 καθώς είναι στην 13η θέση του πίνακα. Καταδικασμένος, ωστόσο, σε υποβιβασμό είναι και ο ουραγός Μακεδονικός παρά την εντός έδρας νίκη που πέτυχε κόντρα στην 10η Νήαρ Ηστ. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Μαρούσι - Ηρακλής 91-95, Πανιώνιος - Ηράκλειο 94-80, Αρης - Περιστέρι 64-111.

Αναδιάρθρωσης... ανάγνωσμα

Οι πιέσεις και οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης, από και προς πάσα κατεύθυνση, κορυφώνονται. Οσοι (για προφανείς οικονομικούς, μικροσωματειακούς ή μικροπολιτικούς λόγους) προωθούν την απαράδεκτη, επικίνδυνη και άκρως ωφελιμιστική αυτή πρόταση που... σώζει το «δέντρο» (ομάδα) αλλά «καίει» το «δάσος» (άθλημα), προσπαθούν επιπλέον να δημιουργήσουν και ευνοϊκό κλίμα. Εσκεμμένα λοιπόν παρουσιάζουν περίπου καθολικό το αίτημα. Μόνο που, σύμφωνα με πληροφορίες, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Μετά τους Πανιώνιο, Ξάνθη και άλλες ομάδες, τις επόμενες μέρες, θα εναντιωθούν στην προσπάθεια αυτή (φυσικά για τους δικούς τους λόγους). Βάση των ίδιων πηγών σήμερα ο Ναυπακτιακός θα ενημερώσει την ΕΠΑΕ για την αρνητική θέση του στην αναδιάρθρωση αλλά και την καθυστέρηση της διεξαγωγής των μπαράζ. Οσο περίεργο και αν φαίνεται, αφού μια τέτοια εξέλιξη τον εξυπηρετεί, οι διοικούντες σκέπτονται πρακτικά.

Βάσει του ΚΑΠ αν οι αγώνες γίνουν μετά τις 30 του μήνα τότε πρέπει να διεξαχθούν σε γήπεδο που διαθέτει φωτισμό. Στη Ναύπακτο (όπως και άλλα γήπεδα) αυτό δε συμβαίνει, άρα ο Αστέρας θα είναι «γηπεδούχος» σε ουδέτερο. Εκτός αν αλλάξει ο ΚΑΠ ή παραβιαστεί. Δηλαδή, τα συνηθισμένα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο... Ομως υπάρχουν και άλλες ΠΑΕ, που γι' άλλους λόγους, είτε (παρασκηνιακά) εναντιώνονται, είτε δεν έχουν (ως τώρα) ταχθεί θετικά. Π.χ., Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Αιγάλεω, Σέρρες, Καλαμαριά κ.ά. Βάσει λοιπόν των παραπάνω πληροφοριών η ΓΣ στις 28/5, με μοναδικό θέμα την αναδιάρθρωση, ίσως δεν έχει δεδομένη απόφαση. Να θυμίσουμε εδώ πως για να ισχύσει η αναδιάρθρωση πρέπει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδης, να τροποποιήσει (μέσω της Βουλής) το νόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ